26

Odp: Szczegółowa konfiguracja Wireguard

Chciałem już wcześniej zaktualizować ale nie było Bypass i controltime.

27

@Cezary napiszę tutaj. Zaktualizowałem do wersji 24.10. Zainstalowałem pbr. Tunel działa i nawet udało mi się żeby większość urządzeń nie szła w tunelu. Mam problem z jednym urządzeniem które ma działać w tunelu. Po zatrzymaniu vpn tracę internet na tym urządzeniu. Robię test sieci na nim i niby jest internet ale nie wyświetla treści. Pomożesz

28

Ruch masz siłą kierowany w tunel. Jak nie masz tunelu to przekierowania nadal działają.

Spróbuj wyłączyć pbra jak nie ma tunelu i włączyć go po nawiązaniu połączenia.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

29

Już tak próbowałem i nic nie pomogło.

30 (edytowany przez hiuman 2024-11-20 15:42:45)

Dodawałem też do VPN.ovpn  - list pull_filter 'ignore "redirect-gateway"'
bez zmian
Może coś z portami trzeba zrobić bo tu nic nie robiłem.

31

Wyłącz tunel, wyłącz pbr. I teraz na kliencie sprawdź:
- jaki masz gaetway
- jaką masz trasę domyślną,

A na serwerze wylistuj wszystkie reguły firewalla i zobaczy czy jest coś związanego z ip tego klienta.

PS. I co ma VPN.ovpn wspólnego z tytułowym wireguardem?

32 (edytowany przez hiuman 2024-11-20 16:17:08)

Sorry nie napisałem że na razie próbuję dobrze skonfigurować OpenVPN

config interface 'loopback'
    option device 'lo'
    option proto 'static'
    option ipaddr '127.0.0.1'
    option netmask '255.0.0.0'

config globals 'globals'
    option ula_prefix 'fddf:1124:4997::/48'

config device
    option name 'br-lan'
    option type 'bridge'
    list ports 'lan1'
    list ports 'lan2'
    list ports 'lan3'
    list ports 'lan4'

config interface 'lan'
    option device 'br-lan'
    option proto 'static'
    option ipaddr '192.168.1.1'
    option netmask '255.255.255.0'
    option ip6assign '60'

config device
    option name 'wan'
    option macaddr 'ea:9f:80:1b:5f:f8'

config interface 'wan'
    option device 'wan'
    option proto 'dhcp'
    option dns '8.8.8.8 8.8.4.4'
    option peerdns '0'

config interface 'wan6'
    option device 'wan'
    option proto 'dhcpv6'

config interface 'vpn'
    option proto 'none'
    option device 'tun0'

33

W miejscu zamieszkania (w moim domu) nie mam publicznego IP. Ale siostra która mieszka gdzie indziej ma publiczne IP.
Mamy zestawione "połączenie" VPN wireguar, wszystko działa. Przez co ja mam dostęp do swojej sieci lokalnej również z internetu.

Mój dostawca internetu (gdzie nie mam publicznego IP) umożliwia darmowe oglądanie telewizji przez internet za pomocą aplikacji TV. Jednak jest to możliwe tylko z mojego domu czyli internetu mojego dostawcy.
Teraz pytanie. Czy jest możliwa taka dodatkowa konfiguracja VPN wireguar że korzystając z aplikacji TV poza domem np. komórkowa transmisja danych, byłbym "widoczny" jakby z domu, przez co podejrzewam aplikacja TV działałaby.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

34

Po prostu robisz sobie vpna'a do domu i będziesz widoczny jak byś był w domu.

Robisz drugiego wg żeby nie ruszać tego pierwszego, robisz przekierowania portów od siostry żebyś mógł się podłączyć bezpośrednio do siebie.

35

Taki mam przypadek - na mój routerze z Opewrt od Cezarego mam wireguard. Jest użytkownik z NIemczech, któremu z boxie z Android TV udało sięwysłać i odpalićprofil wireguard, łączy siez moim routerem, telewizja z mojego tunera działa, ip jest moje, tak jak by był u mnie w domu. Ja teżwidzę gigabajty lecą, jest ok. Tylko robiliśmy to po to by zainstalwoać HBO Max, który nie Niewmczech nie jest dostępny i po aktywacji wireguarda wciąż nie jest dostępny. Tak samo Netflix nie rozpoznaje, że jest w sieci domowej.
Nie wiem, czy to nie bez sensu pytanie, ale czy coś gdzieś jest w konfigach wireguarda, co mogłoby poradzić na to, czy po prostu serwery tych dostawców rozpoznają tą sytuację i ją blokują?

36

Troszke nie dokońca na temat ale nie mogę sie dogrzebać nigdzie informacji, czemu luci-app-wireguard wyświetla się w zakładce status a nie VPN? jest inna aplikacja do WG która wyświetla sie w menu VPN?

Zyxel T56 /|\ TL Wdr3600 /|\ TL wdr4300 /|\ MiR 3g /|\ ubi Rocket, nb, pb, ns, loco /|\ Netgear R6220 /|\ xiaomi AC2350 /|\ TL c6 v3 /|\ TL 1043 v1 v2 v4 /|\ dn2800mt , N100 /|\  TL DS-P-7001-04/08 /|\ TL SX3016F i kupa innego sprzętu

37

Tak zrobił twórca aplikacji do luci, pewnie dlatego że w openwrt wireguard jest traktowany jako protokół a nie osobna aplikacja.

38

no właśnie szukałem app pod luci dające możliwośc konfiguracji peerów i tak mnie zaczęło zastanawiać czemu to nie wylądowało w VPN . Dzięki za informacje

Zyxel T56 /|\ TL Wdr3600 /|\ TL wdr4300 /|\ MiR 3g /|\ ubi Rocket, nb, pb, ns, loco /|\ Netgear R6220 /|\ xiaomi AC2350 /|\ TL c6 v3 /|\ TL 1043 v1 v2 v4 /|\ dn2800mt , N100 /|\  TL DS-P-7001-04/08 /|\ TL SX3016F i kupa innego sprzętu