26 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-02-03 13:44:48)

Odp: Cudy AP3000 Dziwny(duży) problem z prędkościami.

Kazdo napisał/a:

Problem jest w tym że nagle wszystkie radia przestały działać z ich wcześniejszą  wydajnością  i w speed tescie tylko po radiu  wynik się blokuje miedzy 380-410mbits natomiast ten sam test po kablu nie jest blokowany w żaden sposób.  Te same radia parę dni wcześniej w tychsamych warunkach nie miały tego problemu i osiągał : tp link deco m4  500+ do 600 oraz cudy ap3000 700-800

Może zmieniłeś z WPA2 TKIP na WPA3 AES przy zmianie softu (zobacz jak się teraz łączy)?
A dodatkowo, w ostatnim czasie Windows (i nie tylko) podmieniał biblioteki szyfrujące i wymaga mocniejszych zabezpieczeń, co wpływa nawet na 2-3 letnie komputery i nie musi to oznaczać utylizacji CPU 100%, a już przy 60-80% może to mieć znaczenie.
Ale to tylko gdybanie.

27

Ciekawe, pozniej sprawdze lapka z kubuntu i ax210.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

28 (edytowany przez Kazdo 2025-02-03 18:49:22)

Wszytkie te teorie były by dobre gdyby to się tyczyło jednego urządzenia w 1 przypadku.  A tu kwestia jes taka ze testowane 3 telefony, 3 komputery, tablet wszystko obsługujące od wifi 6 80mhz po wifi 6e/7 . I u mnie na łączu od jednego operatora nie działa ,tnie do 400mbit wszystko ( nie zaleznie czy to jest juz cudy czy wczesniejsze tplinki ktore działaly do tej pory normalnie) a tesame dokładnie urzadzenia u znajomego na łączu od innego operatora działaja normalnie i nic ich nie tnie do tych 400mbis  tylko cudy na stocku 850    deco  potrafi 600 wykrecic..   No i oczywiscie tyczy się to tylko wifi bo po kablu wszystko smiga z pełna predkościa... i to robi najwiekszy problem. Bo jakby po kablu też nie działało to łatwiej było by szukać co jest nie tak.

Tu jest własnie problem ze to nie 1 urzadzenie tylko wszystko sie tak zachowujei to tylko na u mnie....
Tak jak pisałem wczesniej, wczoraj resetowałem do fabryki ont-ka, nic nie dało... Dzis dzwoniłem do isp to mi restartowali łącze na olt , tez nic nie dało... Gadałem z technikiem, nie ma bladego pojecia co może być grane... tak samo z innym zajomym technikiem od konkurencji własie na ktorym łączu u znajomego wszystko działa... To się smiał ze analizator widam chyba zostaje już tylko i szukanie czy cos nie sieje na 5 ghz.

29

Po lanie wszystko działa...  Problem jest z wyjsciem do internetu.

https://zapodaj.net/thumbs/e73720f799f0e.jpg

30

Hej, jak tam sprawy sie mają?
Z tego co wyczytałem to stanęło na tym, że po lanie masz normalne predkości a po wifi ograniczone, tak?
A czy zmiana routera tymczasowo na coś innego coś zmienia?

31

Hej, wgralem w AP3000v1 najnowsze firmware'y....
No i ku mojemu zdumieniu... Prędkość download to 300-400 Mbps....upload bez problemu na fulla.
W lokalnym openspeedtescie...
Najnowszy snapshot, kernel 6.6.74...
No ciekawe, ciekawe.
Wgram zaraz coś starszego - moj oryginalny pierwszy openwrt, ale na bank miałem normalne prędkości...

btw. jest nowszy firmware modułu Wifi, ale jak widać nie to jest chyba problemem, zobaczę jeszcze.

32

Sam już nie wiem.
Wgrałem starszy obraz, znowu limit downloadu, interfejs miałem wpięty w sieć 1gbit.
Potem połączyłem testowo kabel do sieci 2.5gbit i o dziwo download/upload wrocil do normy.
Potem wgrałem build Cezarego, też pomiary normalne...cuda na kiju. Albo jakaś antenka mi sie odczepiła (mam to rozebrane, bo kabelki z konsoli wystają) albo czary mary.

Btw. może ktoś by naprowadził jak przywrócić AP3000 do stanu fabrycznego. Jak mtd write wgrałem wszystkie 6 partycji z backupu to owszem wgrał sie firmware stockowy, ale nie można sie zalogować bo strona router jest z komunikatem "invalid board info" i brakiem możliwości wpisania hasła, ktoś to już gdzieś zgłaszał w innych cudach. Z logu w konsoli moge podejrzec co i jak, nic strasznego nie zgłasza. Ech Cudy'a.

33

Mały update.
Wczoraj prędkości normalne, dziś rano znowu limit download.
Bez restartu AP3000 zacząłem przepinać kable - na 2.5g, niewiele pomogło, potem znowu na 1g. I za którymś razem znowu prędkości wróciły. Coś obsługa tego portu 2.5g (RTL8221B-VB-CG 2.5Gbps PHY) między interfejsem wifi(?) szwankuje w kernelu.
Szukam osób co by chciały pomóc w kompilacji immortalwrt-mt798x na tym urządzeniu, bo o ile dodałem informacje o płycie i portach w źródłach, to coś przy kompilacji musiałem dtsa zmieniać (mam rozne wersje, z gpla cudy oraz z openwrt) i watchdog mi nie działa poprawnie, wiec mam restart po minucie od boota.
Dzieki i pozdrawiam