26 (edytowany przez artpaw 2025-02-07 18:31:50)

Odp: Netgar r6220 problem z dyskami

laptop  na lan1 i tu pokazuje że jest spięty na 1 Gbps więc powinno być ok

https://i.imgur.com/M50IcXU.jpg

w sumie to tylko mnie interesuje żeby wykorzystać prędkość na laptopie bo reszta urządzeń tyle nie potrzebuje

Edit/ dopiszę tylko że sieć to PPPoE

27

Ostatecznie, jeśli chodzi o mnie to netgear mocno przereklamowany i na każdym z obrazów coś mu dolegało i dla mnie stał się nie w pełni użyteczny i musiał wylądować w szafie, a do łask powrócił tp link wr1 043 ND/D v2, na którym nowsze obrazy miały podobne wady jak na wspomnianym wcześniej netgear i pozostało mi korzystać z obrazu 1,6,2,2, na którym nie obcina mi prędkości na lan, widzi dyski w sieci lokalnej, tak jak trzeba, no i nie blokuje mi dostępu do routera po IP. Jedyne, czego żałuję jeśli chodzi o netgeara to pokrycie wi fi, bo miał zdecydowanie większe na moimi mieszkaniu, no i drugie pasmo smile.

28

ja włączyć na tym netgear r6220  offloding ?

29

artpaw napisał/a:

ja włączyć na tym netgear r6220  offloding ?

Tu jest: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … lowoffload

Jest to też w luci w zakładce firewalla.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

30

tak byłem na tej stronie ale dopytam jeszcze czy nie ma gdzieś poradnika jak to zrobić , przez ssh ?

31

Jak byłeś na tej stronie to właśnie tam jest przez ssh. Więc o co właściwie pytasz?

32

Ja się nie znam stąd moja nie wiedza smile nie widziałem tam tekstu że wgrywamy to przez ssh i dlatego zapytałem .
Rozumiem że po połączeniu z routerem przez ssh wystarczy że wklepie

# uci set firewall.@defaults[0].flow_offloading=1
    # uci set firewall.@defaults[0].flow_offloading_hw=1 #
    # uci commit firewall

i następnie zrestartuje ?

33

Tak. Bez # z przodu.

34

- Każdą linijkę mam klepać i zatwierdzać enterem czy mogę wkleić od razu 3 na raz i dopiero enter ?

- Ten # na końcu też ma być uci set firewall.@defaults[0].flow_offloading_hw=1 #  ?

- Skąd będę wiedział że to zrobiłem poprawnie czyli że włączyłem ?

35

- Każdą osobno, każda zakończona enterem
- może być, może go nie być. to komentarz
- 1. nie będzie żadnego błędu, 2. jak zrobisz sprawdzenie przepustowości wan->lan to powinno ci wysycić gigabit, o ile masz takie łącże. Po kablu się sprawdza, nie po wifi.

36 (edytowany przez artpaw 2025-02-13 13:17:46)

Nie, nie mam takiego łącza, bo mam tylko 300/50 z tym, że jak pisałem wcześniej z jakiegoś powodu mnie blokowało i puszczało tylko na 100 Mbps, mimo że lan zapięty był na 1 Gbps. Dziś ponownie wgrałem gargoyle 1.15.1 i sprawdziłem, czy będzie obcinało po lanie i tak też było. W tej chwili po załączeniu flow offload wygląda na to, że przepuszcza już całe łączę, bo wskazuje w okolicach 280 Mbps, więc wygląda na to, że zadziałało. Potestuję kilka dni i będę wiedział więcej. Dziękuję bardzo za pomoc.