101

Odp: openwrt a internet z t-mobile

Ale to był soft od chińczyka, dostosowany jakoś do tego modemu. Może działał w mbim lub miał sterowniki producenta. Samo opewnrt jest "ogólne", więc po prostu działa z modemami po protokole qmi, nie ma jakiś preferencji co do producenta modemu. A że dany modem nie chce działać z qmi, no cóź, gdzie tu wina openwrt?

W AW1000 masz modem quectela. Soft wgrywa sie np. tak: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 81#p294381 qfirehose jestem w stanie ci skompilować.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

102

Cezary napisał/a:

Ale to był soft od chińczyka, dostosowany jakoś do tego modemu. Może działał w mbim lub miał sterowniki producenta. Samo opewnrt jest "ogólne", więc po prostu działa z modemami po protokole qmi, nie ma jakiś preferencji co do producenta modemu. A że dany modem nie chce działać z qmi, no cóź, gdzie tu wina openwrt?

W AW1000 masz modem quectela. Soft wgrywa sie np. tak: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 81#p294381 qfirehose jestem w stanie ci skompilować.

mam 2 pytanie skąd pobrać ten firmware do modemu   i oczywiście w repozytorium niema qfirehose

103

1 pytanie: napisałem w artykule - zapytać na forum quectela
2 pytanie: napisałem że mogę to skompilować. Coś nieuważnie czytasz.

104

Cezary napisał/a:

1 pytanie: napisałem w artykule - zapytać na forum quectela
2 pytanie: napisałem że mogę to skompilować. Coś nieuważnie czytasz.

Zapytanie o  najnowsze firmware  na forum poszło zobaczymy czy ktos cos znajdzie

105 (edytowany przez MiG25 2025-01-18 18:06:58)

Najprawdopodobniej masz już najnowsze oprogramowanie dla tego RG500Q-EA , jest ono na gicie ICeG https://github.com/4IceG/RG500Q-EA

No ale może na forum quectela dadzą nowsze....

106

MiG25 napisał/a:

Najprawdopodobniej masz już najnowsze oprogramowanie dla tego RG500Q-EA , jest ono na gicie ICeG https://github.com/4IceG/RG500Q-EA

No dokładnie takie mam

107

Przełącz go znów na mbim i zobacz czy po mbim się połączysz.

108

Cezary napisał/a:

Przełącz go znów na mbim i zobacz czy po mbim się połączysz.

Tak po MBIM się łącze bez problemu

109

No to używaj mbim.

110

Cezary napisał/a:

No to używaj mbim.

A jaka jest róznica między MBIM a QMI ?

111

mrlukasz83 napisał/a:
Cezary napisał/a:

No to używaj mbim.

A jaka jest róznica między MBIM a QMI ?

Jak pomiędzy audi a bwm. Inny producent.

112

PS. Ale przełączyłeś modem czy zmieniłeś w networku protokół? Bo jeżeli był to tłumaczyło by dlaczego nie działało qmi...

113

Cezary napisał/a:

PS. Ale przełączyłeś modem czy zmieniłeś w networku protokół? Bo jeżeli był to tłumaczyło by dlaczego nie działało qmi...

przełączyłem router

taki poleceniem

chat -t 3 -e '' 'AT+QCFG="usbnet",2' OK >> /dev/ttyUSB2 < /dev/ttyUSB2 

i później przełączyłem w networku protokół

114 (edytowany przez mrlukasz83 2025-01-24 19:17:13)

widziałem ze zrobiłeś jakąś aktualizacje softu   ale problem z wyświetlaniem identyfikatora sieci dalej jest

115

mrlukasz83 napisał/a:

widziałem ze zrobiłeś jakąś aktualizacje softu   ale problem z wyświetlaniem identyfikatora sieci dalej jest

Co, gdzie, komu? Bo coś wyrwane z kontekstu jest.

116

Cezary napisał/a:
mrlukasz83 napisał/a:

Co, gdzie, komu? Bo coś wyrwane z kontekstu jest.

no bo dziś sobie  włączyłem aktualizacje interaktywne i był tam nowy soft więc zaktualizowałem  z myślą że udało się naprawić  ten błąd identyfikatora sieci

117

Jaki identyfikator sieci? O czym piszesz?

118

Cezary napisał/a:

Jaki identyfikator sieci? O czym piszesz?

Cell / Signal Information
MCC MNC    260 02
Identyfikator komórki    0 (0)
TAC    53502 (D0FE)

119

Widzę nie przeczytałeś dokładnie postów. Ja buduję soft. Ja nie robię i nie poprawiam pakietów które pochodzą od IceG, z innego źródła i innego repo niż moje pakiety. To nie moja produkcja. Jak on naprawi problem to będzie poprawione.

120

Cezary napisał/a:

Widzę nie przeczytałeś dokładnie postów. Ja buduję soft. Ja nie robię i nie poprawiam pakietów które pochodzą od IceG, z innego źródła i innego repo niż moje pakiety. To nie moja produkcja. Jak on naprawi problem to będzie poprawione.

ok rozumiem smile

121

MiG25 napisał/a:

odpisali mi na tym forum i okazuje się ze to co mi podesłałem i taki jak mam na routerze to jest najnowsze oprogramowanie  do tego modemu

122

IceG napisał/a:
Cezary napisał/a:

Błąd parsowania jest związany z awk. Jak jest sam awk z busyboxa to działa, ale nie działa gdy zainstalowany jest  gawk który jest instalowany jako zależność np. z adblockiem = gawk nie przyjmuje takiej składni i zwraca zera przy parsowaniu. IceG ma stary błąd/problem którego jeszcze nie poprawił. O ile w starszych systemach awk był zawsze o tyle od 24.01 i nowsze awk jest zastępowany przez gawk jeżeli ten ostatni jest zainstalowany.

Musicie mi wybaczyć, ale Ja aż tak nie śledzę zmian smile Byłoby za pięknie jakby wszystko działało przez dłuższy czas bez grzebania.

Będzie aktualizacje tego pakietu żeby działa już poprawnie i pokazywał mi   identyfikator komórki  ?

123 (edytowany przez IceG 2025-02-04 17:48:48)

mrlukasz83 napisał/a:

Będzie aktualizacje tego pakietu żeby działa już poprawnie i pokazywał mi   identyfikator komórki  ?

Masz dodane moje repo? Sprawdzales czy jest nowsza wersja w repo niż to co masz?

Inna sprawa czy będą dozywotne aktualizacje pakietu, trudno powiedzieć (mocno w to watpie).

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

124

IceG napisał/a:
mrlukasz83 napisał/a:

Masz dodane moje repo? Sprawdzales czy jest nowsza wersja w repo niż to co masz?

Inna sprawa czy będą dozywotne aktualizacje pakietu, trudno powiedzieć (mocno w to watpie).

tak mam twoje repo i nie ma żadnych aktualizacji

125

mrlukasz83 napisał/a:

tak mam twoje repo i nie ma żadnych aktualizacji

Jaka wersje pakietu masz zainstalowana obecnie?

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę