1 (edytowany przez 8850 2024-12-21 05:14:38)

Temat: Reset factory nie działa? Nieoryginalny firmware?

Otrzymałem router Tplink Archer C60 (EU) ver. 3.0
Czy ma wgrane nietypowe firmware OpenWRT?
Szpilka w reset trzymam wciśnięty 3 za drugim razem 4min i  8 min
Po restarcie uparcie ciągle uparcie wifi "Deeper PRO+ 6A7F"
Podczas trzymania reset - mruga szybko power led
Po restarcie pali się led power i wifi
Dlaczego router nie resetuje się do default factory?

Pan używał z echosondą do łowienia ryb Deeper
hasło do wifi: 12345678
Łącząc się po wifi zeznaje IP 169.254.5.242, 255.255.0.0
Przypuszczalnie działa jako repeater
Wygląda na to że dhcp nie działa
Panel administracyjny niedostępny pod wpisaniu w/w IP
jak i brak pod: 192.168.0.1 i 192.168.1.1 czy http://tplinkwifi.net

W PC ustawiam 192.168.0.2, 255.255.255.0, 192.168.0.1
łączę się z wifi -> panel nie istnieje na 192.168.0.1 czy https://tplinkwifi.net
Kabel router LAN + windows11 - brak diód w portach LAN
Po podłączeniu kabla pod WAN z Internetem
- świeci dioda WAN i brak internetu w laptopie po wifi czy LAN

Jak mogę stwierdzić czy to oryginalny firmware?
Czy sprzedawca echosondy z routerem wgrał nieoryginalny firmware?
Pan życzy sobie używania Tplinka w domu (AP) (sondę sprzedał)
Jaka procedura przywrócenia do użytku?

2

Odp: Reset factory nie działa? Nieoryginalny firmware?

To nie jest oryginalny firmware, to openwrt zmodyfikowane dla echosondy.  Zrób po tftp zgodnie z opisem https://git.openwrt.org/?p=openwrt/open … 177c5c7960

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez 8850 2024-12-23 16:46:41)

@Cezary czy robię niepoprawnie? Tplink z openwrt z sondą nie mruga diodą sygnalizując wejście w tryb recovery, nic się nie dzieje w logu tftp:

1. Pobieram z https://downloads.openwrt.org/releases/ … 9/generic/  pliczek: tplink_archer-c60-v3-squashfs-factory.bin, zmieniam na recovery.bin

2. PC na IP 192.168.0.66, router spięty z PC pod LAN1 lub LAN2, Uruchamiam ftfpd64 by Ph.Jounin (na prawach administratora windows11, przeklikane ustawienia w tym serwer takie same IP, plik umieszczony w katalogu głównym serwera). Próbowałem też z tftpd32. Zezwolenie na dostęp publiczne sieci i domowe.

3. Router OFF. Wciskam i trzymam reset (szpilka), power ON z ciśniętym reset, 15 sekund, puszczam reset. Czekam minutę nic się nie dzieje z diodą tplinka, w logach tftpd nie widzę nic

4

W takim razie on może mieć także zmodyfikowany bootloader który tego nie robi...

5

8850 napisał/a:

@Cezary czy robię niepoprawnie? Tplink z openwrt z sondą nie mruga diodą sygnalizując wejście w tryb recovery, nic się nie dzieje w logu tftp:

1. Pobieram z https://downloads.openwrt.org/releases/ … 9/generic/  pliczek: tplink_archer-c60-v3-squashfs-factory.bin, zmieniam na recovery.bin

2. PC na IP 192.168.0.66, router spięty z PC pod LAN1 lub LAN2, Uruchamiam ftfpd64 by Ph.Jounin (na prawach administratora windows11, przeklikane ustawienia w tym serwer takie same IP, plik umieszczony w katalogu głównym serwera). Próbowałem też z tftpd32. Zezwolenie na dostęp publiczne sieci i domowe.

3. Router OFF. Wciskam i trzymam reset (szpilka), power ON z ciśniętym reset, 15 sekund, puszczam reset. Czekam minutę nic się nie dzieje z diodą tplinka, w logach tftpd nie widzę nic

Ad.3 - reset chyba trzeba wykonać przy włączonym, tzn. przy włączonym ruterze trzymasz wciśnięty reset przez kilka sekund.

6

Nie, nie na włączonym.

7 (edytowany przez 8850 2024-12-23 20:41:29)

Spróbuję dodzwonić się do sprzedawcy i zapytać czy jakąś odtrutkę na taki router Tplink Archer C60 (EU) ver.  3.0 z zablokowanym obrazem w postaci zmodyfikowanego openwrt pod sondę Deeper PRO. Nie rozumiem dlaczego taki obraz może mieć zablokowany bootlader skoro sama idea openwrt jest opensource, a tplink jest cywilnym powszechnym routerem ogólnie dostępnym, a nie specjalistycznym brendowanym.

Dziś spędziłem ok. 2 godz. na próbach wgrania obrazu recovery, jeszcze się nie poddaję, używałem  ftfpd64 (instalacyjnego), ftpd32 przenośnego) pod windows11). Powoli zaczyna brakować mi pomysłów. Ale chce jeszcze powalczyć smile.

8 (edytowany przez 8850 2024-12-27 15:17:17)

Rozwiązanie jest następujące: osoba która wgrała ten firmware twierdzi że to stary openwrt który jest mocno obcięty i dopasowany do deepera, ma odblokowany bootloader, ale w nim openwrt nie podnosi interfejsu sieciowego przy bootowaniu dlatego nie jest możliwe wgranie czegokolwiek przez recovery. Pozostaje jedynie złącze JTAG. Czy taki bug rzeczywiście istniał i została zaadaptowana współcześnie do użytku nowoczesnego routera?

9

Rozbierz, podłącz uart (nie jtag) i zobacz czy przez bootloader nie możesz.

10 (edytowany przez nawasaqi 2025-01-13 12:38:52)

W sumie i tak już nie oferuje tego bo wprowadzam własną echosondę więc kilka odpowiedzi i wskazówek (ekspertem nie jestem więc Cezary może mnie poprawić, ale trochę się nauczyłem od niego i zna mój soft więc wie że niczego nie blokuje;)) :

1. Bootloader nie jest blokowany w żaden sposób ale trzeba trochę wiedzieć co się robi... jakbym zablokował bootloader to bym już nic nigdy nie wgrał. Wersja to jakaś 18.xx albo 19.xx nie pamiętam teraz. Jest wykastrowana ze wszystkiego co możliwe ma tylko konsole. Zawsze można podpiąć się i sprawdzić przez uart jak zauważył Cezary co konsola podaje po UART
2. Windows 11 to najgorsza z możliwych opcji jaka Pan wybrał xDD Mi to trochę zajęło żeby znaleźć problem.
3. Przy próbie wgrania przez tftp w Windows albo trzeba szybko zmienić interfejs na 192.168.0.66 bo zmienia automatycznie na 127.0.0.1 albo użyć switcha(I to była wskazówka Cezarego bo miałem podobny problem jak c6 v2 wyszła) i dotyczy to zarówno c60 jak i c6. o dziwo v1 chodzą od strzału czy np. 1043nd, 4300 więc nie wiem od czego to zależne. Czy bootloader czy wersja Openwrt... bo jak pisałem v1 tego problemu nie mają i zdaje mi się że jak wgrałem do v3 21.xx to problem też ustał.  Generalnie problemem jest że nie zaciągnie po tftp pliku. C60 czeka 2 sek i uruchamia sie dalej ładnie to widać w konsoli mamy dwa razy T T timeout i leci dalej z programem we flash. Wiec trzeba się w tych 2 sek zmieścić ze zmianą interfejsu Albo użyć switch. Ewentualnie Debian, Ubuntu Ciekawostka nie wiem ale chyba wersja 3.2 c6 miała przywracanie przez webgui a nie tradycyjne tftp wink
4. Najprościej zawsze użyć konsoli uart i to polecam i ręcznie z palca wywołać tftp https://openwrt.org/docs/guide-user/ins … shing.tftp
5.  Mówię od razu po wgraniu Openwrt nie ma możliwości wgrania oryginalnego oprogramowania ze strony tplinka chyba że się odpowiednio zmieni oryginalny firmware i sumę kontrolną bo inaczej router zamurowany:

U-Boot 1.1.4-gd490e1c1-dirty (Aug 21 2019 - 18:43:52)
ap151 - Dragonfly 1.0
DRAM:  64 MB
Top of RAM usable for U-Boot at: 84000000
Reserving 120k for U-Boot at: 83fe0000
Reserving 32832k for malloc() at: 81fd0000
Reserving 44 Bytes for Board Info at: 81fcffd4
Reserving 36 Bytes for Global Data at: 81fcffb0
Reserving 128k for boot params() at: 81faffb0
Stack Pointer at: 81faff98
Now running in RAM - U-Boot at: 83fe0000
Flash Manuf Id 0xef, DeviceId0 0x40, DeviceId1 0x17
flash size 8MB, sector count = 128
Flash:  8 MB
Using default environment
In:    serial
Out:   serial
Err:   serial
Net:   ath_gmac_enet_initialize...
No valid address in Flash. Using fixed address
No valid address in Flash. Using fixed address
ath_gmac_enet_initialize: reset mask:c02200
Dragonfly----> S27 PHY *
: cfg1 0x80000000 cfg2 0x7114
eth0: 00:03:7f:09:0b:ad
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_CONTROL 4 :1000
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_SPEC_STAUS 4 :10
eth0 up
ATHRS27: resetting s27
ATHRS27: s27 reset done
: cfg1 0x800c0000 cfg2 0x7214
eth1: 00:03:7f:09:0b:ad
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_CONTROL 0 :1000
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_SPEC_STAUS 0 :10
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_CONTROL 1 :1000
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_SPEC_STAUS 1 :10
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_CONTROL 2 :1000
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_SPEC_STAUS 2 :10
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_CONTROL 3 :1000
athrs27_phy_setup ATHR_PHY_SPEC_STAUS 3 :10
eth1 up
eth0, eth1
Setting 0x181162c0 to 0x82
Hit any key to stop autoboot:  0
## Booting image at 9f030000 ...
Bad Magic Number
ath> 

6. Router nie jest nowoczesny jak Pan to mylnie wskazał bo ma zaledwie 8MB, 100Mbps WAN Port gdzie w gniazdku 1Gbps powoli staje się standardem więc to raczej mocny przestarzały archaik i nie jest już produkowany od ponad 2 lat i nawet OPENWRT nie wychodzi na niego już jeśli chodzi o najnowsze wersje ale mogę się mylić. Plusem jego jest to że ma 3 anteny na 2.4Ghz, kosztował 189zł i koniec plusów wink Oczywiście jako drugorzędny router żeby "doświetlić" garaż czy jakiś martwy punkt lub na działkę to oki ale już żeby dla gracza całkowicie odpada. Sam mam takie 2 w domu ale służą jedynie za przedłużenie wifi. Zwykła "marketówka".
7. Jak ktoś używa FTDI to warto dać kondensator 1000uF dla stabilności napięcia bo lubi pływać z USB kompa. Albo nie podawać VCC w ogóle.
8. Jeśli ktoś korzystał z usługi konfiguracji u mnie i się do mnie zwróci to przywracam routery za darmo do stanu pierwotnego na życzenie klienta co też uczyniłem i w Pana wypadku i wgrałem oryginalny firmware.

11

salceson napisał/a:

Na łindołsie jeśli używasz Tftpd64 to jest tam opcja "bind tftpd to this address", wpisujesz tam adres IP. Czy ta opcja nie pomaga właśnie na automatyczne zmiany 127.0.0.1?
Do tego dobrze jest na łindołsie na czas korzystania z tftpd64 w panel sterowania/połączenia sieciowe, wyłączyć wszystko poza tym połączeniem z którego będziemy korzystać

Wiesz co akurat wyłączanie wszystkich interfejsów nic nie dawało bo jak wybrałeś ethernet to pamiętam ze zaraz przełączało na 127.0.0.1 w momencie podania zasilania na router. A czy opcja "bind tftpd to this address" działa, tego nie jestem w stanie stwierdzić będzie kiedyś okazja to sprawdzę z ciekawości. Człowiek musiał dojrzeć(nauczyć się) do korzystania z konsoli i debiana żeby zapomnieć o problemach.

12 (edytowany przez 8850 2025-02-04 10:44:57)

Dzięki uprzejmości @nawasaqi (woj. śląskie) router (który został kiedyś zakupiony przez inną osobę u kolegi nawasaqi pod użytek DeeperPRO) został przywrócony do ustawień domyślnych bezpłatnie i został wgrany firmware TPlink drogą paczkomatową czym uratował sprzęt za co serdecznie dziękuję i pozdrawiam gratulując wiedzy i doświadczenia oraz polecam. Wymiana zdań przez kontakt telefoniczny była bardzo miła i uprzejma i polecam @nawasaqi w przypadku chęci odpłatnej modyfikacji routerów pod kątem specjalistycznych zastosowań np. typu Deeper jak i inne ciekawsze.