Temat: Xiaomi Mi Router 3G luci-18.06-ramips-mt7621-mir3g
Witam
Posiadam router Xaiomi 3G z oprogramowaniem które wgrałem może około 5,6 lat temu.
Pełna wersja dane ze strony przeglądarki:
OpenWrt
Model
Xiaomi Mi Router 3G
Architektura
MediaTek MT7621 ver:1 eco:3
Wersja firmware
OpenWrt 18.06-SNAPSHOT r7812-aced9de9a4 / LuCI openwrt-18.06 branch (git-19.186.54187-cbc000b)
Wersja jądra
4.14.131
Jestem bardzo zadowolony z tego routera i oprogramowania dzięki Cezaremu ale do sedna.
Chciałbym wgrać tam Wireguard ale z opisu wgrywania do tej wersji 18.06 nie da sie wgrać Wireguarda ( nie ma pełnych bibliotek nawet jak zaktualizowałem to jest brak )
Zależy mi na Wireguard Luci ponieważ: ( wszystko dotyczy się jako klienta Wireguard )
1. Zakupiłem VPN Surfshark i tutaj nie miałem problemu z zainstalowaniem go na komputerze
2. telefon z Androidem też nie mam problemów wszystko działa
3. urządzenie na Linuksie ale nie komputer nie można wgrać Wireguard ani nie działa OpenVpn ( a nie chcę w nim zmieniać oprogramowania ).
OpenVpn jest niestety wolniejszy i pozostaje mi Wireguard instalacja w routerze i tutaj mam kilka pytań:
1. Czy mogę jakoś updatować do wersji 23.05 lub 24? ( gdzieś w internecie wyczytałem że od wersji bodajże 23.5 można zainstalować Wiregurad bo tam są nowsze biblioteki?
2. I czy w wersjach 23.5 lub 24 jest Wireguard w wersji Luci?
3. Jeżeli tak to poproszę o instrukcję wgrania nowszego softu do mojego Mi 3G.
4. Dodam że nie mam zewnętrznego IP i nie zależy mi ażeby łączyć się z siecią poza miejscem zamieszkania tylko lokalnie.
5. Chciałbym ewentualnie jeżeli jest taka możliwość żeby po skonfigurowaniu Wireguard urządzenie na Linuksie pracowało jako klient Wireguard na innym IP z Surfshark i opcją killswitch a pozostałe urządzenia, komputer, Volumio- muzyczne, telefony z androidem
łączyły się z routerem ze zwykłym polskim IP od mojego dostawcy internetu.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i porady.
Pozdrawiam
jace699
ps. jeżeli na moim staruszku Mi 3G już nie ma możliwości wgrania Wireguard z luci to proszę o podpowiedź jaki router ewentualnie zakupić ażeby miał OpenWrt i oczywiście Wireguard ( na szybkości mi nie zależy mam tylko 100MB i to mi wystarcza )
Moja aktualna wersja firmware to: Wersja firmware
OpenWrt 18.06-SNAPSHOT r7812-aced9de9a4 / LuCI openwrt-18.06 branch (git-19.186.54187-cbc000b)
Czy poprzez Luci system upgrade mogę zainstalować ta wersję i nic się nie stanie? Czy ustawienia od dostawcy internetu poprzez PPOE [pozostaną?
Chce wgrać ta wersje pobrana z internetu z jakiejś zachodniej strony:
openwrt-23.05.2-ramips-mt7621-xiaomi_mi-router-3g-v2-squashfs-sysupgrade.bin
To jest pobrane z tej strony: https://firmware-selector.openwrt.org/?
version=23.05.2&target=ramips%2Fmt7621&id=xiaomi_mi-router-3g-v2
Wolałbym oczywiście wersję Cezarego.