1 (edytowany przez josegallego699 2025-02-03 17:52:18)

Temat: Xiaomi Mi Router 3G luci-18.06-ramips-mt7621-mir3g

Witam
Posiadam router Xaiomi 3G z oprogramowaniem które wgrałem może około 5,6 lat temu.
Pełna wersja dane ze strony przeglądarki:
OpenWrt
Model
Xiaomi Mi Router 3G
Architektura
MediaTek MT7621 ver:1 eco:3
Wersja firmware
OpenWrt 18.06-SNAPSHOT r7812-aced9de9a4 / LuCI openwrt-18.06 branch (git-19.186.54187-cbc000b)
Wersja jądra
4.14.131
Jestem bardzo zadowolony z tego routera i oprogramowania dzięki Cezaremu ale do sedna.
Chciałbym wgrać tam Wireguard ale z opisu wgrywania do tej wersji 18.06 nie da sie wgrać Wireguarda ( nie ma pełnych bibliotek nawet jak zaktualizowałem to jest brak )
Zależy mi na Wireguard Luci ponieważ: ( wszystko dotyczy się jako klienta Wireguard )
1. Zakupiłem VPN Surfshark i tutaj nie miałem problemu z zainstalowaniem go na komputerze
2. telefon z Androidem też nie mam problemów wszystko działa
3. urządzenie na Linuksie ale nie komputer nie można wgrać Wireguard ani nie działa OpenVpn ( a nie chcę w nim zmieniać oprogramowania ).
OpenVpn jest niestety wolniejszy i pozostaje mi Wireguard instalacja w routerze i tutaj mam kilka pytań:
1. Czy mogę jakoś updatować do wersji 23.05 lub 24? ( gdzieś w internecie wyczytałem że od wersji bodajże 23.5 można zainstalować Wiregurad bo tam są nowsze biblioteki?
2. I czy w wersjach 23.5 lub 24 jest Wireguard w wersji Luci?
3. Jeżeli tak to poproszę o instrukcję wgrania nowszego softu do mojego Mi 3G.
4. Dodam że nie mam zewnętrznego IP i nie zależy mi ażeby łączyć się z siecią poza miejscem zamieszkania tylko lokalnie.
5. Chciałbym ewentualnie jeżeli jest taka możliwość żeby po skonfigurowaniu Wireguard urządzenie na Linuksie pracowało jako klient Wireguard na innym IP z Surfshark i opcją killswitch a pozostałe urządzenia, komputer, Volumio- muzyczne, telefony z androidem
łączyły się z routerem ze zwykłym polskim IP od mojego dostawcy internetu.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i porady.
Pozdrawiam
jace699
ps. jeżeli na moim staruszku Mi 3G już nie ma możliwości wgrania Wireguard z luci to proszę o podpowiedź jaki router ewentualnie zakupić ażeby miał OpenWrt i oczywiście Wireguard ( na szybkości mi nie zależy mam tylko 100MB i to mi wystarcza )
Moja aktualna wersja firmware to: Wersja firmware
OpenWrt 18.06-SNAPSHOT r7812-aced9de9a4 / LuCI openwrt-18.06 branch (git-19.186.54187-cbc000b)
Czy poprzez Luci system upgrade mogę zainstalować ta wersję i nic się nie stanie? Czy ustawienia od dostawcy internetu poprzez PPOE [pozostaną?
Chce wgrać ta wersje pobrana z internetu z jakiejś zachodniej strony:

openwrt-23.05.2-ramips-mt7621-xiaomi_mi-router-3g-v2-squashfs-sysupgrade.bin

To jest pobrane z tej strony: https://firmware-selector.openwrt.org/?
version=23.05.2&target=ramips%2Fmt7621&id=xiaomi_mi-router-3g-v2
Wolałbym oczywiście wersję Cezarego.

2

Odp: Xiaomi Mi Router 3G luci-18.06-ramips-mt7621-mir3g

1. Tak, bez zachowania konfiguracji.
2. W każdej jest
3. faq na górze tej strony - jest tam opisane. Robisz aktualizację przez sysupgrade
4. -
5. jak zrobisz to tak będziesz miał, to ty konfigurujesz

Czy masz na pewno 3G v2 (a nie v1?) V1 miała usb, v2 nie. Jeżeli miałeś wgrany bootloader breed (kiedyś była mania wgrywania tego) to nie zrobisz sysupgrade, nie uda się, trzeba specjalnie obraz składać. Gdzieś była w internecie procedura to opisująca.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.