151

Odp: konfiguracja routerów ( tworzenie mostu )

Nie jestem pewien czy dobrze to zrobiłem ale ani po http/htps ani po ssh nie udało mi się połączyć . Zrobiłem hotspot z telefonu . Jutro się odezwę w takim razie do dostawcy , dziękuję

152 (edytowany przez artpaw 2025-01-03 18:10:30)

dostawca neta z urzędu blokuje wszystkim port 21 po FTP twierdząc że liczba ataków jest tak duża że jest to niejako swego rodzaju zabezpieczenie . Oczywiście na moje życzenie odblokował mi ten port i dyski są teraz widoczne .

Troszkę z nim pogadałem i zalecił mi hehe otworzenie  VPN-a który jest w gui i coś tam potem jeszcze co znacząco zwiększy bezpieczeństwo w mojej sieci ale niestety to dla mnie było za dużo smile  . Stwierdziłem zatem , że po co mam ryzykować utratą danych i nie będę udostępniał po FTP 4 dysków a tylko jeden z najpotrzebniejszymi plikami . W związku z tym mam pytanko takie :

Jeśli udostępniam dyski i w opcjach ma

typ udziału  :  CIFS , FTP i NFS to żeby nie był widoczny na zewnątrz to wystarczy odhaczyć udział FTP i wtedy zostaną tylko w sieci lokalnej tak ? Jakie są różnice między udziałem CIFS a NFS bo w jednej czy drugiej opcji są widoczne w sieci lokalnej

Ps. Miałem też propozycję zmiany portu po FTP na inny co by też zwiększyło ryzyko włamania ale niestety w gui nie znalazłem takiej możliwości

153

Nie. To jest w ogólne udostępnianie. NFS wyłącz bo pewnie nie używasz.

Żeby wyłączyć ftp na wanie to jest opcja "Włącz zdalny dostęp do FTP z WAN"

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

154

tak wiem , że jest opcja bo musiałem ją włączyć żeby udostępnić . Jeśłi ją wyłączę to nie będę widział nic a jak napisałem wcześniej  ograniczyłem dyski z 4 do jednego najpotrzebniejszego i on musi być widoczny więc muszę mieć włączone udostępnianie . Pytanie brzmi czy przez to, że udostępniam przez ftp zwiększa się niebezpieczeństwo ataków na ten jeden widoczny dysk czy pozostałe w jakiś sposób ten są narażone mimo że ich nie udostępniam ?

155

Dopóki ktoś nie znajdzie dziury w ftpie to jesteś bezpieczny.

156

ok czyli możliwość jest a łudziłem się, że nie smile . Ok dziękuję za odpowiedź

157

a czemu chcesz trzymać ftp na porcie 21? zmień sobie na inny jakiś wysoki.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

158

no właśnie w gui nie znalazłem takiej opcji sad

159 (edytowany przez artpaw 2025-02-03 14:30:26)

witam podmieniłem dziś tego TL-WR1043N/ND v2 na Netgar r6220 i mam tam Wersje Gargoyle:1.14.0.1 czy jest coś nowszego do doinstalowania bo po podpięciu dysków mam z nimi problem i tak się zastanawiam, że może coś nowszego jest ?

160

Jest 1.15.0.0

"Jaki problem"? Bo zaraz będzie że nie z softem a z dyskami masz problem.

161 (edytowany przez artpaw 2025-02-03 15:13:35)

Tak , nie mogę poprawnie zrobić tak jak na poprzednim routerze i mając podpięte pod huba 2 dyski , zaczynają się kłócić ze sobą . Dodatkowo na jednym z dysków tam gdzie mam partycję zrobioną pod FTP to raptem mi pokazuje ją jako 16T i jeszcze zapełnioną sad

Edit/ wiem że to śmieszne ale nie mogę znaleźć tej wersji co podałeś i czy byś mógł wstawić link ? Przy aktualizacji mam wskazać plik sysupgrade  ?

162 (edytowany przez Cezary 2025-02-03 15:23:18)

Faktycznie śmieszne smile https://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/1.15/targets/

Sysupgrade, bez zachowania konfiguracji. I czasami nie odtwarzaj później starego backupu.

163

Ja Cezary nie widzę tam do konkretnie mojego modelu . Widzę niżesz modele i wyższe ale  Netgar r6220 nie widzę

164

artpaw napisał/a:

Ja Cezary nie widzę tam do konkretnie mojego modelu . Widzę niżesz modele i wyższe ale  Netgar r6220 nie widzę

A ja widzę: https://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/1.15/ … ps/mt7621/

165

w ramips sprawdź jest ...

Zyxel T56 /|\ TL Wdr3600 /|\ TL wdr4300 /|\ MiR 3g /|\ ubi Rocket, nb, pb, ns, loco /|\ Netgear R6220 /|\ xiaomi AC2350 /|\ TL c6 v3 /|\ TL 1043 v1 v2 v4 /|\ dn2800mt , N100 /|\  TL DS-P-7001-04/08 /|\ TL SX3016F i kupa innego sprzętu

166

Zresztą wyszukiwarka też jest.

167

No wiem jak to wygląda ale wolę dopytać jak uwalić router . Plik znaleziony i gargoyle zaktualizowane ale problem nie rozwiązany .
Błędnie montuje dyski i nawet jak pominę huba to nic to nie zmienia . Przez chwilę coś tam jedna partycja była widoczna w sieci teraz już widzi niby dwie z tym że po wejściu nie widzi plików a co dziwniejsze w sieci nie lokalnej nie widzę ale na zewnątrz po FTP udostępnioną partycję widzę