Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Belkin RT3200, Banana Pi R3, tego typu sprzęty. Powinny dla pppoe wysycyć ten gigabit. Inna sprawa że jeżeli chcesz po wifi to przewalić to już porządne AX potrzebujesz i odpowiedniego klienta do tego.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Strony Poprzednia 1 … 158 159 160 161 162 … 182 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Belkin RT3200, Banana Pi R3, tego typu sprzęty. Powinny dla pppoe wysycyć ten gigabit. Inna sprawa że jeżeli chcesz po wifi to przewalić to już porządne AX potrzebujesz i odpowiedniego klienta do tego.
Cezary napisał/a:Ten światłowód to dhcp będzie czy pppoe?
Światłowód z Play'a. Chciałbym wymienić ich sprzęt na własny router ale nie wiem czy dadzą mi własny login i hasło do pppoe.
To zapytaj też o dodatkowe ONT. Wymiana routera z wbudowanym ONT, to raczej tylko dla baaaardzo wtajemniczonych. Najczęściej niemożliwa opcja.
Ja bym jeszcze zapytał ciebie lub Play o upload i zew. IP. Sam zaczynam rozeznawać temat, bo umowa na 2 lata mi się kończy.
azuz napisał/a:Cezary napisał/a:Ten światłowód to dhcp będzie czy pppoe?
Światłowód z Play'a. Chciałbym wymienić ich sprzęt na własny router ale nie wiem czy dadzą mi własny login i hasło do pppoe.
To zapytaj też o dodatkowe ONT. Wymiana routera z wbudowanym ONT, to raczej tylko dla baaaardzo wtajemniczonych. Najczęściej niemożliwa opcja.
Ja bym jeszcze zapytał ciebie lub Play o upload i zew. IP. Sam zaczynam rozeznawać temat, bo umowa na 2 lata mi się kończy.
Mam ONT ip zmienne chyba publiczne 109.243.xxx.xx
Dzięki po wifi jakieś 300
ZbiG napisał/a:azuz napisał/a:Światłowód z Play'a. Chciałbym wymienić ich sprzęt na własny router ale nie wiem czy dadzą mi własny login i hasło do pppoe.
Ja bym jeszcze zapytał ciebie lub Play o upload i zew. IP. Sam zaczynam rozeznawać temat, bo umowa na 2 lata mi się kończy.Mam ONT ip zmienne chyba publiczne 109.243.xxx.xx
Po kablu
Ping
opóźnienie w ms
10
Download
pobieranie w Mb/s
640.96
Upload
wysyłanie w Mb/s
102.88
w play dla klientów prywatnych jesteś za natem. Dzwoniłem do nich tak gadali na infolinii ale tam różne rzeczy gadają w większości sami nie wiedzą - trzeba by było to techników/informatyków z play ale do nich telefonu nie ma. Sam miałem okazję być w 3 lokalizacjach z ich plaboxem czy jak tam to nazywają i wszystkie miały prywatny IP na WAN-ie. Można było na nie zalogować się loginem i hasłem z naklejki. Czy coś zmienić to nie wiem bo nie próbowałem. Dla biznesu mają publiczne ip dodatkowo płatne.
Czy warto przesiadać się z Netgear R6220 (używkę kupiłem w połowie 2018) na Belkin RT3200 (Linksys E8450)? Ewentualnie czy w kwocie 300zł warto zwrócić uwagę na coś innego? Mam Internet 300Mbit/50Mbit.
Moja główna motywacja to fakt, że kupiłem przez ostatnie lata smartfony i laptopy ogarniają AX. Netgear'a nie zmieniałem na OpenWRT a tutaj bym się pobawił.
jak jest perspektywa zmiany prędkości powyżej 1Gb to warto coś co ma dwa port 2.5Gb , jak nie to nawet xiaomi ax3000t to szatan, ew cudy m3000 bo niewiele droższy.
Ok, nie dodałem jednej istotniej informacji, WiFi jest ważne ale potrzebuję 4LANów + 1WAN
a mogło by być nawet więcej.
Chciałbym mieć to wszystko w jednym urządzeniu - ponieważ mam taką a nie inną szafkę RTV. ![]()
Ok, nie dodałem jednej istotniej informacji, WiFi jest ważne ale potrzebuję 4LANów + 1WAN
Chciałbym mieć to wszystko w jednym urządzeniu - ponieważ mam taką a nie inną szafkę RTV.
A no to widzisz, masz opcje routerowe tylko w.postaci xiaomi ax 3000t /cudy / asus ax4200/ax59u albo z dwoma portami 2.5Gb.
Chciałbym mieć to wszystko w jednym urządzeniu - ponieważ mam taką a nie inną szafkę RTV.
Rozejrzyj się jeszcze za Zyxel EX5601
jest jeszcze mocny sprzetowo xiaomi redmi ax6000 ale bez usb i 4 porty lan razam z wan, za to dosc tani
Nie, chciałbym zakładać nowego tematu, więc chciałbym się zapytać tutaj. Zostałem posiadaczem Flinta 2. Czy jest sens przesiadki na czyste obrazy Openwrt by Cezary? A drugie to w przypadku przesiadki ile pamięci flash będzie po instalacji buildu Cezarego?
Jeżeli to co gl.inet daje ci się podoba i wystarcza - to używaj, nie musisz zmieniać.
Jeżeli to co gl.inet daje ci się podoba i wystarcza - to używaj, nie musisz zmieniać.
No jest wszystko czego potrzebuje, ale jednak żyłka dłubacza się odzywa. Cezary czy po instalacji twojego buildu mam również 8 gb flash?
Wg bootloaga jest o wykrywane:
mmc0: new HS400 MMC card at address 0001
[ 1.090514] mmcblk0: mmc0:0001 8GTF4R 7.28 GiBWięc dostęp do nośnika jest.
Witam potrzebuję pomocy konsultacji,
Mam FRITZ!Box 7590 AX (Modem / Router \ Przedpokój ogarnia całe mieszkanie) chcę dokupić dodatkowy Router z funkcją Mesh
i lepiej działającym Wireguard, (jak to włączam na Fritze to mi przestaje działać linia telefoniczna nie działa telefon). Nowy router będzie podpięty przewodem i będzie stał koło TV do którego też będzie podpięty przewodem ale będzie miał już przekierowanie przez Wireguard albo OpenVPN chodzi mi o zmianę IP przez VPN reszta urządzeń telefony czy coś tam jeśli by zaszła potrzeba lub też lepszy zasięg bez zmiany sieci dlatego Mesh
Myślę nad tym modelem bo jest wspierany przez OpenWrt Cudy WR3000S bo kolejne nowsze już nie są.
Zaś GL.iNet GL-MT6000 (Flint 2) nie posiada nie wspiera Mesh
interesuje mnie Wireguard, OpenVPN, Mesh, i możliwość zmiany na OpenWrt
Jeżeli masz oryginalny soft na fritzu to jest bardzo mała szansa że mesh z openwrt zadziała ci z routerem z oryginalnym softem.
Tak Fritz oprogramowanie jest od producenta.
A teraz myślę czy ten Cudy zmieni mi IP przez VPN jak będzie drugim modemem?
co proponujesz albo jak to można rozwiązać obecnie mam DSL za pół roku ale taki piszą od X lat ba być światłowód teraz już oficjalnie piszą ale... skupiam się na tym że ten Fritz jest główny modem / router i do kolejnego będzie przewód podpięty.
Stawiasz drugi router (pracujący jako router, nie AP) z openwrt za fritzboxem i na nim robisz co chcesz.
A w sprawie routera? to jaki wybrać?
Czyli jak podepnę router jako Mash to jest tylko tym raptor czyli tylko przedłużeniem sygnału bez jakiejkolwiek konfiguracji?.
I jak podepnę drugi Router to czy mogę go nazwać tak samo jak ten pierwszy z tym samym hasłem by tel się przełączał? jak wyjdę na balkon gdzie ten pierwszy już nie ma zasięgu?
Cały wątek jest o tym. Przeczytaj i wybierz wg parametrów które potrzebujesz.
Trudno powiedzieć który, bo ja napiszę jeden model a zaraz zaczniesz wymyślać że ma mieć usb a nie, a że kolor nie taki, a że chcesz go na strychu mieć i ci sie nie mieści itd.
Czyli jak podepnę router jako Mash to jest tylko tym raptor czyli tylko przedłużeniem sygnału bez jakiejkolwiek konfiguracji?.
Samo się nie zrobi. Jak sobie skonfigurujesz to tak będzie
I jak podepnę drugi Router to czy mogę go nazwać tak samo jak ten pierwszy z tym samym hasłem by tel się przełączał? jak wyjdę na balkon gdzie ten pierwszy już nie ma zasięgu?
Tak, możesz i możesz włączyć fast roaming (a nie mesh!), ale to od telefonu zależy czy się będzie przełączał czy nie i uparcie trzymał sie aż do utraty sygnału. Możesz pomóc mu w decyzji instalując na ap odpowiedni soft (usteer lub DAWN), ale to i tak od telefonu zależy i jego widzimisie.
Jeśli ten drugi router będzie podłączony kablem to można go ustawić jako dump AP. Ale roaming WiFi to nie wiadomo czy będzie dobrze działał. Ale to tak jak Cezary wspomniał zależy w dużej mierze od klienta.
Mesh to raczej pojęcie używane jeśli chcemy połączyć się bezprzewodowo i rozsyłać sygnał dalej.
Tutaj jest opisane jak to działa na urządzeniach AVM: https://en.avm.de/service/knowledge-bas … s-it-work/
Nie nie mam wymagań co do kształtu myślałem nad tym Cudy WR3000S bo ma trochę tej potrzebnej pamięci 128MB Rom i 256MB Ram i dlatego że na nim było wyraźnie napisane że ma Mesh.
Kolejne nowsze Cudy nie mają wsparcia OpenWrt dlatego nie brałem ich pod uwagę.
Ten nowy router tak jak pisałem Wireguard, OpenVPN, możliwość zmiany na OpenWrt
ma zmieniać IP na TV na inny kraj przez VPN,
Pod openwrt może mieć mesha ale nie ma to nic wspólnego z tym czy miał pod oryginalnym sofcie czy nie. Czemu tak chcesz tego mesha? Do czego ci to potrzebne?
Wszystko inne co wymieniłeś to standardowe rzeczy które można zrobić w openwrt, więc o ile tylko uda ci się to skonfigurować to będziesz tak miał.
Strony Poprzednia 1 … 158 159 160 161 162 … 182 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc