1 (edytowany przez 8850 2025-01-31 09:15:20)

Temat: Czy warto przejść na światłowód innego operatora?

Czytałem że Play światłowód posiada problemy techniczne
Że rodzaj przepinania łącz ip4/ip6 nie jest taki jak powinien

Mam lokalnego dostawcę światłowodu, mam publiczne IP
własny router który sam kupiłem. Kończy się umowa
gdybym przeszedł do konkurencji do Play na 1Gb/s
otrzymam nowoczesny router Wifi6 (mam przestarzały Mi r3g
który mogę sprzedać < 100 PLN). I tańsze łącze o 20 PLN

Zostając u obecnego operatora powinienem wydać ok. 300 PLN
na nowy router i w ciągu 2 lat dopłacić 240 PLN. Oba łącze
takie same. Za brak publicznego IP i zmianę operatora
na Play zyskam ok. 540 PLN w ciągu 2 lat

Co i czy warto? Co byś zrobił na moim miejscu?

2

Odp: Czy warto przejść na światłowód innego operatora?

Zawsze warto wspierać lokalsa niż ogólnokrajowego molocha. U mnie w gąszczu np. orange/netia itd mam lokalnego providera, który daje symetryka w detalu bez dopłat, brak problemu z otrzymaniem ONT. Fakt faktem cenowo też jest ciut drożej ale za to gdy dzwonie na infolinie to mogę porozmawiać bezpośrednio z osobą techniczną.

3 (edytowany przez 8850 2025-01-31 10:19:19)

Chcę się skupić na technicznych kwestiach i opłatach
Różnice nie ciut drożej, raczej idące w kilkaset PLN
w 2 lata. Symetryka nie dostanę conajwyżej IP publ.
router taki jaki sobie kupię z własnej kieszeni

Jemy z Lidlów, Biedronek, pracujemy na sprzętach
wyprodukowanych w Chinach. Odpuścimy mental.
Infolinia najlepsza techniczna jaka istnieje to
tekstowa eko.one.pl i Cezary oraz Wy

4

Ja też lokalnego wspieram, a na wiosnę drugiego zacznę, nie kupuję zagranicznych marketach, przy wyborze stawiam na Polski produkt a jak się nie da to na pewno nie szwabski i nie żabojadów. Jak dalej będzie tak jak jest w kraju to obawiam się, że bęszie bardzo źle wcześniej niż każdy się spodziewa...

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

5

Jeśli te 540zł przez 2 lata to dla Ciebie sprawa być albo nie być to tutaj nie ma raczej o czym dyskutować. Jeżeli weźmiemy pod uwagę typowego klienta, mało obeznanego z technologią to wybór tańszej oferty wydaje się oczywisty, ponieważ i tak nie znajdzie zastosowania w tym co oferuje np. omawiany lokals. Natomiast ktoś kto się orientuje i wie do czego potrzebuje internetu nie weźmie takiego np. Orange, który mocno narzuca na swój hardware.

6 (edytowany przez 8850 2025-01-31 12:08:15)

Raczej chodzi o to, czy w 2025r, w okresie istnienia:
Wireguard, Zerotier, tunnelu CloudFlare, możliwości
wstawienie routera openwrt za operatorskim głównym
- to publiczne IP i własny router na brzegu jest nadal
tak prioryetowe?  Czy chodzi o wygodę, szybkość NAT?

Jak coś ważnego uruchamiasz to raczej bierzesz VPS
bez ograniczeń gdzieś z sieci.

7

Z perspektywy tych małych isp wygląda to tak że lepiej mieć klienta niż nie mieć. Wiec jeśli masz obecnego isp z którego jesteś zadowolony mogę ci poradzić żebyś skontaktował się z ich bok i powiedział ze masz tańsza opcje która rozważasz i jeśli aneksuja ci umowę do warunków zbliżonych do potencjalnego nowego isp to u nich zostaniesz na kolejne xxx miesięcy zgodnie z postanowieniami aneksu.

Zyxel T56 /|\ TL Wdr3600 /|\ TL wdr4300 /|\ MiR 3g /|\ ubi Rocket, nb, pb, ns, loco /|\ Netgear R6220 /|\ xiaomi AC2350 /|\ TL c6 v3 /|\ TL 1043 v1 v2 v4 /|\ dn2800mt , N100 /|\  TL DS-P-7001-04/08 /|\ TL SX3016F i kupa innego sprzętu

8

8850 napisał/a:

Raczej chodzi o to, czy w 2025r, w okresie istnienia:
Wireguard, Zerotier, tunnelu CloudFlare, możliwości
wstawienie routera openwrt za operatorskim głównym
- to publiczne IP i własny router na brzegu jest nadal
tak prioryetowe?  Czy chodzi o wygodę, szybkość NAT?

Jak coś ważnego uruchamiasz to raczej bierzesz VPS
bez ograniczeń gdzieś z sieci.

To wszytko zależy od potrzeb. Zadajesz pytanie w stylu czy kupić suva czy kombi.

9 (edytowany przez 8850 2025-01-31 12:28:41)

@batorencjusz: negocjowałem, co najwyżej nadal
publicz. IP i ew. nieduże podniesienie prędkości.
ISP lokalny aby przetrwać musi otrzymywać PLN
dlatego chce abyś wykupił jak największe łącze.
Nie mam problemu w wspieraniem lokalnych
ale wygrywa funkcjonalność i cena na rynku

Jednak dzięki molochom i bitwy o rynek ceny
Internetu i usług spadły na łeb. Chyba wszyscy
pamiętamy jak internet wdzwaniany był koszmar
drogi za czasów królestwa lokalnych ISP i walk
z TP SA

10

Świetnym przykładem jest przejęcie UPC przez Play, który oferuje tragiczną jakość usług. Ja osobiście wspólnie z żoną pracuje zdalnie więc nie mogę pozwolić sobie na przerwy w dostawie internetu bądź inne niuanse z tym związane, dlatego byłbym skłonny płacić dwukrotność czy tam nawet trzykrotność promocyjnej ceny jakiegoś playa, byle tylko usługa była stabilna. Jeśli ktoś potrzebuje internetu wyłącznie do tego, żeby wieczorem obejrzeć netflixa i opłacić rachunki na laptopie to tylko szukać jakieś oferty 24msc + 1 rok za darmo tam gdzie najtaniej.

11 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-01-31 13:40:58)

8850 napisał/a:

Zostając u obecnego operatora powinienem wydać ok. 300 PLN
na nowy router i w ciągu 2 lat dopłacić 240 PLN. Oba łącze
takie same. Za brak publicznego IP i zmianę operatora
na Play zyskam ok. 540 PLN w ciągu 2 lat

Co i czy warto? Co byś zrobił na moim miejscu?

U mnie wybór byłby bardzo prosty.
Brak publicznego IP przekreśla taką ofertę.

12

jeśli obecny ISP nie chce zjechać z ceny to że tak powiem jego strata, a skoro ty jesteś zdolny do ustępstw w postacji braku publika to chyba sam musisz rozważyć czy chcesz dopłacać. Jeśli cena nie gra roli a jakośc usług jest wporządku to nic nie zmieniasz. Jeśli cena gra role to podejmujesz ryzyko z nowym ISP. jeśli zawrzesz umowe na odległość możesz potestować łącze 13 dni i wrazie czego 14 wypowiedzieć umowe.

Zyxel T56 /|\ TL Wdr3600 /|\ TL wdr4300 /|\ MiR 3g /|\ ubi Rocket, nb, pb, ns, loco /|\ Netgear R6220 /|\ xiaomi AC2350 /|\ TL c6 v3 /|\ TL 1043 v1 v2 v4 /|\ dn2800mt , N100 /|\  TL DS-P-7001-04/08 /|\ TL SX3016F i kupa innego sprzętu

13

Bartekk napisał/a:

Świetnym przykładem jest przejęcie UPC przez Play, który oferuje tragiczną jakość usług. Ja osobiście wspólnie z żoną pracuje zdalnie więc nie mogę pozwolić sobie na przerwy w dostawie internetu bądź inne niuanse z tym związane, dlatego byłbym skłonny płacić dwukrotność czy tam nawet trzykrotność promocyjnej ceny jakiegoś playa, byle tylko usługa była stabilna. Jeśli ktoś potrzebuje internetu wyłącznie do tego, żeby wieczorem obejrzeć netflixa i opłacić rachunki na laptopie to tylko szukać jakieś oferty 24msc + 1 rok za darmo tam gdzie najtaniej.

Jeśli to światłowód , to wiesz ,że zmiana operatora niewiele da ? ( no może tylko to ,że szybciej telefon odbiorą) , bo cała infrastruktura i tak jest albo jakiejś lokalnej firmy co rozciągła światłowód , a w przeważającej części to była TPSA ,czyli Orange....

Chyba ,że to ewidentnie sprzęt końcowy ( od innego operatora możesz dostać coś innego) ...

14

MiG25 napisał/a:
Bartekk napisał/a:

Jeśli to światłowód , to wiesz ,że zmiana operatora niewiele da ? ( no może tylko to ,że szybciej telefon odbiorą) , bo cała infrastruktura i tak jest albo jakiejś lokalnej firmy co rozciągła światłowód , a w przeważającej części to była TPSA ,czyli Orange....

Chyba ,że to ewidentnie sprzęt końcowy ( od innego operatora możesz dostać coś innego) ...

Zależy czy włókna dzierżawione czy nie, u mnie molochy lecą na współdzielonych od siebie a lokals ma swoje osobne włókno.

15 (edytowany przez 8850 2025-01-31 14:51:55)

ISP lokalny ma własne osobne włókna
Nowy ISP Netia/Play leci na Tauronie
Czy u molocha ISP jest problem techn.
z zawisłościami  ip4/ip6 po jego stronie?
Czy gdzieś mi grozi podwójny NAT?

Nie pasuje mi coś z reklamacją 14 dni.
Zamawiasz Internet u nowego ISP.
Ciągną światło, wiercą, zakładają router.
Można z tego zrezygnować jeśli pojawią
się problemy na usłudze?

16 (edytowany przez batorencjusz 2025-01-31 14:58:34)

jeśli umowa została zawarta poza lokalem czyli telefonicznie albo technik przywiezie umowe  w dniu instalacji to mozesz zrezygnować w ciągu 14 dni.

17 (edytowany przez 8850 2025-01-31 18:05:52)

Okazuje się że np. Netia daje publiczne i stałe IP
dla każdego indywid. klienta za +10 PLN, pytanie
czy jest w dużym stopniu zarządzalny przez klient.

Zależy kto jak patrzy: Netia jest polską firma
telekomunikacyjną częścią Cyfrowego Polsatu
stworzoną od 0 przez Polaka i zarządzana
wyłącznie przez Polaków.  Po co wspierać komunę
w Chinach i działać na routerach z OpenWrt tam
wyprodukowanych?

Ps. Netia bazuje na światłowodach Taurona
która jest tylko polską grupą kapitałową

18

Bartekk napisał/a:
MiG25 napisał/a:
Bartekk napisał/a:

Zależy czy włókna dzierżawione czy nie, u mnie molochy lecą na współdzielonych od siebie a lokals ma swoje osobne włókno.

W grę mogą wchodzić jeszcze trasy pakietów i punkty wymiany ruchu z innymi sieciami - zobacz np.  EPIX, TPIX, Thinx IX (Atman)

U mnie np. dochodzą inne (rzadkie) argumenty ale to co mnie powstrzymuje przez lokalnym ISP u mnie to brak możliwości polecenia zapłaty w banku (wiadomo że dla nich to nieopłacalne), patrzę na panel klienta który nie działa już od kilkunastu miesięcy, no i pierdoła że mają speedtest na swojej stronie który też nie działa bo jest brak serwerów (kiedyś był ich własny co było fajne ale wygląda że jest offline), nie raportują dostępności na internet.gov.pl - chodzi mi o to że daje to wrażenia że ktoś tam nie dba o to wszystko...
Oczywiście z małym pewnie można się zawsze dogadać na różne rzeczy gdzie z konstultantem krajowego ISP nie ma szans nawet porozmawiać na dany temat.

19

Jeszcze sprawdź regulamin/umowy bo można znaleźć zapisy o prędkościach maksymalnych, zwykle dostępnych i i minimalnych przez jakiś czas doby. Chodzi o to że na porcie 2,5 Gbps w OLT jest ładowane wiele klientów którzy w sumie mają prędkość kilkadziesiąt Gbps, więc trzeba wtedy dzielić te 2,5 (wiadomo że rzadko kiedy wysycane jest 100% łącza). Problem jest jak się trafią heavy userzy ale właśnie po to operatorzy często robią sobie furtkę.