3,301 (edytowany przez DzikiDzikSzaroBury 2025-01-31 11:47:48)

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

g-grigor napisał/a:
MiG25 napisał/a:

A kto mówił,że jest najlepszy ?
Chyba ,że dobry bo tani smile

W sumie poniżej 200pln to najfajniejszy router LTE. Od kilku miesięcy służy mi do obsługi backupowego łącza LTE i jest bardzo ok. Ale już kusi żeby coś ulepszyć smile (...)

Sprawdziłem rynek i zdziwiony stwierdzam, że nie ma nic lepszego w tej cenie. I w ogóle w tej półce cenowej to prawie nic nie ma z LTE lub 5G.

UPDATE: Chyba tylko to co Cezary napisał - Netgear LBR20?

Nowych modemo-routerów mobilnych z LTE już nie ma. Mało tego - nic nie zapowiada, że coś nowego i taniego powstanie. Raczej wszyscy celują już w technologię 5G, a wygląda na to, że w dniu dzisiejszym sprzęt do obsługi 5G jest znacznie droższy.

Wydaje mi się, że trzeba poczekać jakieś parę lat (3-5) i wtedy sprawdzić rynek i znaleźć jakiś tani modemo-router z obsługą 5G (może też od ZTE albo Xiaomi).

3,302 (edytowany przez MiG25 2025-01-31 11:42:11)

Do MF289F tylko serial, nie ma frameworka.
A o do wartości LBR20, to już ile kto da, dla kazdego wartość inna , raz ,że tego za dużo na rynku nie ma , to trzyma cenę , dla innego trzecie radio ( drugie 5Ghz) to wartość dodana , dla jeszcze innego , że to Quectel i wynikające z tego większa możliwość konfiguracji przez AT...
Ja w grudniu sprzedałem za 400pln ( i chętni byli).

@DzikiDzikSzaroBury , gdzie Ty tam w tym temacie widzisz coś o LTE ? Poszukaj sobie co to jest wkładka SFP .

3,303 (edytowany przez DzikiDzikSzaroBury 2025-01-31 12:03:13)

MiG25 napisał/a:

Do MF289F tylko serial, nie ma frameworka.
A o do wartości LBR20, to już ile kto da, dla kazdego wartość inna , raz ,że tego za dużo na rynku nie ma , to trzyma cenę , dla innego trzecie radio ( drugie 5Ghz) to wartość dodana , dla jeszcze innego , że to Quectel i wynikające z tego większa możliwość konfiguracji przez AT...
Ja w grudniu sprzedałem za 400pln ( i chętni byli).

@DzikiDzikSzaroBury , gdzie Ty tam w tym temacie widzisz coś o LTE ? Poszukaj sobie co to jest wkładka SFP .

tak, poprawilem. Chodziło mi o jakiś inny temat, gdzie ktoś budował router z czegoś takiego jak Banana PI, ale teraz nie znajdę.

Ten NETGEAR ORBI LBR20 chyba nie ma wejścia na USB i nie można podpiać dodatkowej karty SD?

3,304

LBR20 nie ma USB ( MF289F też nie ma).
Ale robiąc wsparcie dla LBR20 zapewniliśmy dość dużą przestrzeń ( mogę sprawdzić dokładnie jest , na pewno więcej niż w mf289F smile ).

A co do routera z m.2 to pewnie chodzi o to : https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=23278

3,305 (edytowany przez DzikiDzikSzaroBury 2025-01-31 12:16:42)

MiG25 napisał/a:

LBR20 nie ma USB ( MF289F też nie ma).
Ale robiąc wsparcie dla LBR20 zapewniliśmy dość dużą przestrzeń ( mogę sprawdzić dokładnie jest , na pewno więcej niż w mf289F smile ).

A co do routera z m.2 to pewnie chodzi o to : https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=23278

No ciekawe, jaka to przestrzeń? Ile zostało wykorzystane z tego całego flasha 256?

A co do routera pod m.2 to takich tematów było kilka, parę dni temu w jakiś się wczytywałem. W każdym razie wydaje się to ciekawą opcją też.

3,306

tak to wygląda :

_______                     ________        __
 |       |.-----.-----.-----.|  |  |  |.----.|  |_
 |   -   ||  _  |  -__|     ||  |  |  ||   _||   _|
 |_______||   __|_____|__|__||________||__|  |____|
          |__| W I R E L E S S   F R E E D O M
 -----------------------------------------------------------------------------
 |                                                                           |
 | OpenWrt 24.10-SNAPSHOT, r28364-1e079d790a                                 |
 | Build time: 2025-01-19 11:47 UTC                                          |
 | Cezary Jackiewicz, https://eko.one.pl                                     |
 | Machine: Netgear LBR20                                                    |
 | Uptime: 0d, 00:01:20                                                      |
 | Load: 1.13 0.35 0.12                                                      |
 | Flash: total: 61.8MB, free: 58.6MB, used: 0%                              |
 | Memory: total: 494.9MB, free: 446.0MB, used: 9%                           |
 | Leases: 1                                                                 |
 | lan: static, 192.168.1.1                                                  |
 | wan: qmi, ?                                                               |
 === WARNING! ================================================================
 There is no root password defined on this device!
 Use the "passwd" command to set up a new password
 in order to prevent unauthorized SSH logins.
root@OpenWrt:~# df -h
Filesystem                Size      Used Available Use% Mounted on
/dev/root                 6.3M      6.3M         0 100% /rom
tmpfs                   247.5M    544.0K    246.9M   0% /tmp
/dev/ubi0_1              61.8M     64.0K     58.6M   0% /overlay
overlayfs:/overlay       61.8M     64.0K     58.6M   0% /
tmpfs                   512.0K         0    512.0K   0% /dev
root@OpenWrt:~# 

3,307 (edytowany przez g-grigor 2025-01-31 12:43:16)

Jeszcze dla pewności zapytam, w LBR20 da się bezinwazyjnie przejść na OpenWrt? Z tego co kojarzę NETGEAR miał dedykowanego toola do flashowania nawet zbrickowanych sprzętów.

3,308 (edytowany przez DzikiDzikSzaroBury 2025-01-31 12:45:58)

MiG25 napisał/a:

tak to wygląda :

_______                     ________        __
 |       |.-----.-----.-----.|  |  |  |.----.|  |_
 |   -   ||  _  |  -__|     ||  |  |  ||   _||   _|
 |_______||   __|_____|__|__||________||__|  |____|
          |__| W I R E L E S S   F R E E D O M
(...)

Ok, więc jasne jest, że ten router <tanio kupiony> jest sensowną alternatywą dla ZTE MF286D.
Hurra, mamy 2 modele sprzętu w podobnej klasie i cenie! Jest jeszcze coś?

3,309

g-grigor napisał/a:

Jeszcze dla pewności zapytam, w LBR20 da się bezinwazyjnie przejść na OpenWrt? Z tego co kojarzę NETGEAR miał dedykowanego toola do flashowania nawet zbrickowanych sprzętów.

nmrpflash, jak większość netgearów. I możesz firmare przez gui wgrać z tego co pamiętam.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3,310 (edytowany przez MiG25 2025-01-31 12:49:28)

NMRPFlash , tak z LBR20 działa to ok ,bez problemu da się przechodzić z OpenWRT na stock i odwrotnie.
Trzeba tylko wpiąć do odpowiedniego gniazda - LAN2 ( bo na WANie to chyba niekoniecznie się da) , no i też komputer. Bo okazuje się ,że mój laptop na wbudowanej karcie LAN z linuxa i NMRPFlash nie jest w stanie przeflashować R6220 ( ale LBR20 chyba jest) , trzeba użyć do tego zewnętrznej karty USB-RJ45  ( i na niej działa...) .

@Cezary . może przenieś tą dyskusję do tematu o LBR20...

3,311

O to super, że nawet przez GUI można żonglować softami. Teraz tylko znaleźć mydelniczkę w sensownej cenie i testować smile

3,312

DzikiDzikSzaroBury napisał/a:

Ok, więc jasne jest, że ten router <tanio kupiony> jest sensowną alternatywą dla ZTE MF286D.
Hurra, mamy 2 modele sprzętu w podobnej klasie i cenie! Jest jeszcze coś?

No pisałem jeszcze ,MF289F ( też tu wątek w sprzęcie o nim jest) , No i w miarę tanio już można wyrwać na aliexpressie  AW1000 ( to już sprzęt 5G , z dużo szybszym prockiem , USB3.0 do tego).

3,313

Kupiłem LBR20. Jak dojdzie wrzucę porównanie z MF286D. Ciekawe czy będą jakieś różnice.

3,314 (edytowany przez ansu 2025-02-03 09:12:58)

Potrzebuje zasilanie awaryjne do tego routera. Czy 3 ogniwa 18650 z bms bezpośrednio pociągną, czy jednak trzeba przetwornice na te 12V.
Chyba lepiej 4 ogniwa i przetwornica 12V

GL.iNet GL-MT6000, Xiaomi AX3000T,  ZTE MF286D
Pozdrawiam Andrzej

3,315

Działa od jakiś 9V, ale nie możesz przekroczyć 14V, bo wtedy już nie chce.

3,316

Wystarczą 3 ogniwa do zasilania, będziesz miał na nich 12,6V tylko teraz pytanie do jakiego napięcia będzie działał stabilnie router.
Dodatkowo trzeba pomyśleć o zabezpieczeniu przed nadmiernym rozładowaniem powiedzmy w okolicy tych 3V na ogniwo czyli ok 9-10V na pakiet.

GL.iNet GL-MT6000 + 2x AP_Xiaomi AX3000T

3,317 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-02-03 13:54:01)

MF286D pobiera u mnie normalnie ok. 4W, trzeba to wziąć pod uwagę przy pojemności akumulatorów.
Taki router jak TP-Link WR842ND v3.1, który ma zasilacz 12V, zadziałał u mnie z powerbanka 5V (użyłem przejściówki), wiec może warto spróbować takiej opcji.
Można tez przecież wymusić na powerbanku napięcie 9V lub 12V, są takie malutkie płytki na gotowo lub z wybieranym napięciem wymuszenia.

3,318

Już kiedyś ogarnąłem u chińczyka taki niby UPS 4x 18650 z wyjściem 12V zasilanie 230v ale przetwornica mocno ciepła i tak kombinuje czy nie wystrugać coś samemu.

Pozdrawiam Andrzej

3,319

Ja używałem po prostu powerbanka z PD: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 65#p263965

3,320

artur_n napisał/a:

Wystarczą 3 ogniwa do zasilania, będziesz miał na nich 12,6V tylko teraz pytanie do jakiego napięcia będzie działał stabilnie router.
Dodatkowo trzeba pomyśleć o zabezpieczeniu przed nadmiernym rozładowaniem powiedzmy w okolicy tych 3V na ogniwo czyli ok 9-10V na pakiet.

Jeden akumulatorek 18650 ma napięcia 3,7V, razy 3 szeregowo będzie 11,1V, razy 4 będzie 14,8V.
Skąd napięcie 12,6V?
Patrzyłeś chyba na napięcie ładowania 4,2V i zrobiłeś razy 3.

Najlepiej byłoby chyba się wlutować gdzieś w płytę, miejsce na akumulatorek jest ale styków brak.

3,321

Focus napisał/a:
artur_n napisał/a:

Jeden akumulatorek 18650 ma napięcia 3,7V, razy 3 szeregowo będzie 11,1V, razy 4 będzie 14,8V.
Skąd napięcie 12,6V?
Patrzyłeś chyba na napięcie ładowania 4,2V i zrobiłeś razy 3.

Najlepiej byłoby chyba się wlutować gdzieś w płytę, miejsce na akumulatorek jest ale styków brak.

W pełni naładowany ma 4.2V więc jak ty to liczysz? Liczysz napięcie jak akumulator ma 50% naładowania?

GL.iNet GL-MT6000 + 2x AP_Xiaomi AX3000T

3,322

Pierwsza przetwornica wytwarza właśnie napięcie 4,2V ,i najprawdopodobniej to miało służyć temu , żeby ten sprzęt był zasilany właśnie z bateri Lion.
Więc jak ktoś chce spróbować,  to pod blaszka znajdzie wyjście z tej przetwornicy i tam wlutuje akumulatorek
.
Ja tak zasilalem długi czas MF286D z uszkodzona przetwornica i działało beż problemu (zasilalem. Ie akumulatorem tylko zasilaczem)

3,323

ktoś może już sprawdzał ten najnowszy firmware 24.10 w wersji stabilnej? Jakieś wrażenia?

3,324

artur_n napisał/a:

W pełni naładowany ma 4.2V więc jak ty to liczysz? Liczysz napięcie jak akumulator ma 50% naładowania?

Dlatego w akumulatorkach typu 18650 podaje się wartość nominalną napięcia ~3.7V, a nie maksymalną operacyjną 4,2V, która jest tylko przez krótki okres czasu zaraz po naładowaniu do 100%, a przez resztę czasu jest poniżej tej wartości.

3,325

Ale można rozładować do 3V
Więc pracują od 4,2 do 3V (w zależności od typu nieznacznie poniżej)
Czyli  teoretycznie 12,6V do poniżej 9V

Pozdrawiam Andrzej