26

Odp: O przyszłości routerów

Arcadyan AW1000 czy coś w ten deseń?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27 (edytowany przez ZbiG 2025-01-26 21:38:21)

DzikiDzikSzaroBury napisał/a:

No poprzednio używałem mifi (mobilne wifi), ale one wbrew pozorom są ograniczone pod względem możliwości softu w porównaniu do OpenWRT. Firmware tego mifi, które używałem też miał ostatnią aktualizację jakoś w 2018 roku i w ogóle zobaczyłem niedawno, że dosyć łatwo można się włamać do podobnych modeli. Czyli i stary niebezpieczny soft i mniej funkcjonalny.

Telefony też trzeba aktualizować. Większość telefonów dostaje przez 3 lata aktualizacje. To oznacza, ze Twój telefon jest/był z 14/2015 roku? Nie miałem na myśli zabytków do porównania, bo 10 lat dla telefonów to wieczność. Mam taki jeden w szufladzie, bez WiFi i kamerki, z guziczkami i o dziwo działa.

Zwykły router ma też możliwosć podpięcia kabla, co jednak w LANie daje dobry efekt.

Tu mógłbym polemizować, bo trzeba dodatkowo w podróż zabierać kawał kabla, ani on cienki, ani wiotki zazwyczaj.
Nie wiem też czy nie można by podłączyć konwerter USB-RJ45 pod telefon z tym samym efektem co router kablowy. Choć mam dwa takie ustrojstwa, to jeszcze w ten sposób nie kombinowałem.

Telefon jest na Androidzie, a nie OpenWRT.

System operacyjny routera nie ma znaczenia, byle działał i nie miał podatności.

Telefon z Androidem - jest to jakaś opcja, ale wydaje mi się jednak, że RPI np. 4 + 4 lub 8 gb ram + moduł LTE/5G + openWRT to jednak uzyska się hardwareowo i softwareowo lepszy router niż sam telefon na Androidzie, a miejsca w walizce zajmują podobnie.

Generalnie router w telefonie zajmuje ZERO miejsca. Zakładam, że każdy z nas ma telefon z dostępem do Internetu i z możliwością uruchomienia na nim routera.

Na pewno są sytuacje w których routery mobilne znajdują zastosowanie, ale moim zdaniem w podróży są raczej zbyteczne, Widzę natomiast ich zastosowanie w terenie poza tzw. obszarem zabudowanym, na terenach wiejskich, tam, gdzie o internet stacjonarny jeszcze trudno zabiegać.

Xiaomi Mi Router AX9000 ver. EU + OpenWrt 25.12.0
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT

28 (edytowany przez DzikiDzikSzaroBury 2025-01-26 21:48:43)

ZbiG napisał/a:

Na pewno są sytuacje w których routery mobilne znajdują zastosowanie, ale moim zdaniem w podróży są raczej zbyteczne, (...)

Ok, to wyobraź sobie sytuację, że ktoś mieszka w kilku różnych miejscach, np. rodzice/narzeczona/mieszkanie1/domek letniskowy/wakacje nad morzem 3 mce w hotelu. Ten ktoś podróżuje swoim samochodem, np. typu kombi, czyli nie ograniczają go aż tak bardzo kg jak np. jest w samolotach. Oczywiście ktoś taki pracuje zdalnie.

Jeszcze dodajmy, że jedno z tych miejsce jest "główne" i tam przydadzą się kable do LANa, bo np. jest NAS z 6x 4tb dyskami. I ogólnie tam są kable elegencko ułożone.

Raz do mnie zadzwonił konsultant i stwierdził, że "przecież w pana miejscu zamieszkania dostępny jest super szybki światłowód". No więc jak mu zacząłem opowiadać kiedy i gdzie mieszkałem w tym roku, to od razu przyznał rację, że światłowód jest zbędny i musi być internet mobilny. Mówiąc kolokwialnie - zamknął się.

Moim zdaniem też bawią mnie ludzie, którzy uważają, że znają lepiej potrzeby i nasze życie od nas samych.

29 (edytowany przez ZbiG 2025-01-26 21:54:41)

ZbiG napisał/a:

Na pewno są sytuacje w których routery mobilne znajdują zastosowanie, ale moim zdaniem w podróży są raczej zbyteczne, (...)

Ok, to wyobraź sobie sytuację, że ktoś mieszka w kilku różnych miejscach, np. rodzice/narzeczona/mieszkanie1/domek letniskowy/wakacje nad morzem 3 mce w hotelu. Ten ktoś podróżuje swoim samochodem, np. typu kombi, czyli nie ograniczają go aż tak bardzo kg jak np. jest w samolotach. Oczywiście ktoś taki pracuje zdalnie.

Jeszcze dodajmy, że jedno z tych miejsce jest "główne" i tam przydadzą się kable do LANa, bo np. jest NAS z 6x 4tb dyskami. I ogólnie tam są kable elegencko ułożone.

Raz do mnie zadzwonił konsultant i stwierdził, że "przecież w pana miejscu zamieszkania dostępny jest super szybki światłowód". No więc jak mu zacząłem opowiadać kiedy i gdzie mieszkałem w tym roku, to od razu przyznał rację, że światłowód jest zbędny. Mówiąc kolokwialnie - zamknął się.

Moim zdaniem też bawią mnie ludzie, którzy uważają, że znają lepiej potrzeby i nasze życie od nas samych.

Tacy podróżnicy też są i nie twierdzę, że routery mobilne nie mają przyszłości lub są niepotrzebne. Często podróżuję i ten problem też znam. Rozwiązałem go sobie telefonem z mifi, ale nie każdy takie rozwiązanie zaakceptuje. Wszystkie rozwiązania są potrzebne, choćby te najmniej "potrzebne", tylko, że one często są drogie.

30

Ciekawi mnie Wasze zdanie nt. kierunku rozwoju routerów w najbliższych latach. Łącza są już na tyle szybkie, że potrzeba niezłej maszyny by obsłużyły one nie tylko dostęp do Internetu, ale wiele innych usług. Bez wątpienia router staje się serwerem zarządzającym całą domową siecią. Nie mam tu na myśli informatyków, którzy w swoich mieszkaniach instalują kilka skrzynek dywersyfikując przy tym usługi sieciowe, ale przeciętnych ludzi z jakąś tam minimalną wiedzą o zarządzaniu takim urządzeniem jak router. Już dziś czytam, że instalujecie mini PC, a co potem, za kilka lat? Midi, maxi PC? Skoki wydajności urządzeń domowych są niewielkie w porównaniu ze wzrostem prędkości łącz internetowych. Te urządzenia zapewne będą coraz większe, więcej prądu wezmą, będą się mocniej grzały. Czy routery z 12-ma zewnętrznymi antenami mają szansę zagościć w naszych domach? Czy w routerach zrezygnuje się kiedyś z pasma 2,4GHz? A może wprowadzi się agregację pasm, by WiFi było wydajniejsze?
Pogdybajmy sobie, tak na najbliższe 5-6 lat.

31

Zobacz np. (współczesny) Funbox 10. Co raz więcej wszystkiego.

32 (edytowany przez ZbiG 2025-01-26 22:34:52)

Cezary napisał/a:

Zobacz np. (współczesny) Funbox 10. Co raz więcej wszystkiego.

A no właśnie, czym go dzisiaj zastąpić, gdy nie lubi się routerów od Pomarańczowych?

Edit: Ciekawe czy do niego dają dodatkowo zew. ONT, gdy się ich poprosi.

33

RafałB sie wypowie., bo on chyba dostał Funboxa 10 i coś kombinuje z BPi4

34 (edytowany przez DzikiDzikSzaroBury 2025-01-26 22:50:44)

Wydaje mi się, że to będzie zmierzało do jakiegoś mieszania routero-serwerów.

Normalni ludzie nie rozróżniają pomiędzy serwerem, a routerem. A taki dostawca jak np. Orange, mając coś takiego jak Funbox, to może rzeczywiście różnego rodzaju dodatkowe usługi próbować sprzedać na tym z automatyczną konfiguracją - i te usługi mogą mieć charakter serwerowy.

Z perspektywy Orange nie ma sensu sprzedawać samego internetu z prostym routerem. Lepiej nawrzucać tam jak najwięcej rzeczy za które można kosić abonament.

35

Normalni ludzie nie rozróżniają pomiędzy serwerem, a routerem. A taki dostawca jak np. Orange, mając coś takiego jak Funbox, to może rzeczywiście różnego rodzaju dodatkowe usługi próbować sprzedać na tym z automatyczną konfiguracją - i te usługi mogą mieć charakter serwerowy.

Z perspektywy Orange nie ma sensu sprzedawać samego internetu z prostym routerem. Lepiej nawrzucać tam jak najwięcej rzeczy za które można kosić abonament.

I dodatkowo sprzedać komórki dla całej rodziny z abonamentem i gigabajtami internetu.

36

Funbox to serwero-router?
Podaj źródło specyfikacji tego Funboxa o którym piszesz.

37 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-01-27 02:37:10)

Cezary napisał/a:

Z tym poniżej 500 zł, to może być problem.

Ale sztos, 1 GB flash, a dla użytkownika 30 MB, więc to chyba też jest złom technologiczny?

PS: To już Xiaomi AX3000T jest lepsze, bo ma prawie 60 MB flash dla użytkownika, ale niestety brak SIM i USB.

38

Nie wiem czemu cały czas się przyczepiłeś do tego złomu technologicznego. Analogia jest taka sama jak z samochodem: dziś kupiłeś nowy, wyjeżdżasz z salonu traci te 20% wartości, po 20 latach warty jest pewnie tylko parę tysięcy jak dobrze pójdzie, nadal jeździ, ale jest uważany za staruszka.
Router też kupujesz teraz i działa, za 10 zmieniasz na nowy, nie będzie trwał wieki. Nawet jak kupisz zwykłego minipc obecnie to za te kilkanaście lat i tak już będzie słaby sprzętowo, mimo że będzie nadal działał.

39

Cezary napisał/a:
adreskontaktowy napisał/a:
Cezary napisał/a:

Kupujesz router i nie przejmujesz się tym. Albo przed kupnem czytasz o nim ile się da i sam oceniasz czy to ma przyszłość czy nie.

A Zyxel EX5601-T0 ma przyszłość? Może też ma 10 MB flash dla użytkownika i jest to złom?

Nie wiem czy ma bo ludzie już narzekają na słabe wifi.

To prawda wifi 2.4 ma słabsze niż mój AX6000 ale za to 5 wydaje się być mocniejsza.
Dodatkowo ma az 400MB miejsca dla użytkownika.

GL.iNet GL-MT6000 + 2x AP_Xiaomi AX3000T

40

U mnie max 6 użytkowników na raz plus kilka urządzeń co niewiele danych wymienia to przy LTE około 50M to taki ZTE + głupi AP aż nadto

GL.iNet GL-MT6000, Xiaomi AX3000T,  ZTE MF286D
Pozdrawiam Andrzej

41

A ten flint 2 nie ma 8GB emmc? Bpi r4 też ma sporo emmc...

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

42

Ma 8GB ale z dostępnością kiepsko.

43

artur_n napisał/a:

Dostępnością czego ?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

44

ambrozy5 napisał/a:
artur_n napisał/a:

Dostępnością czego ?

Flint 2 - brak używek a nówki po 700zł (trochę drogo).

45

artur_n napisał/a:
ambrozy5 napisał/a:
artur_n napisał/a:

Dostępnością czego ?

Na amazonie 629. Ostatnio vyl taniej tu i tam.

46

adreskontaktowy napisał/a:
Cezary napisał/a:

Z tym poniżej 500 zł, to może być problem.

Ale sztos, 1 GB flash, a dla użytkownika 30 MB, więc to chyba też jest złom technologiczny?

PS: To już Xiaomi AX3000T jest lepsze, bo ma prawie 60 MB flash dla użytkownika, ale niestety brak SIM i USB.

To nie  jest tak samo jak w PC, że kupujesz dysk i masz dostęp do całej jego powierzchni, a i tu są wyjątki. Inna filozofia, inny produkt. Producent routera nie przewiduje, a nawet nie chce, byś grzebał po całej pamięci. Umożliwia jedynie zmianę kilkudziesięciu parametrów pracy oprogramowania, które sam stworzył. Tak konstrukcyjnie zbudowanych jest dziś wiele urządzeń, od TV, przez lodówki (inteligentne), routery, samochody i kto wie co jeszcze.

47 (edytowany przez jaro44 2025-01-27 19:28:41)

ambrozy5 napisał/a:
artur_n napisał/a:
ambrozy5 napisał/a:

Dostępnością czego ?

Na ich stronie z rabatem 10% jest za 140,58€ co dajw ok 590zł

EDIT:

ZbiG napisał/a:

I dodatkowo sprzedać komórki dla całej rodziny z abonamentem i gigabajtami internetu.

Taa "Miało być o przyszłości routerów" big_smile

48 (edytowany przez pytonlon 2025-01-28 11:01:59)

Na ich stronie zapowiedz nowego "Flint 3 Tri-band Wi-Fi 7 Home Router"
https://www.gl-inet.com/products/gl-be9300/
Z CES podsyłali "zajawki" że już wkrótce

tylko *1x2.5G WAN  4x2.5G LAN - WiFi 7

pewnie Flint 4 będzie miał spf i 10G porty - tylko oczywiście zapotrzebowanie na energie wzrośnie

49 (edytowany przez ZbiG 2025-01-27 19:17:21)

jaro44 napisał/a:
ambrozy5 napisał/a:
artur_n napisał/a:

Na ich stronie z rabatem 10% jest za 140,58€ co dajw ok 590zł
A jeszcze przed chwilą było za 135,68€:D

Miało być o przyszłości routerów, a nie o ich bieżącej cenie. Jest inny wątek dot. zakupów: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=12006

50

Cezary napisał/a:

RafałB sie wypowie., bo on chyba dostał Funboxa 10 i coś kombinuje z BPi4

Temat jest dość złożony i poruszą wiele aspektów.

Tak dostałem funbox10 - jest wielki(waży ponad 1.3kg) i wielce ograniczony, UI jest brzydkie i biedne. aż płakać się chce wink
Niestety orange nie jest zainteresowany "power userami", soft ma być tępy jak większość użytkowników, żeby jak najmniej popsuć i jak najłatwiej pomóc tym, którzy nawet coś tak prostego popsują wink
Brak obsługi trybu bridge, za to wiele trybów uśpienia/oszczędzania energii elektrycznej - mój się usypiał ot tak w ciągu dnia i brak netu wink

Dlatego pojawił się pomysł na zastąpienie tego bezużytecznego klocka - niestety albo stety temat ogarniecia ruchu na poziomie 8gbitów nie jest prosty, większość dostępnych na rynku routerów/rozwiązań nie dzwignie PPPoE na poziomie 8gbitów, a to co podoła kosztuje majątek.
Dalej mamy urządzenia za routerem typu komputery itp. Popularność portów 10gb jest w zasadzie żadna.

Na szczęście dla mnie, rok temu dostałem banana pi bpi-r4, kilka tygodni temu dostałem kartę WiFi B14(WiFi7) a nie dalej niż 2 tygodnie temu, MTK wydał kilka fajnych patchy co pozwala na ognięcie łącza 8gbit PPPoE - dosłownie można wysycić łącze od orange!

Jaka przyszłość czeka rynek? Z pewnością magia liczb robi robotę...u mnie zrobiła wink Choć tak szybkie łącza to bezsens, nie udało mi się znaleźć serwera po za Polska, który poszedł szybciej niz 2gbity.
Rynek power userów nie jest wielki, operatorzy nie są tym zainteresowani i nie sądzę, że w tym kraju coś się zmieni. Sukcesem będzie dostarczanie samych wkładek SFP  i ONT.