101 (edytowany przez tommyg 2025-01-26 21:20:04)

Odp: Router/firewall/NAS DIY na terminalu Fujitsu FUTRO S940. Czy się uda?

bern napisał/a:

Z tego co pamiętam sygnały REFCLK+/- nie były połączone.
Tzn za pomocą rezystorów 0ohm są  w pozycji obsługi  gigabitowej karty Realteka na płycie a nie obsługi minipcie. Potrzebuje ten  onBoard NIC więc dalej nie wchodziłem w temat.

Znalazłem miejsce na płycie (od spodu), gdzie jest rozwidlenie sygnału REFCLK

https://i.ibb.co/02VqWGn/20250126-194805.jpg

Faktycznie tak jak napisałeś rezystorami 0ohm jest on skierowany do chipu Realteka.

Słabe czarno-białe foto spodu płyty w wersji D3453-S3 jest w instrukcji wklejonej przez Ciebie.
To fragment z chipem Realtek:
https://i.ibb.co/djrNYRK/d3543-realtek.png
Ledwo widać, ale wydaje się, że para rezystorów w ramce 1 jest po prawej stronie i kieruje sygnał REFCLK w prawą stronę - czyli do mini pcie.
Natomiast druga para rezystorów jest w ramce 2, jest ustawiona po lewej stronie (a na naszych płytach jest po prawej) i ona przekierowuje sygnał REFCLK do Realteka dostarczany z innego źródła - switcha PCIE, którego u nas nie ma wlutowanego sad - miejsce na ten chip widać na zdjęciu poniżej.

https://i.ibb.co/MhH19H2/s940-missingchip.png

Zaznaczone punkty łączą się. Sygnały idą przez przelotki na drugą stronę płyty, a potem znów przez przelotki wracają.

Czyli niestety o uruchomieniu mini pcie na s940 raczej możemy zapomnieć, chyba że kosztem LAN-u.

102

Ale i tak nie jest źle. Udało się 'wyrwać' dodatkowe złącze SATA oraz PCIE (poprzez PoE). Czyli po modyfikacjach cienias (cienki klient) może obsługiwać 2 dyski SATA i 3 złącza PCIe x1 (oprócz gigabitowego portu Realteka). Nie mówiąc o satysfakcji dla dłubaczy/DIYerów, która jest bezcenna smile

103

ma ktoś informację czy po wlutowaniu pełnego złącza pcie x4 uzyska się na nim chociaż 2 linie pcie z niego?
j5005 wg specyfikacji obsługuje 6 linii pcie 2.0

104 (edytowany przez tommyg 2025-01-26 23:17:28)

Na razie jeszcze muszę polutować przejściówkę na PoE, czekam na dostawę elementów. Ale jak już to zrobię, to z dodatkowym dyskiem na SATA i drugim przez PoE będzie całkiem fajny sprzęt na router i mini-nasa i w jednym.
I racja, satysfakcji przy tym co nie miara smile

105

Witam.

Czy ktoś wie czy da się zasilić naszego bohatera z 12V DC? Używam obecnie Wyse 5070 i jego stosując drobny trik da się zasilać z 12V i wszystko działa. Rozważam, zmianę ze względu na możliwość rozbudowy przy Futro o dyski ale ww. zasilanie 12V jest dla mnie krytyczne z racji zasilacza buforowego itd. Z góry dzięki za Wasze opinie w tym temacie.

106 (edytowany przez bern 2025-02-05 14:17:19)

mvincm napisał/a:

Witam.

Czy ktoś wie czy da się zasilić naszego bohatera z 12V DC? Używam obecnie Wyse 5070 i jego stosując drobny trik da się zasilać z 12V i wszystko działa. Rozważam, zmianę ze względu na możliwość rozbudowy przy Futro o dyski ale ww. zasilanie 12V jest dla mnie krytyczne z racji zasilacza buforowego itd. Z góry dzięki za Wasze opinie w tym temacie.

Zerknij do pdf z postu nr 75 (dla wypasionej wersji płyty). Na stronie 49 masz diagram dot. zasilania. Zakładając że w zubożonej wersji S940 jest podobnie teoretycznie/być może byłoby to możliwe. Musiałbyś obejść "Voltage Converter" i 12V podać bezpośrednio na jego wyjście. Praktycznie ciężko będzie to zrobić bez schematu...

107

Dzięki! Sprawdzę. Dobry trop.

Swoją to ciekawe jak to w Wyse rozwiązali że niby 19V a bez problemu działa na 12V. We wtyczce jest układ (nawet gdzieś mam zapisany jaki z głowy nie pamiętam) i jak on jest nawet pełne prędkości zegara idą i wszystkie core.

108

bern napisał/a:

Zerknij do pdf z postu nr 75 (dla wypasionej wersji płyty). Na stronie 49 masz diagram dot. zasilania. Zakładając że w zubożonej wersji S940 jest podobnie teoretycznie/być może byłoby to możliwe. Musiałbyś obejść "Voltage Converter" i 12V podać bezpośrednio na jego wyjście. Praktycznie ciężko będzie to zrobić bez schematu...

Dziękuje! Oczywiście bez testu fizycznego się nie obejdzie ale na stronie 48 "jak byk napisane" że DC input od 8 do 36V.

109

mvincm napisał/a:
bern napisał/a:

Dziękuje! Oczywiście bez testu fizycznego się nie obejdzie ale na stronie 48 "jak byk napisane" że DC input od 8 do 36V.

To 8 do 36V DC to WYŁĄCZNIE dla wersji płyty D3543-S3. Dla Futro S940 czyli D3543-A1 to 19-20V.

110

Hmm... I tak pokombinuje! Dzięki.

111

bern napisał/a:

To 8 do 36V DC to WYŁĄCZNIE dla wersji płyty D3543-S3. Dla Futro S940 czyli D3543-A1 to 19-20V.

A tak dalej myślę sobie, że swój router zasilam z 48V (dokładnie) z zasilania buforowego a na płycie są piny do zasilania przez PoE. Więc myślę, że (popatrzę, poszukam, poczytam) mogę tam zapodać 48V wszak to dolna granica aktywnego PoE.

112

Pamiętaj że przy zasilaniu z PoE nie działa slot PCIe ze względów prądowych.

113

A myślisz że m2 też?

Swoją drogą to te piny do PoE (znalazłem opis) też mają wejście 19V (sic!) czyli i tak dalej idą pewnie na ten sam setup-down co z zasilacza a na płytce z kartą sieciową oryginalną pod to PoE musi być dodatkowo step-down z 48-57V.

Jak tylko przyjdzie zakupiony mój s940 to poszukam na płycie tego regulatora 19V to 12V.

114 (edytowany przez poldi1969 2025-02-09 17:45:48)

Witam.

Czy jest możliwość podłączenia dwóch dysków 3,5"? chodzi mi zasilanie tych dysków. Jeżeli jest taka możliwość to skąd wziąć zasilanie?
Czy z zasilania wentylatorów będzie dobrze?

115

poldi1969 napisał/a:

Witam.

Czy jest możliwość podłączenia dwóch dysków 3,5"? chodzi mi zasilanie tych dysków. Jeżeli jest taka możliwość to skąd wziąć zasilanie?
Czy z zasilania wentylatorów będzie dobrze?

Na pewno NIE zasilanie z wentylatorów. Wszak S940 to konstrukcja fanless.
W wypasionej wersji płyty D3543-S3 jest gniazdo na dyski zewnętrzne  z napięciami +5V, +12V (opis masz na str 20 PDF z postu nr 75). Z kolei z diagramu dystrybucji zasilania ze strony 49 tego pdf wynika, że maksymalne obciążenie dla linii 12V to max 3A.
Dwa dyski 3.5"są prądożerne. W czasie rozruchu potrzebują 3-5A. Więc nawet dla wypasionej wersji płyty rozruch dwóch dysków byłby wyzwaniem i działaniem na granicy. Być może warto rozglądnąć się za zasilaniem zewnętrznym 12V.

W Fujitsu S940 jest  zubożona wersja płyty czyli D3543-S1, która nie ma wlutowanego tego gniazda i nie wiadomo jakie maksymalne obciążenia prądu znosi. W miejscu tego gniazda są jednak piny na których napięcia 5, 12V są obecne (u mnie zmierzone 11.7V).

116 (edytowany przez poldi1969 2025-02-10 20:24:47)

bern napisał/a:

Być może warto rozglądnąć się za zasilaniem zewnętrznym 12V.

A czy możesz polecić jakieś rozwiązanie z zasilaczem. Na ali znalazłem TAKIE COŚ i do tego zasilacz 5A.

Nada się czy raczej coś innego

117

poldi1969 napisał/a:
bern napisał/a:

Być może warto rozglądnąć się za zasilaniem zewnętrznym 12V.

A czy możesz polecić jakieś rozwiązanie z zasilaczem. Na ali znalazłem TAKIE COŚ i do tego zasilacz 5A.

Nada się czy raczej coś innego

Być może takie zewnętrzne zasilacze którego link podałeś by się sprawdziły? Nie wiem. Nie mam doświadczeń. Jest to jednak rozwiązanie niewygodne bo:  dwa zasilacze, dużo kabli, ręczne włączenie/wyłączenie dysków.

Zacząłbym od sprawdzenia w nocie aplikacyjnej dysków 3.5" ile tak naprawdę potrzebują prądu w szczycie/rozruchu.
Gdybym koniecznie musiał użyć dysków 3.5" (których od lat unikam z uwagi na ich prądożerność i gabaryty) to bym zastanowił się nad modyfikacją, o której myślał/wspomniał @mvincm (parę postów wstecz).

Tzn gdyby się udało pominąć 'konwerter napięcia' 19-12V to zasiliłbym płytę bezpośrednio dużym (60-90W) laptopowym, markowym, używanym zasilaczem 12V. A dyski podpiąłbym (po wlutowaniu gniazda i kondensatorów filtrujących) do istniejącego na płycie gniazda HDD/SATA POWER. Wiem, że to rozwiązanie obłożone paroma warunkami, ryzykowne, pracochłonne i raczej dla majsterkowiczów.

118

bern napisał/a:

Być może takie zewnętrzne zasilacze którego link podałeś by się sprawdziły? Nie wiem. Nie mam doświadczeń. Jest to jednak rozwiązanie niewygodne bo:  dwa zasilacze, dużo kabli, ręczne włączenie/wyłączenie dysków.

Ewentualnie jeden zasilacz z kilkom,a wyjściami wink
https://allegro.pl/oferta/ups-zasilacz- … 6539658439

119 (edytowany przez Adam1394 2025-02-12 00:47:49)

Przecież w S940 jest wejście P4 ze standardu ATX, podłączamy PICO PSU + złącza SATA do dysków i nie kombinujemy?

edit: gdyby ktoś miał namiary na slot PCIe x4 do zalutowania to proszę o informację! chcę sprawdzić czy będzie więcej linii a nie potrafię zlokalizować żadnego do zalutowania

120 (edytowany przez bern 2025-02-14 14:57:59)

W poprzednich postach były pytania o zasilanie 12V.
Okazuje się, że płytę Fujitsu S940 można bezpośrednio zasilić 12V poprzez wewnętrzne czteropinowe złącze DC-IN (internal input). Informacja na ten temat znajduje się na stronie 8 w kolumnie 'D3543-A' (wersja płyty w Fujitsu S940)
porównania wersji płyt.
Osobiście nie korzystałem z tego wejścia DC.

121 (edytowany przez bern 2025-02-14 15:45:00)

Adam1394 napisał/a:

Przecież w S940 jest wejście P4 ze standardu ATX, podłączamy PICO PSU + złącza SATA do dysków i nie kombinujemy?

Problem będzie z wyłączeniem dysków 3.5". Bo wyłącznik na płycie raczej nie odetnie zasilania dysków....

122

bern napisał/a:

W poprzednich postach były pytania o zasilanie 12V.
Okazuje się, że płytę Fujitsu S940 można bezpośrednio zasilić 12V poprzez wewnętrzne czteropinowe złącze DC-IN (internal input). Informacja na ten temat znajduje się na stronie 8 w kolumnie 'D3543-A' (wersja płyty w Fujitsu S940)
porównania wersji płyt.
Osobiście nie korzystałem z tego wejścia DC.

Witam.

Potwierdzam na bazie moich testów fizycznych. Nie mam co prawda wtyczki tej CPU 12V 4Pin (jeszcze) ale na krótko podłączyłem zasilacz labolatoryjny i podnosi się sprzęt. Dla mnie to o tyle wygodne, że mogę ze swojego zasilacza buforowego zasilić S940 (swoją drogą mam stabilne 12V bo step-down idzie z bużego banku energii "48V").

123

Sprawdziłem właśnie na moim S940 i niestety muszę potwierdzić, podłączone pod (ze zwartymi pinami PS_ON/zielony i masą/czarny) zasilacz ATX Futerko nie odcina zasilania do dysków/wentylatorów.

Zostaje więc albo zabawa z przełącznikami 0/1 dla ww. pinów/przewodów (co swoją drogą będzie dość niezdrowe dla dysków HDD) albo podłączenie wszystkich dysków pod płytę główną Futro S940 (z tego co wiem to na pinach 12V od wentylatora powinien być 1 amper).

124 (edytowany przez mvincm 2025-02-16 13:30:57)

Adam1394 napisał/a:

z przełącznikami 0/1 dla ww. pinów/przewodów (co swoją drogą będzie dość niezdrowe dla dysków HDD)

A to nie jest tak, że jak robisz poprawny shutdown systemu (czy to linux, czy to windows) to dyski (zakładam zwykłe HDD) dostają komendę "spin down" i po niej takie zero/jeden odłączenie zasilania nie robi wrażenia. Odłączenie w trakcie pracy robi wrażenie na HDD (tak fizycznie jak i loicznie) a i na SSD też tyle, że w warstwie logicznej tylko. Więc tak myślę, że przekaźnik NO po tym jak shutdown wyłączy zasilanie dajmy na to na pinie od USB +5V to wyłączy zasilanie dysków.

125 (edytowany przez Adam1394 2025-02-16 14:29:44)

Z tego co zauważyłem to wyraźnie słychać (awaryjne?) parkowanie głowicy po wyłączeniu OS (ProxMox) i odcięciu zasilania...

edycja: mam zasilacz z uciętymi liniami 3.3V tak więc proszę to brać pod uwagę...

edycja 2: sprawdziłem na drugim zasilaczu z liniami 3.3V i również OS nie wysyła sygnału spin-down, głowice muszą awaryjnie parkować, może gdyby ustawić w OS parkowanie głowic po 5/10/15 minutach i wtedy wyłączać? Tylko nie wiem czy w takiej konfiguracji OS może to kontrolować i czy przy shut-downie system nie rozbudza dysków na chwilę???

edycja 3: pomysł z zasilaniem 5V pociągniętym z płyty głównej jest ciekawy, po wlutowaniu connectora PWR/FDD mamy 2 ampery dostępne z płyty i starczy to często na 2/3/4 dyski (zależy od dysku), pomijamy wtedy problem z rozruchem bo 12V leci z zewnętrznego zasilacza, trzeba sprawdzić...