Generalnie jeżeli chodzi o wspomniany model ZTE MF286D, to jest on w klasie sprzętu "tani router mobilny".
Po pierwsze - jest tani (ok 230 zł), a więc nikt nie oczekuje, że będzie bił rekordy szybkości na równi ze światłowodem, ani że będzie to klasa sprzętu firmowego obsługująca setki użytkowników. Np. mnie na dzień dzisiejszy kompletnie nie interesuje szybkość większa niż LTE, bo i tak mam limity transferu w abonamencie. Wiadomo, byłoby miłoby, ale nie jest to priorytet.
Po drugie - jest mobilny, to też będzie ograniczało jego prędkość. Akurat rozmiar fizyczny jest trochę spory i to ogranicza "mobilność" - wg mnie jest to wada, zajmuje sporo miejsca w walizce.
Ludzie, którzy to kupili, tacy jak ja, to właśnie tego oczekiwali - mobilnego sprzętu, za rozsądną cenę i z dobrym wsparciem softu. Wygląda na to, że jednak za parę lat będzie trzeba to wymienić na coś mniej ograniczonego pamięcią flash (bo to 128 mb jest zbyt sztywno podzielone - nie wiedziałem o tym).
Plan A na przyszłość mam taki, że jeśli sztywne 128mb flash zacznie być mało (np. nie będzie dało się już wgrać najnowszego firmware OpenWRT), ale nadal będę potrzebował taniego routera mobilnego z modemem, to sprzedam wspomniany ZTE MF286D i znajdę coś podobnego, ale tym razem lepiej przeanalizuję temat pamięci flash (jeżeli coś takiego w ogóle będzie - zapytam na pewno tutaj na forum). No i pewnie w tej cenie to już będzie dostępne 5G.
Ale plan B mam taki, że jak takiego routera (tej klasy) nie będzie za rozsądną cenę, to pobawię się DIY i przerobię np. Raspberry pi 4 + 8gb ram + dołożę mu model LTE/5G. Analizowałem pobieżnie temat i wygląda, że coś takiego jak tani router mobilny to całkiem nieźle może być zastąpione przez RPI + dodatki (zależy też jakie RPI i jakie dodatki).
Reasumując, jeżeli chodzi o przyszłość segmentu taniego routera mobilnego z modemem i wsparciem customowego softu, to może okazać się, że coś takiego jak RPI to naprawde niezła opcja. No i RPI wcale w walizce sporo miejsca nie zajmuje. Ale może się mylę, to tylko bardzo wstępne obserwacje tego rynku.