1 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-01-26 00:40:18)

Temat: O przyszłości routerów

Cezary napisał/a:

OpenWrt stara się zachować oryginalny podział flash, żeby można było w każdym momencie łatwo wrócić do oryginalnego softu.

To trochę irracjonalne, żeby trzymać się rozkładu partycji fabrycznych, bo taki router z 128 MB flash jest de facto z 16 MB flash.
Może okazać się kuriozalne kupowanie routera z 1 GB flash, jeśli bez grzebania w OpenWrt będzie dostępne dla użytkownika 10 MB.

PS: Dobrze rozumiem, że jak image wzrośnie np. do 25 MB, to już nie da się OpenWrt wgrać do routera ze 128 MB flash?

2

Odp: O przyszłości routerów

OpenWrt trzyma się podziału. Za to nic nie stoi na przeszkodzie żebyś sam zmienił sobie podział i potem utrzymywał wsparcie takiego rozwiązania. Są urządzenia które mają zmodyfikowany podział (albo przez własny uboot albo przez mtdconcat odpowiednich partycji).

Możesz mieć obraz do takiej wielkości jak w danym modelu pozwala podział flasha. Później się nie da albo musisz zrobić extroota jak masz usb lub sd i możesz instalować co chcesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez DzikiDzikSzaroBury 2025-01-26 12:17:06)

adreskontaktowy napisał/a:
Cezary napisał/a:

OpenWrt stara się zachować oryginalny podział flash, żeby można było w każdym momencie łatwo wrócić do oryginalnego softu.

To trochę irracjonalne, żeby trzymać się rozkładu partycji fabrycznych, bo taki router z 128 MB flash jest de facto z 16 MB flash.
Może okazać się kuriozalne kupowanie routera z 1 GB flash, jeśli bez grzebania w OpenWrt będzie dostępne dla użytkownika 10 MB.

PS: Dobrze rozumiem, że jak image wzrośnie np. do 25 MB, to już nie da się OpenWrt wgrać do routera ze 128 MB flash?

Cezary napisał/a:

OpenWrt trzyma się podziału. Za to nic nie stoi na przeszkodzie żebyś sam zmienił sobie podział i potem utrzymywał wsparcie takiego rozwiązania. Są urządzenia które mają zmodyfikowany podział (albo przez własny uboot albo przez mtdconcat odpowiednich partycji).

Możesz mieć obraz do takiej wielkości jak w danym modelu pozwala podział flasha. Później się nie da albo musisz zrobić extroota jak masz usb lub sd i możesz instalować co chcesz.

Ja właśnie też myślę, że jak za jakiś czas, załóżmy kilka lat, wzrośnie wielkość firmware image do np. 25 mb jak wspomniał @adreskontaktowy to ten sztywny podział może nie wystarczyć i warto byłoby wtedy w pełni wykorzystać dostępne 128mb na system. Czy modyfikacja przydzielonych partycji mtd w tym modelu byłaby ryzykowna (aby w pełni i optymalnie wykorzystać dostępne 128 mb)? Załóżmy, że nie chcę też aby był defaultowy firmware Nordic, ale już na zawsze przystosować to urządzenie jak najlepiej się da do OpenWRT.

Jak dobrze rozumiem, gdy wielkość podstawowego image wzrośnie i przekroczy limity podzielonych particji, to można też próbować to obejść kartą SD + USB przez extroot - zgadza się? Czyli wtedy karta USB i SD wykorzystywana jest do instalacji całego firmware i systemu?

4

Nie, do instalacji pakietów, jak zrobisz sysupgrade to i tak będzie to zapisywał we flash a nie na usb/sd.

Za jakiś czas obecne urządzenia spotka taki sam los jak urządzenia z 4MB flash i 32MB ramu - po prostu będą to już złomy technologiczne. Albo np. zostanie wyłączone LTE na rzecz 5G czy nowszych technologii i nie wykorzystasz tych sprzętów. Nie ma co planować na tak długo, nawet jak urządzenie pożyje te 5-10 lat, to i tak technologia się tak rozwinie, że będziesz miał nowe sprzęty.

5

Taka mała śmiesznostka troszkę offtopowa, za co bardzo przepraszam. Kilkanaście lat temu kupiłem pendrive o pojemności 512Mb. Boooże, jaki byłem szczęśliwy, nawet u kaletnika zamówiłem skórzany futeralik. Teraz zakup pena 512 Gb to nie jest problem ( niekoniecznie na Ali ). Pokładanie więc nadziei w sprzęt sprzed X lat mija się z celem.

6 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-01-26 13:57:28)

Cezary napisał/a:

Za jakiś czas obecne urządzenia spotka taki sam los jak urządzenia z 4MB flash i 32MB ramu - po prostu będą to już złomy technologiczne.

Chcesz przez to powiedzieć, że router ze 128 MB flash za chwilę spotka los tych z 4 MB flash (bo ma specyficzny, fabryczny podział partycji)?
I że takie z np. 32 MB flash będą dłużej "żyły" niż ten ze specyficznymi 128 MB?

PS: Co za czasy, że modem ze 128 MB flash to będzie za chwile złom technologiczny.

7

Jeżeli nie będzie zmieniony podział to tak, zaraz się okaże że dla niektórych modeli może już być za mało miejsca.

8 (edytowany przez ZbiG 2025-01-26 15:51:13)

Jeszcze te modemy mają starzejące się procesory. Również prędkości łącz się "starzeją", mamy coraz szybsze, wydajniejsze w nowszych, innych technologiach.
Jaki ja byłem szczęśliwy 20 lat temu, gdy z modemu telefonicznego (nr 0-202122, start w kwiecień '96 roku) przesiadłem się nagle na stałe łącze ethernetowe 100/100. To było coś niewyobrażalnego, z resztą, używam go do dzisiaj.
Robiąc dla zwykłego śmiertelnika chociażby aproksymację liniową od modemu 4kbps do dzisiejszych prędkości rzędu 8Gbps można spokojnie stwierdzić, że za 5 lat dużo z dzisiejszych routerów będzie złomem. Nadzieja w tym, że skokowo, raz na kilka(naście) lat zmieniamy modem wraz z usługami dostępu do Internetu. Myślę, że w okolicach 2030 roku Internet 10Gbps w naszych mieszkaniach będzie normą, a obecne routery zmienimy na coś w rodzaju PCetów.

Xiaomi Mi Router AX9000 ver. EU + OpenWrt 25.12.0
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT

9

Zużywające 50W...

10

ZbiG napisał/a:

Jeszcze te modemy mają starzejące się procesory. Również prędkości łącz się "starzeją", mamy coraz szybsze, wydajniejsze w nowszych, innych technologiach.
Jaki ja byłem szczęśliwy 20 lat temu, gdy z modemu telefonicznego (nr 0-202122, start w kwiecień '96 roku) przesiadłem się nagle na stałe łącze ethernetowe 100/100. To było coś niewyobrażalnego, z resztą, używam go do dzisiaj.
Robiąc dla zwykłego śmiertelnika chociażby aproksymację liniową od modemu 4kbps do dzisiejszych prędkości rzędu 8Gbps można spokojnie stwierdzić, że za 5 lat dużo z dzisiejszych routerów będzie złomem. Nadzieja w tym, że my skokowo, raz na kilka(naście) lat zmieniamy modem wraz z usługami dostępu do Internetu. Myślę, że w okolicach 2030 roku Internet 10Gbps w naszych mieszkaniach będzie normą, a obecne routery zmienimy na coś w rodzaju PCetów.

Nie wziąłeś pod uwagę potrzeb przy swojej aproksymacji przyszłości.
Aby była taka prędkość, muszą być usługi i.materialy wymagające.tej prędkości. A video 4k to maks, który ludzie potrzebują.

Gdyby tak aproksymowac rozwój, to samochody powinny jeżdic z.predkoscią naddzwiękową.

11

Tutaj http://kalendarium.icm.edu.pl/ trochę historii z pierwszych ok. 10 lat Internetu w Polsce. To na prawdę nie są tak bardzo odległe czasy. Sorry za OT.

Cezary napisał/a:

Zużywające 50W...

Transport każdego bitu potrzebuje energii. 50W może być za mało, przy takim ruchu.

12 (edytowany przez ZbiG 2025-01-26 15:53:55)

kmaras77 napisał/a:

Nie wziąłeś pod uwagę potrzeb przy swojej aproksymacji przyszłości.
Aby była taka prędkość, muszą być usługi i.materialy wymagające.tej prędkości. A video 4k to maks, który ludzie potrzebują.

W sumie się zgodzę, ale dziś problemem nie są już tylko Gb przepustowości, ale również opóźnienia i masowość w dostarczaniu informacji. Nie chodzi mi tylko o gry komputerowe, ale również o miasta inteligentne. Inteligentne sterowanie, monitorowanie samochodów i całej infrastruktury miejskiej. Takie projekty już powstają.

Edit:

kmaras77 napisał/a:

Gdyby tak aproksymowac rozwój, to samochody powinny jeżdic z.predkoscią naddzwiękową.

To dowodzi, tylko tego, że postęp w informatyce jest gigantyczny w porównaniu z postępem automobilności.

13

Zgadza się, dawniej dyktę przez chleb się filtrowało a dziś prawie każdy ma dzbanek z fiktrem węglowym do tego.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

14 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-01-26 17:17:30)

Cezary napisał/a:

Jeżeli nie będzie zmieniony podział to tak, zaraz się okaże że dla niektórych modeli może już być za mało miejsca.

To skąd przyszły użytkownik Openwrt ma wiedzieć, że kupując router np. ze 128, 256, 512 MB flash będzie miał bardzo mało miejsca dla użytkownika np. 10 MB, a za chwilę nie zainstaluje nowego, powiększonego wydania Openwrt, a "wypasiony" router będzie technologicznym złomem?

15

ZbiG napisał/a:

Jeszcze te modemy mają starzejące się procesory.

Przedmiotowy ZTE MF286D ma procesor 4 rdzeniowy, więc skazywanie go na szybką emeryturę jest smutne.

16

Cezary napisał/a:

To skąd przyszły użytkownik Openwrt ma wiedzieć, że kupując router np. ze 128, 256, 512 MB flash będzie miał bardzo mało miejsca dla użytkownika np. 10 MB, a za chwilę nie zainstaluje nowego, powiększonego wydania Openwrt, a "wypasiony" router będzie technologicznym złomem?

Kupujesz router i nie przejmujesz się tym. Albo przed kupnem czytasz o nim ile się da i sam oceniasz czy to ma przyszłość czy nie.

17

Cezary napisał/a:

Kupujesz router i nie przejmujesz się tym. Albo przed kupnem czytasz o nim ile się da i sam oceniasz czy to ma przyszłość czy nie.

A Zyxel EX5601-T0 ma przyszłość? Może też ma 10 MB flash dla użytkownika i jest to złom?

18

ZbiG napisał/a:

Jeszcze te modemy mają starzejące się procesory.

Przedmiotowy ZTE MF286D ma procesor 4 rdzeniowy, więc skazywanie go na szybką emeryturę jest smutne.

Nie wiem czy wiesz że te procki miały premierę w 2016r. Prawie dekadę temu. Owszem, są jeszcze w użyciu, ale postaw się w podobnej sytuacji i używaj 10letniego komputera. No da się, pewnie że się da, ale powoli widać brak jego mocy.

19

Cezary napisał/a:

A Zyxel EX5601-T0 ma przyszłość? Może też ma 10 MB flash dla użytkownika i jest to złom?

Nie wiem czy ma bo ludzie już narzekają na słabe wifi.

20

OpenWRT jest raczej dla routerów z pewnym "stażem". Mało jest takich modeli, które wchodzą na rynek i mają lub mogą być od razu przeprogramowane na OpenWRT czy inny alternatywny soft. Z reguły nie ma takiej możliwości, a gdy się już pojawi to mija z rok lub więcej lat. OpenWRT służy raczej jako software przedłużający życie routerom z dodatkowymi bonusami w postaci masy możliwości konfiguracyjnych.

21 (edytowany przez DzikiDzikSzaroBury 2025-01-26 20:44:01)

Generalnie jeżeli chodzi o wspomniany model ZTE MF286D, to jest on w klasie sprzętu "tani router mobilny".
Po pierwsze - jest tani (ok 230 zł), a więc nikt nie oczekuje, że będzie bił rekordy szybkości na równi ze światłowodem, ani że będzie to klasa sprzętu firmowego obsługująca setki użytkowników. Np. mnie na dzień dzisiejszy kompletnie nie interesuje szybkość większa niż LTE, bo i tak mam limity transferu w abonamencie. Wiadomo, byłoby miłoby, ale nie jest to priorytet.
Po drugie - jest mobilny, to też będzie ograniczało jego prędkość. Akurat rozmiar fizyczny jest trochę spory i to ogranicza "mobilność" - wg mnie jest to wada, zajmuje sporo miejsca w walizce.

Ludzie, którzy to kupili, tacy jak ja, to właśnie tego oczekiwali - mobilnego sprzętu, za rozsądną cenę i z dobrym wsparciem softu. Wygląda na to, że jednak za parę lat będzie trzeba to wymienić na coś mniej ograniczonego pamięcią flash (bo to 128 mb jest zbyt sztywno podzielone - nie wiedziałem o tym).

Plan A na przyszłość mam taki, że jeśli sztywne 128mb flash zacznie być mało (np. nie będzie dało się już wgrać najnowszego firmware OpenWRT), ale nadal będę potrzebował taniego routera mobilnego z modemem, to sprzedam wspomniany ZTE MF286D i znajdę coś podobnego, ale tym razem lepiej przeanalizuję temat pamięci flash (jeżeli coś takiego w ogóle będzie - zapytam na pewno tutaj na forum). No i pewnie w tej cenie to już będzie dostępne 5G.

Ale plan B mam taki, że jak takiego routera (tej klasy) nie będzie za rozsądną cenę, to pobawię się DIY i przerobię np. Raspberry pi 4 + 8gb ram + dołożę mu model LTE/5G. Analizowałem pobieżnie temat i wygląda, że coś takiego jak tani router mobilny to całkiem nieźle może być zastąpione przez RPI + dodatki (zależy też jakie RPI i jakie dodatki).

Reasumując, jeżeli chodzi o przyszłość segmentu taniego routera mobilnego z modemem i wsparciem customowego softu, to może okazać się, że coś takiego jak RPI to naprawde niezła opcja. No i RPI wcale w walizce sporo miejsca nie zajmuje. Ale może się mylę, to tylko bardzo wstępne obserwacje tego rynku.

22

Dla mnie tani router mobilny to dzisiaj zwykły telefon komórkowy. Koszt 0 zł.

23 (edytowany przez DzikiDzikSzaroBury 2025-01-26 21:02:22)

ZbiG napisał/a:

Dla mnie tani router mobilny to dzisiaj zwykły telefon komórkowy. Koszt 0 zł.

No poprzednio używałem mifi (mobilne wifi), ale one wbrew pozorom są ograniczone pod względem możliwości softu w porównaniu do OpenWRT. Firmware tego mifi, które używałem też miał ostatnią aktualizację jakoś w 2018 roku i w ogóle zobaczyłem niedawno, że dosyć łatwo można się włamać do podobnych modeli. Czyli i stary niebezpieczny soft i mniej funkcjonalny.

Zwykły router ma też możliwosć podpięcia kabla, co jednak w LANie daje dobry efekt.

Telefon jest na Androidzie, a nie OpenWRT.

Telefon z Androidem - jest to jakaś opcja, ale wydaje mi się jednak, że RPI np. 4 + 4 lub 8 gb ram + moduł LTE/5G + openWRT to jednak uzyska się hardwareowo i softwareowo lepszy router niż sam telefon na Androidzie, a miejsca w walizce zajmują podobnie.

24 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-01-26 21:11:19)

A jest jakiś lepszy modemorouter od odchodzącego MF286D (szybsze CPU, szybszy LTE/5G, więcej niż 10 MB flash dla użytkownika) w cenie poniżej 200 zł?
Pójdźmy na całość, jest jakiś lepszy do 500 zł (oczywiście na LUCI 24.10)?

25 (edytowany przez DzikiDzikSzaroBury 2025-01-26 21:18:45)

A jest jakiś lepszy modemorouter od dogorywającego MF286D (szybsze CPU, szybszy LTE/5G, więcej niż 10 MB flash dla użytkownika) w cenie poniżej 200 zł?
Pójdźmy na całość, jest jakiś lepszy do 500 zł (oczywiście na LUCI 24.10)?

Chyba tylko RPI i bawisz sie w Do It Yourself. W botland są części, a niektóre można chyba nawet taniej z alieexpress sprowadzić. A czy to wyjdzie tanio? No zależy od wybranych części i modelu płytki RPI.

Tutaj była dyskusja na ten temat: https://www.reddit.com/r/openwrt/commen … er_option/

Opinie są całkiem niezłe, ale są też te gorsze.

Szczerze mówiąc, chętnie bym pobawił się i potestował jak to działa.