Temat: Zużycie pasma i częstotliwość zapisu 15min

Chcę ustawić aby częstotliwość zapisu danych ze zużycia pasma była co 15 min. Nie wiem do którego zadania w cornie to ustawić czy do:

1)   0 0,4,8,12,16,20 * * * date -u +"%Y.%m.%d-%H:%M:%S" >/usr/data/time_backup

2)  0 0,4,8,12,16,20 * * * /tmp/bw_backup/do_bw_backup.sh

Które jest do czego ?

2

Odp: Zużycie pasma i częstotliwość zapisu 15min

Wystarczy pomyśleć. Pierwsze, które wpisuje bieżącą datę i czas do pliku myślisz że jest od zapisu danych z zużycia pasma?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-01-17 04:38:02)

'do_bw_backup.sh' zapisuje dane do '/tmp/data/bwmon
Czy te dane giną podczas restartu routera, bo to jest przecież RAM?
W takim razie, gdzie i jak są przenoszone te dane po wydaniu polecenia reboot, aby były widoczne po restarcie?

4

Backup danych robi co 20min skrypt wywoływany z crona. Dane zapisywane są do /usr/data.
I tak, jeżeli zrobisz z konsoli reboot to dane zginą z ostatnich 20minut, to rzecz oczywista.

A dane z /usr/data nie giną, podobnie jak np. w /etc/config?
To jest też pamięć nieulotna flash?

A nie można zautomatyzować robienia backupu, aby zapisały się dane do flash przy sygnale restartu routera (czemu to nie jest standardowo robione)?

6

Nie ma czegoś takiego jak ten "sygnał". Możesz co prawda zrobić proces który może ładnie zapisywać na procedurę "stop", ale w większości przypadków musisz go jawnie wywołać przed wyłączeniem zasilania.

Tak, /usr/data to nadal flash.

7 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-01-18 20:02:19)

Ok, doczytałem, że nie jest łatwo i skutecznie złapać SIGKILL lub SIGTERM, więc tam tego nie będę starał się robić.

To może powinna być zdefiniowane domyślnie komenda do zrobienia backupu i odtworzenia, aby ją samemu wywołać przed restartem i po, aby dane ze statystyk nie ginęły (albo przycisk w konfiguracji w 'Monitorze wydajności', easyconfig, etc?

Easyconfig ma taką namiastkę, choć kiedy miałby następować restart jeśli jest zaplanowany zapis backupu 5:05 i odtworzenie 5:10?
Restart miałby być o 5:07?

5 5 * * * cp /tmp/easyconfig_statistics.json /etc/modem
10 5 * * * cp /etc/modem/easyconfig_statistics.json /tmp

Rozumiem, że wystarczy zrobić swoje komendy, jak powyżej, i statystyki easyconfig'a nie zginą przy planowanym restarcie?

8

A czemu miałbyś takie cuda robić? easyconfig ma do tego swój mechanizm:

ubus call easyconfig reboot

które zapisuje co trzeba i robi restart. Ta sama procedura jest robiona jak robisz restart z gui z easyconfig.

Więc zamiast robić "reboot" robisz "ubus call easyconfig reboot" i wszystko ma grać.

9 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-01-18 20:10:31)

U mnie na żadnym routerze z LUCI nie działa zapamiętywanie statystyk ('Monitor wydajności', Easyconfig).

Używam neta do godziny 2:30 w nocy, mam nastukane np. 1,5 GB tego dnia, robię restart i po restarcie zawsze mam pusto za ten dzień.

W 'Monitorze wydajności' jest jeszcze gorzej, bo nawet poprzednie dni znikają (mam ustawione zużycie za każdy dzień).
W Esayconfig zapamiętuje jakeś pomniejszone sumaryczne zużycie, ale dzienne znika. Wciśnięcie 'Odswież' powoduje pojawienie się danych, ale jest to zebranie zużycia z interfejsu.

Jeśli router będzie uruchomiony np. 100 dni, to będzie dobrze, ale ja robię czasem kilka restartów dziennie i nie mogę złapać ile danych zużywam dziennie i miesiącznie.

PS: Dzięki, zrobię własną komendę 'ubus call easyconfig reboot' i zobaczę, czy będzie lepiej.

10

easyconfig  zapisuje dane przez crona. Jak często ustawiłeś zapis?

11

root@:~# ubus call easyconfig reboot
Command failed: Not found

Monitor pprzepustowości:
Zapis mam co 6h, ale co to zmienia, gdy po restarcie zawsze ginie cała historia z kilku dni.
To chyba nie dziwne, bo zapisuje do '/var/lib/nlbwmon'. Rozumiem, że to RAM?

Statystyki transferu:
Co z tego, że jest zapis co 6h do /etc/modem/easyconfig_statistics.json.gz, jeśli tego sam nie odtwarza z archiwum po restarcie?

12

adreskontaktowy napisał/a:

root@:~# ubus call easyconfig reboot
Command failed: Not found

Nie no, musisz mieć ubusa, przecież to podstawa openwrt

Monitor pprzepustowości:
Zapis mam co 6h, ale co to zmienia, gdy po restarcie zawsze ginie cała historia z kilku dni.
To chyba nie dziwne, bo zapisuje do '/var/lib/nlbwmon'. Rozumiem, że to RAM?

Pisałem to - nlbwm domyśnie NIE ZAPISUJE danych do flash. Masz sam sobie skonfigurować zeby zapisywał.

Statystyki transferu:
Co z tego, że jest zapis co 6h do /etc/modem/easyconfig_statistics.json.gz, jeśli tego sam nie odtwarza z archiwum po restarcie?

Oczywiście piszesz już bzdury
1. On nie zapisuje do takiego pliku, to twoja produkcja. easyconfig z crona zapisuje do /usr/lib/easyconfig/
2. sam to odtwarza przy pierwszym uruchomieniu procesu. Ale ze swojej ścieżki a nie z jakiegoś dziwnego miejsca gdzie sam to zapisałeś.

13 (edytowany przez nicefile 2025-01-23 18:55:39)

ja wywołuje odtworzenie backupu z /etc/init.d/network

sekcja start_service
tar xzf /etc/rrd2.tar.gz -C /

i jego tworzenie przy manualnym reboot

sekcja shutdown
tar czf /etc/rrd2.tar.gz /tmp/rrd /tmp/lib/vnstat/vnstat.db

dodatkowo z cron raz na miesiąc.  I jeszcze z hotplug.d/dsl jak strace synchro . Moj UPS jest lepszy niz w szafie Orange smile