Temat: TP-Link 842ND v1 w czasach współczesnych

Witam. Mam już mocno wysluzony router tplinka 842ND w wersji 1. Ogólnie to był wspaniały zakup jak na moje ówczesne możliwości finansowe i jak za 100 zł na tamte lata oferował aż za dużo i do tego działał. Od dawna był wgrany openwrt gdzie służył dość miernie jako stale padający serwer druku. Teraz mam plan użyć go jako routera lte. Doszedłem już do etapu gdzie to działa ale...

Tu pojawia się powracający problem. Ten sprzęt nie znosi za dobrze obecność Luci i zapewne da się openwrt odchudzić. Czy może ktoś już to robił konkretnie pod ten sprzet albo czy może ktoś jest w stanie powiedzieć z czego można bezpiecznie zrezygnować. Nie mam nic przeciwko samodzielnej kompilacji, już robiłem to parę razy na rzecz instalacji ffmpeg z zamkniętymi kodekami dla innego urządzenia więc szlak mam przetarty tongue.

Urządzenie ma być wyłącznie wyjściem na świat dla jednej kamery i obsługiwać modem Huawei hilink e3272. Może sama wersja bez luci da radę ale nie wiem czy takie są jeszcze prekompilowane dostępne.

2

Odp: TP-Link 842ND v1 w czasach współczesnych

Już bez kompilacji - idź na https://firmware-selector.openwrt.org/? … -wr842n-v1

Wybierz Dostosuj zainstalowane pakiety i/lub skrypt pierwszego rozruchu, następnie USUŃ napis "luci" zostawiając całą resztę. To jest minimum pakietów które są potrzebne żeby router działał. Z tej listy możesz także wywać:
- ppp ppp-mod-pppoe - jeżeli nie będziesz używał połączenia z wykorzystaniem ppp
- odhcpd-ipv6only odhcp6 ip6tables  - jeżeli nie będziesz używał ipv6 (ja bym i tak wywalił)
- opkg - jeżeli nie zamierzasz instalować pakietów z palca

Dodaj za to:
- kmod-usb-net-cdc-ether
- usb-modeswitch

I kliknij generację obrazu. Zrobi Ci to obraz bazującym na starym openwrt, dokładnie z tym co chcesz bez gui. Koniguracja ręczna networku, wifi i masz działający router. Później taką konfigurację możesz zamienić na uci i zrobić z tego skrypt w uci-defaults i będziesz miał gotowca.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

O, nawet nie zwróciłem uwagi, że jest tam taka opcja jak pobierałem wczoraj obraz do upgrade.

BTW w instrukcji setupowania modemow lte na hilinku trochę zabrakło mi informacji o tym, że warto zmienić adesacje z domyślnych 192.168.1.1 na coś innego żeby dało się potem dostać i do routera i do modemu smile

4

A czemu? Hilink zwykle ma 192.168.8.1 a nie 1.1, jak masz 1.1 to znaczy że masz jakiegoś dziwoląga.

5

Hmmm, mam huaweja z cyfrowego Polsatu (ten co w pierwszym wpisie), wydawał mi się całkiem standardowy ale mam go z olxa i pełnej historii nie znam. Sprawdziłem jeszcze raz i 192.168.1.1 pokazuje się strona konfiguracyjna. Modem figuruje u mnie jako eth2, a na wanie jest adres 192.168.1.100/24.

Na dniach spróbuję wszystko zresetować do zera i zainstalować ponownie

6 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-01-24 05:17:01)

Ja mam WR842ND v3.1, który ma flash i ram dwa razy większy niż v1 (16/64 kontra 8/32).
Na Gargoyle 1.14 działa świetnie (zwykły E3372 + OPENVPN).
Po wgraniu LUCI 24.10 niestety system stał się ociężały, ale udało się skonfigurować HiLink E3372 nawet z podglądem pasma i sygnałów i połączyć OPENVPN.
Odinstalowałem statystyki, wyłączyłem procesy, które wydawało mi się, że nie spowodują problemów i jakoś to działa, ale szału nie ma.

Trochę bez sensu jest się męczyć. Mam w szufladzie sporo nieużywanych routerów z USB na OpenWrt, począwszy od MR3420 z rootem, WR842ND v2.4, dwa WR842ND v3.1, WDR3600, Archer A7 v5, Mi 3G oraz ZTE MF286D z LTE i AX3000T już niestety bez USB. Chyba wyprzedaż garażową powinienem zrobić.

Każdy z nich był szybszy (lepszy), ale obecnie lepiej dać te 150 zł i kupić używany ZTE MF286D z LTE i 4 rdzeniowym CPU, który da jeszcze radę parę lat, a agregacja 3 pasm pozwoli na uzyskanie spokojnie ponad 100 Mbps.

7

Behoston napisał/a:

Hmmm, mam huaweja z cyfrowego Polsatu (ten co w pierwszym wpisie), wydawał mi się całkiem standardowy ale mam go z olxa i pełnej historii nie znam. Sprawdziłem jeszcze raz i 192.168.1.1 pokazuje się strona konfiguracyjna. Modem figuruje u mnie jako eth2, a na wanie jest adres 192.168.1.100/24.

Albo to był modem zwykły przerobiony na hilinka. Dla e3272 taki adres się wtedy ustawiał.

8 (edytowany przez Behoston 2025-01-24 15:15:11)

Obudowa mówi że to był hilink

https://i.ibb.co/1GqQCPt/IMG-20250124-005724.jpg

adreskontaktowy napisał/a:

Każdy z nich był szybszy (lepszy), ale obecnie lepiej dać te 150 zł i kupić używany ZTE MF286D z LTE i 4 rdzeniowym CPU, który da jeszcze radę parę lat, a agregacja 3 pasm pozwoli na uzyskanie spokojnie ponad 100 Mbps.

Tak też zrobiłem u siebie, ale przyszła nagła potrzeba podpięcia kamery do neta w miejscu gdzie jedyne co jest to prąd i ta kamera, więc myślę, że jeszcze pociągnie. Ja wolę reużyć niż potem mieć górę elektro śmieci których żal mi się pozbyć tongue a te 150 zł przeznaczyć na inny śmieć do innych zastosowań (myślałem o kupnie używanych ubiquity litebeam M5 i pociągnięciu neta z punktu oddalonego o 3.5km w linii prostej, ale na razie chyba lte starczy)

Jest tam obecnie wrzucony jakis trochę nowszy router z ciekawą historią który zrzuca stream z kamery na pendrive z pomocą ffmpeg i pewnie z nim było by ciut łatwiej ale nie chce mi się na dwa razy tego robić więc idzie ten na podmianę. Póki co podłączyłem go do podobnej kamery i od wczoraj się nie powiesił, kamera działa, podgląd jest relatywnie szybki jak na moją dziurę zasięgową. Póki nie wchodzić na Luci to właściwie nie ma problemów.

9

Obudowa mówi, że to hilink ale ktoś mógł go przerobić na no-hilink.
W hilink adres IP modemu był 192.168.8.1, w no-hilink 192.168.1.1.
Zresetuj modem do ustawień początkowych, bo może poprzedni właściciel zmienił IP.

10

Nie ma co męczyć tematu, wystarczy zmienić w modemie adres IP jak się da albo adres routera.