1 (edytowany przez ZbiG 2025-01-18 21:25:42)

Temat: Nieopatrzne kliknięcie i odinstalowanie

Odinstalowałem nieopatrznie (mea culpa) plik libuci z nr wyglądającym na datę, coś w rodzaju libuci240313, oczywiście tej liczby/daty już nie pamiętam. Zniknął natychmiast dostęp do luci, nie mogę wejść na router przez WinSCP, podaje, że dostęp zabroniony, złe hasło. Na szczęście Internet działa, sieć LAN również,a nawet Wireguard, więc domownicy póki co nie odczuwają problemu. Jestem nawet zalogowany do konsoli przez ssh. Boję się go restartować, a nawet wylogować z konsoli, by nie stracić nad nim reszty kontroli. Zawsze mogę podłączyć się pod serial i go reanimować, ale to dłubanina dla mnie, na kilka godzin. Na konsoli (przez ssh) nie działają niektóre polecenia np. sysupgrade, owut i pewnie kilka innych, a samo apk zachowuje się też jakoś dziwnie tzn. apk list działa, ale apk add luci już nie. Zgłasza ERROR: Unable to open log: No such file or directory. Czy jest sposób, aby router można było jeszcze reanimować do jakiejkolwiek wersji OpenWRT, bez podłączania seriala? Zainstalowana była wersja OpenWrt 24.10, a router to Xiaomi AX9000.

Xiaomi Mi Router AX9000 ver. EU + OpenWrt 25.12.0
NETGEAR Nighthawk X4S R7800 + OpenWRT 25.12.0
Netgear Nighthawk R7000 & 6400 v2 + FreshTomato
TP-Link TL-WR842ndv1 + DD-WRT

2

Odp: Nieopatrzne kliknięcie i odinstalowanie

W /rom pewnie masz pierwotną wersję biblioteki. Włóż ją w odpowiednim miejscu w systemie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

W /rom pewnie masz pierwotną wersję biblioteki. Włóż ją w odpowiednim miejscu w systemie.

Będę więc szukał folderu /rom i tego "odpowiedniego miejsca", bo póki co proste ls -a /rom nic nie listuje.

4

Jeżeli jest pusty to nie masz, z powodu systemu pliku. Ściągnij więc odpowiedni pakiet, rozpakuj go, przerzuć pliki w odpowiednie miejsca.

5 (edytowany przez ZbiG 2025-01-19 02:01:14)

Cezary napisał/a:

Jeżeli jest pusty to nie masz, z powodu systemu pliku. Ściągnij więc odpowiedni pakiet, rozpakuj go, przerzuć pliki w odpowiednie miejsca.

Pobrałem libuci20250117-2025.01.17~fb3c2343-r1.apk i rozpakowałem sobie na razie do /tmp/new aby zobaczyć jakie pliki są w środku. Zawartość to:

/lib/libuci.so
/lib/apk/packages/libuci.list

Czy teraz pliki te wkopiować do docelowego miejsca? Poza tym plik libuci20250117 jest nowszą wersją niż ten co miałem, więc mam wątpliwości.

Edit: Wkopiowałem i nic się nie stało, czyli nie wywaliło routera w kosmos. Niestety postęp jest mizerny, bo zauważyłem, że odinstalowały mi się pakiety zależne od libuci m.in. luci, owut, opkg, sysupgrade, uci i pewnie jeszcze kilka innych. Np. w routerze nie ma folderu /www/cgi-bin/luci i pliku /www/index.html i dlatego nie działa luci. Wnioskuję teraz, że odzyskiwanie kolejnych pakietów raczej nie ma sensu, za dużo zachodu. Mam backup wraz z plikiem *sysupgrade.bin sprzed tygodnia ze wszystkimi pakietami, które miałem zainstalowane. Wkopiowałem go do /tmp i chciałbym teraz używając sysupgrade w routerze po prostu wgrać to, ale nie działa mi sysupgrade. Jak zainstalować sysupgrade by działał? Wget i curl działają.

6

sysupgrade też bazuje na paru różnych binarkach i nawet jak byś wszystko ręcznie wykonał to mogło by się okazać że nie chcą się one uruchomić bo czegoś brakuje. Albo łatasz wszystko po kolei, albo zrób backup ustawień, zobacz czy np. w failsafe się nie uruchomi, jeżeli nie to zostaje reanimacja.

7 (edytowany przez ZbiG 2025-01-19 17:37:38)

Cezary napisał/a:

... zobacz czy np. w failsafe się nie uruchomi, jeżeli nie to zostaje reanimacja.

O! Dzięki ! Zapomniałem, że jeszcze jest metoda failsafe. W wolnej chwili spróbuję.

Edit: A tak przy okazji trybu failsafe, wiem, że mogę wymusić go przyciskiem reset na routerze, ale czy istnieje polecenie w konsoli, które zrobi dokładnie to samo? Czy skasowanie plików z /etc/config wraz z reboot to dobry pomysł na tryb failsafe?

8

Firstboot

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

9

ambrozy5 napisał/a:

Firstboot

Tak sobie myślę, że firstboot w moim przypadku raczej nie pomoże, bo on chyba resetuje ustawienia do domyślnych, a mi prawdopodobnie brakuje jakiś plików w routerze. Spodziewam się tylko resetu ustawień, bez odzyskiwania brakujących plików i bez przekierowania konfiguracji w magiczne miejsce z brakującymi plikami. Jak działa fistboot albo guziczkowy reset?

10

Usuwa pliki zmienione przez użytkownika.

11

Usuwanie w Openwrt de facto nie usuwa tylko ukrywa. Po first boot automatycznie pojawiają się zaginione pliki i pakiety, które nie były doinstalowane przez użytkownika.
Po usunięciu pakietu z ROMu miejsce się nie zwalnia. To własność Linuxa i tzw partycji overlay.

12 (edytowany przez ZbiG 2025-01-20 22:32:21)

No niestety, mam zablokowany system po resecie ustawień. Nie mogę nawet zmienić pustego hasła. Walczę z wgraniem jakiejkolwiek wersji OpenWrt lecz bez sukcesu. Przez luci nic się nie chce zaktualizować nawet bez zachowania ustawień, niezależnie od wersji OpenWRT. SysUpgrade -n na konsoli nie robiłem jeszcze bo mam kłopot z załadowaniem pliku na router. Coś podpowiecie? Walczę dalej.

Edit: Widzę też, że reset do ustawień domyślnych jakby nie wykonał się w całości. Widzę w luci kilka pakietów, które wcześniej doinstalowywałem sobie np. Adblock, BanIP, Terminal, itd.

13 (edytowany przez ZbiG 2025-01-21 04:43:20)

ZbiG napisał/a:

No niestety, mam zablokowany system po resecie ustawień. Nie mogę nawet zmienić pustego hasła. Walczę z wgraniem jakiejkolwiek wersji OpenWrt lecz bez sukcesu. Przez luci nic się nie chce zaktualizować nawet bez zachowania ustawień, niezależnie od wersji OpenWRT. SysUpgrade -n na konsoli nie robiłem jeszcze bo mam kłopot z załadowaniem pliku na router. Coś podpowiecie? Walczę dalej.

Edit: Widzę też, że reset do ustawień domyślnych jakby nie wykonał się w całości. Widzę w luci kilka pakietów, które wcześniej doinstalowywałem sobie np. Adblock, BanIP, Terminal, itd.

Sysupgrade -n też nie działa. Mam niezniszczalną wersję OpenWRT, w części działającą. Czy pozostaje rozbiórka routera i konwerter USB?

Edit: I tym razem nie obyło się bez konwertera USB. Ogarnięte, kosztem zarwanej nocki.