Odp: ZTE MF286D - Openwrt
Z tymi ledami to chyba wszystkim przestają z czasem świecić.
Ledami można sterować przez adb https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 11#p298911
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286D - Openwrt
Strony Poprzednia 1 … 129 130 131 132 133 … 156 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Z tymi ledami to chyba wszystkim przestają z czasem świecić.
Ledami można sterować przez adb https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 11#p298911
Dzień dobry, to mój pierwszy post na tym forum.
Na samym początku chciałbym podziękować administratorowi i twórcy tego forum - jest bardzo pomocne! Big Thx!
No więc zainstalowałem OpenWRT przez Framework a także zaktualizowałem modem do wersji B12. Było trochę nieznacznych problemów, ale nic wartego wzmianki (zaczynałem od Nordic + B02). Aktualnie wszystko działa (z wyjątkiem modemu, którego jeszcze nie zacząłem konfigurować) i korzystam z OpenWRT w wersji stabilnej: 23.05.5.
Moje pierwsze pytanie - czy istnieje jakieś oficjalne repozytorium dla opkg użytkownika @4IceG :
https://github.com/4IceG?tab=repositories - głównie mi chodzi o paczki i pakiety z tych repozytoriów.
Wydaje się, że prawdopodobnie trzeba wpisać jakiś poprawny link w pliku: /etc/opkg/distfeeds.conf
Tak samo - czy istnieje jakieś repozytorium paczek od @Cezary, które mogę dodać do opkg?
czy ktoś mógłby mi podać zawartość pliku /etc/opkg/distfeeds.conf wraz z dodanymi dodatkowymi repozytoriami od @4IceG i @Cezary?
Zdaję sobie sprawę, że można instalować paczki bezpośrednio przez link, np. jako coś takiego:
opkg install https://github.com/4IceG/luci-app-sms-tool-js/releases/download/2.0.24-20240827/luci-i18n-sms-tool-js-pl_unknown_all.ipkale wolałbym poprawnie skonfigurować repozytoria bezpośrednio dla opkg.
Wszystko masz opisane: https://github.com/4IceG/Modem-extras
Dodaj i możesz instalować normalnie przez opkg.
Moje repo jest opisane np. tutaj: https://eko.one.pl/?p=openwrt-23.05#architektury
Wszystko masz opisane: https://github.com/4IceG/Modem-extras
Dodaj i możesz instalować normalnie przez opkg.
Moje repo jest opisane np. tutaj: https://eko.one.pl/?p=openwrt-23.05#architektury
Super. Dokładnie o to chodziło. Wielkie dzięki! Od następnego tygodnia będę bawił się w konfigurację modemu, a później reguł sieciowych. Jakby co to do zobaczenia w kolejnych tematach.
Witam już nie mam sił walczyć z tym modemem , tzn nie chcą się pojawić te interfejsy chętnie wyślę ten router do kogoś kto się zna żeby mi go ogarnął pod Tmobile , są jacyś chętni (oczywiście się dogadamy ile to będzie za fatygę
?
Poprzednie próby to:
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 38#p311438
Dzięki
Witam już nie mam sił walczyć z tym modemem , tzn nie chcą się pojawić te interfejsy chętnie wyślę ten router do kogoś kto się zna żeby mi go ogarnął pod Tmobile , są jacyś chętni (oczywiście się dogadamy ile to będzie za fatygę
?
Poprzednie próby to:
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 38#p311438Dzięki
Najpierw przywróć router do ustawień początkowych
uci set network.qmi=interface
uci set network.qmi.proto=qmi
uci set network.qmi.device=/dev/cdc-wdm0
uci set network.qmi.auth=none
uci set network.qmi.pdptype=ipv4
uci set network.qmi.apn=internet
uci add_list firewall.@zone[1].network=qmi
uci commit
ifup qmi
Dzień dobry, mam takie pytanie ogólne.
Będe powoli podchodził do konfiguracji modemu. Jak widać w wielu postach, polega to na puszczaniu komend typu AT.
Czy istnieje jakaś możliwość "zepsucia" modemu, w sensie zbrickowania (np. że nie będzie łączył się poprawnie)?
Chciałbym też uniknąć konieczności zaglądania do elektroniki, czyli bezpośredniego otwierania routera i modemu.
Jeżeli jest taka możliwość, to jakich komend AT szczególnie należy unikać i uważać (bo są niebezpieczne)?
Ale co właściwe chcesz "konfigurować" poleceniami AT? jedyne co musisz zrobić to wprowadzić apn, tylko jeżeli poprzednio modem był używany w innej sieci z innym apn. Więc co chcesz konfigurować?
Ale co właściwe chcesz "konfigurować" poleceniami AT? jedyne co musisz zrobić to wprowadzić apn, tylko jeżeli poprzednio modem był używany w innej sieci z innym apn. Więc co chcesz konfigurować?
Właściwie to nie wiem, dopiero doczytuję.
Czyli tylko ta komenda AT+CGDCONT=1,"IP","internet","",0,0 (i zmienić"internet" na poprawną wartość) powinna wystarczyć.
Tak i to tylko raz jeżeli nie zmieniasz apnu.
Odpowiadając na twoje pytanie: samymi at nie uszkodzisz, co najwyżej przestawisz go w jakieś ustawienia czy tryb z którego będzie trudno wrócić. Ale generalnie nic ręcznie zwykle się nie robi, bo nie ma takiej potrzeby.
Czy istnieje jakaś możliwość "zepsucia" modemu, w sensie zbrickowania?
Jak już zaskoczy ten framework i pójdzie to nie wyłączać router, nie robić żadnych rebootów... tylko czekać cierpliwie ok. 5 min.
Odpowiadając na twoje pytanie: samymi at nie uszkodzisz, co najwyżej przestawisz go w jakieś ustawienia czy tryb z którego będzie trudno wrócić. Ale generalnie nic ręcznie zwykle się nie robi, bo nie ma takiej potrzeby.
@Cezary - dziękuję ponownie za odpowiedzi, krótkie i precyzyjne, dokładnie o to mi chodziło.
Jeszcze tak organizacyjnie - o kwestie bardziej ogólne, niezwiązane bezpośrednio z routerem ZTE MF286D, rozumiem, że pytać w innych tematach. W sumie jak skonfiguruję ten modem/router to miałbym kilka pytań związanych z ogólną obsługą ustawień sieciowych, a więc do zobaczenia w innym miejscu!
hej, jestem nowym użytkownikiem na forum, czy w/w sposób działa na Mac OS X? Mam MacBooka Air M3. Nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać. Łączę się z routerem bezprzewodowo, nie mam żadnych kabli ani nic w tym stylu. HELP!
hej, jestem nowym użytkownikiem na forum, czy w/w sposób działa na Mac OS X? Mam MacBooka Air M3. Nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać. Łączę się z routerem bezprzewodowo, nie mam żadnych kabli ani nic w tym stylu. HELP!
Ja korzystam z Linuxa w 100% i nie miałem też Windows (od ponad 10 lat nie mam prywatnie Windowsa). Da się to zrobić, ale to nie jest takie proste.
Musisz użyć VM z Windowsem. Ja użyłem z tego sposobu:
https://sysguides.com/install-a-windows … ine-on-kvm
Bardzo dobry opis, który zadziała na Linuxie. Po całym tym opisie, mamy wgrany Windows 11. Musimy zmapować kabel ethernet bezpośrednio do maszyny wirtualnej. Ja to zrobiłem mniej więcej w ten sposób:
Po podpięciu kabla, na Linuxie należało skorzystać z opcji macvtap. Opcja ta pozwala bezpośrednio "zmapować" dany interfejs w virt-manager.
https://wiki.archlinux.org/title/Macvtap
Puszczona została komenda: sudo ip link add link eth0 name macvtap0 type macvtap (lub eth1), następnie ip a pokazało wirtualny (sztuczny) interfejs o nazwie macvtap0.
Od tego momentu w virt-manager można było użyć opcji dla internetu:
Network source: Macvtap device...
a Device name: jako macvtap0.
Device model zostawiony był bez zmian, czyli jako virtio.
Po włączeniu maszyny wirtualnej, bezpośrednio na Windowsie pojawił się dostęp do ethernetu (czyli podpiętego kabla) - np. zadziałał ping w terminalu windowsowym.
Na MacOS jak nie ogarniasz tematu, to prawdopodobnie wygodniejszy będzie VirtualBox. Ale pamiętaj, że musisz jakoś zrobić żeby VirtualBox "widział" podpięty kabel ethernet i np. zadziałał ping w terminalu na windows.
Następnie jak już masz Windows + podpięty kabel ethernet + działa ping, to używasz Framework dla Windows - link do MEGA masz w 1poście tego topicu na samym dole.
Czyli nie zadziała bez kabla - musi do do MacBooka kabel kabel na hubie do usb podłączany.
Inna opcją to podłączyć serial, rozebrać go i wgrać przez bootloader. Nie ma opcji wgrania soft tak przez oryginalne gui.
Możesz spróbować odpalić Windowsa PE z pendriva i walczyć. Chyba to jest wygodniejszy sposób niż wirtualne maszyny na linuxie, ale mogą pojawić się problemy ze sterownikami do twojego MacBooka, o ile w ogóle odpali się jakikolwiek Windows PE.
Ale to jest M3 na ARM nie intel.
Ale to jest M3 na ARM nie intel.
Racja, ale może ma jakiegoś laptopa/komputera na Intelu/AMD pod ręką w rodzinie.
Hi,
I have a ZTE MFD286 running Openwrt 23.05.5 with B12 Modem firmware and keep getting dropouts on the 4G WAN link. The signal strength is at 80-90% according to 3G Info Lite so I'm wondering if there are any AT commands that I can use to diagnose or tune the connection?
Thanks
---
Cześć,
Mam ZTE MFD286 z Openwrt 23.05.5 i oprogramowaniem układowym modemu B12 i ciągle mam przerwy w połączeniu 4G WAN. Siła sygnału wynosi 80-90% według 3G Info Lite, więc zastanawiam się, czy są jakieś polecenia AT, których mogę użyć do diagnozy lub dostrojenia połączenia?
Dzięki
This is normal with a mobile operator, "data" does not have priority over "voice". Just set up a connection monitor and resume the connection when necessary.
This is normal with a mobile operator, "data" does not have priority over "voice". Just set up a connection monitor and resume the connection when necessary.
Thanks for the quick reply, I have Watchcat running to reset the link if there is no connection for 3 minutes. I was thinking that with 4G as it is all 'data' that it would be more stable. It is dropping every 2-3 hours and I hoped to make it more stable, but I can live with it.
Udało mi się praktycznie zakończyć proces instalacji OpenWRT + ModemB12 + ustawienia modemu.
Było trochę zabawy z tym, szczególnie jak to pierwszy raz człowiek robił, ale tak naprawdę wszystko jest na forum a także czasami trzeba pomyśleć. Zapisałem sporo uporządkowanych notatek. Np. miałem problem, że nie widział wiadomości SMS w luci-app-sms-tool-js i dopiero Delete all messages pomogło (jakby zresetowanie wiadomości). Inny problem, że nie było łatwo połączyć się do operatora przez kartę SIM, ale zaznaczenie "tylko" ip4 pomogło (bo domyślnie chyba jest ip4/6).
Zajmuje mi to już 2 tydzień po godzinach - czytania, doszukiwania, analizowania. Ale było warto. Fajne w OpenWRT jest, że w internecie jest jednak pełno tutoriali jak <coś> ustawić, szczególnie z tych kwestii sieciowych. Interfejs jest zunifikowany (albo przez LuCI albo samo uci) i dzięki temu można doczytać jak ludzie ustawiają i łatwiej to zrozumieć na podstawie czyiś doświadczeń. Generalnie jestem zadowolony i to była dobra decyzja (inwestycja czasu) i na pewno tutaj zostanę na dłużej.
Teraz kolejna kwestia, związana bezpośrednio z tym modem:
ZTE MF286D ma wg specyfikacji 128NAND pamięci Flash MB oraz 256 RAM. Dużo, niedużo... wcale nie tak dużo - biorąc pod uwagę, że te nowsze routery to pewnie z 1/2gb ram i flash mają. Czyli 10x więcej.
Mam pytanie o pamięć 128nand Flash.
Wg LuCI > Status > Overview > Storage zajęte mam 3.61mb/15.23mb. Wolne tylko kilkanaście mb.
Pytanie - jak mogę sprawdzić co zajęło to 128mb? w jaki sposób to zostało zajęte i dlaczego widoczne mam tylko wolnych kilkanaście mb, a co z resztą? Chodzi mi konkretnie o wbudowaną pamięć flash, jak to przeanalizować.
jeżeli chodzi o pamięć ram to sprawa wydaje się jasna, nawet z faktu że /tmp też siedzi na ramie, ale jednak jakoś to widoczne jest wszystko.
Flash ma XXX MB. Flash jest podzielony na logiczne obszary (nazwijmy je roboczo partycjami), we flash - ogólne - znajdują się partycje zawierające:
- bootloader
- zmienne środowiskowe bootloadera
- kernel
- system plików z tym czymś co zainstalowałeś
- w zależności od architektury, modelu i producenta: sterta innych partycji systemowych (jak dla ipq40xx) lub specyficznych dla producenta jak np. miejsce na pakiety jezykowe
- i to co zostaje przeznaczone jest dla użytkownika
OpenWrt stara się zachować oryginalny podział flash, żeby można było w każdym momencie łatwo wrócić do oryginalnego softu. Więc mimo że ma grube megabajty we flash, to czasami większość okupują partycje systemowe, a to co zostaje i udaje się wyrwać siłą - jest dla Ciebie. System też swoje zabiera.
Rozkład patycji możesz zobaczyć przez polecenie cat /proc/mtd
Flash ma XXX MB. Flash jest podzielony na logiczne obszary (nazwijmy je roboczo partycjami), we flash - ogólne - znajdują się partycje zawierające:
- bootloader
- zmienne środowiskowe bootloadera
- kernel
- system plików z tym czymś co zainstalowałeś
- w zależności od architektury, modelu i producenta: sterta innych partycji systemowych (jak dla ipq40xx) lub specyficznych dla producenta jak np. miejsce na pakiety jezykowe
- i to co zostaje przeznaczone jest dla użytkownikaOpenWrt stara się zachować oryginalny podział flash, żeby można było w każdym momencie łatwo wrócić do oryginalnego softu. Więc mimo że ma grube megabajty we flash, to czasami większość okupują partycje systemowe, a to co zostaje i udaje się wyrwać siłą - jest dla Ciebie. System też swoje zabiera.
Rozkład patycji możesz zobaczyć przez polecenie cat /proc/mtd
Ok, dzięki, idealna odpowiedź jak zwykle. Rzeczywiście ta komenda pokazała dosyć sporo tych partycji:
root@OpenWrt:~# cat /proc/mtd
dev: size erasesize name
mtd0: 000a0000 00020000 "fota-flag"
mtd1: 00080000 00020000 "ART"
mtd2: 00080000 00020000 "mac"
mtd3: 000c0000 00020000 "reserved2"
mtd4: 00400000 00020000 "cfg-param"
mtd5: 00400000 00020000 "log"
mtd6: 000a0000 00020000 "oops"
mtd7: 00500000 00020000 "reserved3"
mtd8: 00800000 00020000 "web"
mtd9: 01d00000 00020000 "rootfs"
mtd10: 01900000 00020000 "data"
mtd11: 03200000 00020000 "fota"
mtd12: 00040000 00010000 "0:SBL1"
mtd13: 00020000 00010000 "0:MIBIB"
mtd14: 00060000 00010000 "0:QSEE"
mtd15: 00010000 00010000 "0:CDT"
mtd16: 00010000 00010000 "0:DDRPARAMS"
mtd17: 00010000 00010000 "0:APPSBLENV"
mtd18: 000c0000 00010000 "0:APPSBL"
mtd19: 00050000 00010000 "0:reserved1"Teraz tak głośno pomyślę.
Skoro mamy 128mb flash, niby dużo, ale dosyć sztywno podzielone, ale równocześnie jest wolny slot USB2.0 np. na kartę SD, to warto chyba będzie kiedyś (jak zacznie brakować miejsca) zainteresować sie tematem jakiegoś rozszerzenia tego miejsca. Jak doczytałem, to w grę wchodzi: https://openwrt.org/docs/guide-user/add … figuration - extroot. Wygląda, że trochę może być z tym zabawy...
Czy dobrze to zdziała z tym routerem, czy są jednak jakieś ograniczenia?
Czy generyczny wpis z tego linka (wiki) co podałem zadziała poprawnie?
A może jest jakiś inny sposób aby wykorzystać wejście USB i kartę SD/pendrive?
Strony Poprzednia 1 … 129 130 131 132 133 … 156 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286D - Openwrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc