1

Temat: Pierwsze wgranie OpenWRT do ZTE MF286D (serial)

Cześć wszystkim!

To jest mój pierwszy post na tym forum, bardzo się cieszę że tutaj trafiłem, mam wydaje mi się całkiem ciekawy router ZTE MF286D i chcę do niego wgrać OpenWRT, zwykle wgrywałem go przez web i trochę łatwiejszymi sposobami ale przynajmniej mam przed sobą kolejne wyzwanie.
Podlutowałem się do pinów seriala na PCB routera jak w instrukcji https://openwrt.org/toh/zte/mf286d mam konwerter serial -->USB na FTDI i mogę się połączyć z routerem poprzez PUTTY (serial->COM5->115200) i komunikacja leci, po wciśnięciu ESC router się zatrzymuje jak powinien i na tym stanąłem i stwierdziłem, że będę potrzebować pomocy specjalistów

2

Odp: Pierwsze wgranie OpenWRT do ZTE MF286D (serial)

1. Mogłeś wgrać bez seriala z wykorzystaniem frameworka pod windows.
2. Ale skoro już podłączyłeś uart to opis masz tu: https://openwrt.org/toh/zte/mf286d#installation rób po prostu po kolei.

99. Jeżeli miałeś Nordica i zrobiłes aktualizację do B14 to modem w qmi nie będzie działał.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

NIe miałem Nordica, nic jeszcze nie robiłem żadnym frameworkiem itp. te frameworki działają dobrze czy tak jak pisałeś w pkt 99 że potem coś może nie działać? zawitałem na stronę OpenWRT i jak zobaczyłem że potrzebny serial to zakupiłem (FTDI jest dobry więc ten wybrałem) i podlutowałem się zgodnie z instrukcją

w przypadku poniższych poleceń z dokumentacji OpenWRT

setenv serverip 192.168.1.3
setenv ipaddr 192.168.1.72
set fdt_high 0x85000000
tftp openwrt-ipq40xx-generic-zte_mf286d-initramfs-fit-zImage.itb
bootm $loadaddr

jeśli dobrze rozumiem to pobrany plik factory image "tftp openwrt-ipq40xx-generic-zte_mf286d-initramfs-fit-zImage.itb" powinienem wrzucić do roota katalogu tftpd i teraz chodzi o powyższe parametry IP, powinienem na sztywno adres IP ustawić tego portu LAN(innego niż WAN/LAN1 w routerze)  i który z nich ?

4

Kabel podłączasz z portu lan routera do komputera. Komputer masz całkowicie odłączyć od innych sieci i ustawić mu na stałe adres 192.168.1.2 na karcie sieciowej. Plik initramfs pobrany z openwrt lub ode mnie zmienisz nazwę na taką jaką chcesz i taka samą nazwę podajesz w poleceniach, może być to co napisałeś choć to dużo posania.

Uruchamiasz serwer tftp na komputerze i pilnujesz żeby był uruchomiony na interfejsie z adresem IP 192.168.1.3. Uruchamiasz router, przerywasz bootloader i wprowadzasz w/w polecenia.
Jak się uruchomi openwrt w pamięci tam to przez winscp łączysz się z routerem, wysyłasz mu do /tmp plik sysupgrade, logujesz się do rouetra przez ssh i wykonujesz sysupgrade -n /tmp/nazwa-tego-pliiku. Reboot i masz openwrt, resztę sobie ustawiasz wg własnego uznania i potrzeb.

5 (edytowany przez m@t 2025-01-14 07:47:13)

Co powinienem wybrać w WinSCP ? Jaki protokół i jaki login i hasło czy port ?
Adres IP 192.168.1.72 wybieram i pinguje bez problemu, nazwę pliku zmieniłem na openwrt.itb i uruchomiłem tftpd na 192.168.1.3

6

Jak już odpali się OpenWRT , to spowrotem na karcie ustawiasz DHCP ( automatycznie pobieranie adresu IP z routera) .
MF286D powinien mieć adres 192.168.1.1 , login root , bez hasła , protokół SCP , port 22 , i łączysz się rooterem i wysyłasz plik sysupgrade do tmp...

7

I jest to opisane w FAQ na górze tej strony....

8

Napisz proszę coś więcej a nie jak na elektrodzie wink

9

Ale co chcesz więcej? @MiG25 dokładnie ci opisał co ustawić w winscp i to samo masz opisane w faq którego nie przeczytałeś. Co więcej oczekujesz? Gdzie kliknąć żeby ustawić scp czy jak? Bo naprawdę nie rozumiem czego oczekujesz od nas.

10

Udało się wgrałem.. ale mam w przeglądarce web dostępne openWRT - system running in recovery (initramfs) mode teraz przez web mam wgrać jakiś obraz i będzie śmigać ?

11

Wgraj mu plik sysupgrade. Miałeś to napisane.

12 (edytowany przez m@t 2025-01-14 15:43:52)

Udało się ! Ogarnięte... zalogowałem się po SSH powędrowałem do /tmp i zrobiłem sysupgare plik_sysupgrade
Musiałem też po drodze usunąć partycje systemowe j wszystko działa wink

Coś teraz powinienem doinstalować do routera jakieś dodatkowe pakiety, funkcje ?

13

sysupgrade -n /tmp/plik-z-tmp Jest to w  faq...

14

Jak wyżej, akurat dałem sysupgrade bez flagi -n która oznacza nie zachowywanie ustawień, mogę sumie to jeszcze raz przeprowadzić z tą flaga czy wystarczy przywrócenie do ustawień fabrycznych przez web lub prze SSH komenda firstboot ?

--------------------------------------------------------------

Coś teraz powinienem doinstalować do routera jakieś dodatkowe pakiety, funkcje ?

15

Możesz przywrócić ustawienia fabryczne, choc jak wgrałeś to samo co miałeś to nie ma znaczenia.

Co doinstalujesz to już zależy od Ciebie. Ludzie zaczynają zwykle od tych pakietów:   https://github.com/4IceG/Modem-extras

Co jest czym masz opisane w repo: https://github.com/4IceG?tab=repositories zobacz luci-app-3ginfo, luci-app-modemband, luci-app-sms-tool-js

16

luci-app-sms-tool-js to akurat coś nie chciało się zainstalować ale te wcześniejsze ok... Spróbuję później chyba że coś muszę poprawić...

Co teraz powinienem poustawiać w interfejsie OpenWRT żeby uzyskać internet LTE od Orange ?

17

Ustawienia wan.

protokół: qmi
device: /dev/cdc-wdm0
apn: internet
pin: ustaw jeżeli masz na karcie

Jeżeli zdecydujesz się na inną nazwę sekcji to musisz pamiętać żeby wybrać strefę wan w konfiguracji firewalla.

18

Wgrałem ten obraz https://github.com/4IceG/ZTE-MF286D i uruchamia się i działa, kupiłem specjalnie dwie karty SIM prepaid do telefonu na testy od Orange oraz T-Mobile i mogę sprawdzać na nich stan konta kodami USSID, obraz bardzo fajny ale nie mam internetu

19

Dostałeś informację co masz zrobić. Zrobiłeś to?

20

Tak, zrobiłem

21

Świetnie. To teraz zaloguj się przez ssh i pokaż wyniki poleceń:

uci show network
ifstatus wan

22

proszę bardzo, wklejam wyniki w/w poleceń, bardzo dziękuję za okazaną pomoc

https://privatebin.net/?f2547080da34bdc … n1gvgsjzvE

23

Zrób i pokaż wynik

sms_tool -d /dev/ttyUSB1 at 'AT+CGDCONT=1,"IP","internet"'
sms_tool -d /dev/ttyUSB1 at ati

24

Cezary napisał/a:

1. Mogłeś wgrać bez seriala z wykorzystaniem frameworka pod windows.

Mam MF286D z T-Mobile i chętnie bym wgrał openwrt, bez rozkręcania modemu. Próbowałem przebrnąć przez główny wątek, ale ilość postów pokonuje wink  Czy w przypadku gdy ten mój jest z T-Mobile to z wykorzystaniem framework się da? I który? Czy Nordic to że od urządzenie jest od operatora za morzem, a Play to nasz fioletowy operator?  Na coś mam uważać, żebym nie uśmiercił routera, albo nie musiał go lutować?

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink

25

Nordic to faktycznie telia, tmobile i play były nasze. Uruchamiasz framework, router sie flashuje. Niekiedy po takiej operacji padał modem i na qmi już się nie łączył, i chyba właśnie to od tmobile było. Wtedy niestety zabawa z modem zostaje (też to opisane). Skrótowo, bo faktycznie koledzy się rozpisywali i nie ma sensu tu znów to wszystko opisywać. Kawka i jedziesz z całym wątkiem.

Rozebranie go nie sprawia problemu i jeżeli tylko masz serial to możesz to zrobić.