1

Temat: Problem po sysupgrade 1043ND

Witam

Mam problem: po sysupgrade do najnowszej wersji Gargoyle system chyba coś ześwirował, ponieważ Putty po uruchomieniu pokazuje że ROM startuje z extroot (czyli niby ok), ale kiedy próbuje wprowadzić jakiekolwiek zmiany to wywala "no space left on device", nawet fstab nie mogę zapisać po edycji. Przed upgradem wszystko działało tzn. transmission. vsftpd, minidlna. Teraz transmission po pobraniu 2 mb też pokazuje, że nie ma miejsca (ale putty pokazuje extroot'a). Proszę o pomoc.

2

Odp: Problem po sysupgrade 1043ND

Po upgrade extroot jest deaktywowany przecież. Musisz specjalnie go znów aktywować.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Pytanie którego się pewnie spodziewaliście (spodziewałeś): jak to zrobić?

4

Zrób po prostu poprawny plik fstab, zainstaluj wcześniej block-extroota itd. Dane na nośniku zostały, ale nie jest on po upgrade podłączony po extroot.

I nie zapomnij o skasowaniu z niego pliku .md5sum.extroot.

5

ale pisałem w pierwszym poście, że nie mogę nawet zapisać fstab'a (no space left on device). Znalazłem jeszcze coś takiego https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=16482 . Mam nadzieje że mnie to samo nie spotakło.

6

Jeżeli cokolwiek zapakowałeś tam - torrenty czy coś i poszło na flash to się nie dziw że nie w nim już miejsca.

7

Pewnie że zapakowałem, bo byłem przekonany, że startuje z extroot'a. Ale OK. pomogło usunięcie transmission. Ale jak i co poustawiać że zastartował extroot, a czy w ogóle extroot też się zaktualizuje po sysupgrade?

8

Nie, extroot jest nie ruszany. Po sysupgrade robisz więc pawie tak samo jak normlanie byś robił extroota - instalujesz block-extroot, zmieniasz fstaba. Tylko nośnika nie formatujesz bo wszystko na nim jest - trzeba tylko usunąć wspomnianą sumę kontrolną z dysku i powinno wystartować z extroota.

PS. Jeżeli robisz upgrade, a na extroocie miałeś stare moduły to one się nie wczytają. Więc te pakiety które masz na extroocie w niektórych przypadkach też należało by zaktualizować.