Temat: Realtek czy intel? 2,5g
Ja sieciowcem nie jestem, ale o co tu kuźwa chodzi, 1g chodziło wszystko jak zegarek, a 2,5g to jest jakiś koszmar takie lotto, ktoś coś poleci czego unikać, a może tak ma być?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Realtek czy intel? 2,5g
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja sieciowcem nie jestem, ale o co tu kuźwa chodzi, 1g chodziło wszystko jak zegarek, a 2,5g to jest jakiś koszmar takie lotto, ktoś coś poleci czego unikać, a może tak ma być?
Podobno jedynie 10 Gbps jest stabilne, a prędkości pomiędzy 1-10 Gbps są problematyczne, to są takie świnki morskie, ani świnki, ani morskie.
No skoro nie jestes sieciowcem to po co się pienisz? Jak czegoś nie wiesz, nie rozumiesz to poświęć czas i się dowiedz o co chodzi a nie dyrdymaly wypisujesz...
Ja u siebie mam RTL8125B i pod Archem (driver r8169) żadnych problemów. Aktualnie czekam na nowego switcha 2.5gbs ale na starym jakiś czas jak testowałem to nie było problemów ze stabilnym 2.5gbs.
de3cani napisał/a:Ja sieciowcem nie jestem, ale o co tu kuźwa chodzi, 1g chodziło wszystko jak zegarek, a 2,5g to jest jakiś koszmar takie lotto, ktoś coś poleci czego unikać, a może tak ma być?
No skoro nie jestes sieciowcem to po co się pienisz? Jak czegoś nie wiesz, nie rozumiesz to poświęć czas i się dowiedz o co chodzi a nie dyrdymaly wypisujesz...
Wybacz, jestem od kilku lat biernym użytkownikiem i szanuję twoją osobę wiem że masz spora wiedze z której sam nie raz skorzystałem. Mi chodzi o sieciówki w płytach głównych, tematów na redicie jest multum, a rozwiązanie przeważnie jedno wymiana płyty, zewnętrzna sieciówka.
Ja bym tam na sieciówkę na płycie głównej nie patrzył ( tylko na inne parametry) , jak nie będzie działać , to zawsze można coś dodatkowego podpiąć , co działa ( wifi6 czy może nawet 7 , kartę sieciową na rj45).
Na twoim miejscu brałbym Realteka na 5Gb/s z chipsetem RTL8126. Na allegro są poniżej stówy, więc niewiele drożej niż wersja 2.5Gb/s. Mam od jakiegoś czasu wersję na M.2 i działa spoko. Jest tu mała gwiazdka bo potrzebny jest kernel 6.9+.
Na twoim miejscu brałbym Realteka na 5Gb/s z chipsetem RTL8126. Na allegro są poniżej stówy, więc niewiele drożej niż wersja 2.5Gb/s. Mam od jakiegoś czasu wersję na M.2 i działa spoko. Jest tu mała gwiazdka bo potrzebny jest kernel 6.9+.
Jak już mieć switcha 2.5Gb i zapewne sfp 10Gb to czemu nie karta i dac / światłowód?
Jak już mieć switcha 2.5Gb i zapewne sfp 10Gb to czemu nie karta i dac / światłowód?
Karta na M.2 idealnie mieści się do terminala. Akurat byłą promka za około 6 dych to wziąłem dwie. Ale masz rację jak już iść w 10Gbps to raczej światłowód, który mniej się grzeje. Mam też kartę miedzianą 10G na Thunderbolta, która w idle ma 65 stopni xD
Chyba znalazłem problem, moim zdaniem to jest IPv6 jakoś to nie gra na 2.5g
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Realtek czy intel? 2,5g
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc