Temat: Problem z QoS - TL-WR1043ND
Cześć,
Od 3 dni próbuje ustawić QoS w moim wr1043nd. Mam wgranego najnowszego gargoyle (1.5.x (r28596), by obsy). Przeczytałem z 10 poradników również ten na eko.one.pl, ale ciągle wykresy pokazują jakieś dziwne rzeczy. Metoda prób i błędów też nie przyniosła rezultatów. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie co wpisać, albo chociaż co źle robię? Podam wszelkie informacje jakie potrzebujecie do tego, tylko błagam nie odsyłajcie mnie do kolejnych howto bo już nic z nich nie czaję.
"Całkowite pasmo" 6500 przy pobieranie i 1100 przy wysyłanie.
"Domyślne klasy usług": Slow
Kolejność klasyfikacji ustawiłem tak: (i przy pobieraniu i przy wysyłaniu)
1. Voip audio - voip
2. Port 5060 - voip (to jest port sip mojej bramki voip) (przy pobieraniu ustawiłem go jak źródłowy, a przy wysyłaniu jako docelowy)
3. Port 80 - normal
4. Port 443 - slow
Klasy usług:
1. Voip - 2% - Min. 130 kbit/s - Max. 200 kbit/s
2. Fast - 2%
3. Normal - 48% - Min. 820 kbit/s
4. Slow - 48%
Chodzi mi o to aby voip zawsze dostawał tyle ile potrzebuje niezależnie co się robi w internecie. W drugiej kolejności chciałbym aby strony www się otwierały szybko zwalniając na czas ich ładowania ściąganie z rapidshare'a czy filesonic'a, wreszcie gdy nic się nie robi, aby ściąganie brało cały transfer. W domu mam kilka kompów i chciałbym aby na żaden nie był pokrzywdzony np. przez to że na innym się coś ściąga. Jeżeli potrzebne są jeszcze jakieś dane to zaraz mogę dopisać.
Będę naprawdę wdzięczny za pomoc.
Dzięki i pozdrawiam,
Adam