26

Odp: Modem 5G RM520N-GL (M.2) na USB pod OpenWrt

Pod openwrt na proto=3g pewnie też byś się połączył.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27

No i się połączyłem.... z ttyUSB2.
No i co teraz...Dlaczego nie ma pozostałych urządzeń...

28

Może jest coś do wyłączenie qmi jako takowego. Nigdy nie sprawdzałem. Albo firmware jest jakiś custom i tego nie ma.

29

No custom firmware to teraz wgrałem , RM520NGLAAR03A01M4G_OCPU_BETA_20230419C , i na nim pojawiło się qmi .... Co prawda połączyć jeszcze się nie dało zarówno na Ubuntu jak i na Openwrt , ale już przełączenie na mbim spowodowało ,że się na ubuntu połączył ( zakładam ,że OpenWRT też to samo zrobi...).

Generalnie ten fw ten programik ściąga : https://github.com/iamromulan/rm520n-gl/releases

Dla RM520N-GL są jakieś trzy typy Stock , Certified i Custom Firmware ( i tylko to ostatnie zadziałało...). MOże wiecie jaka jest różnica , i jakie używacie....

30

Nie wiem, ale ciekawostki są:

[3]To extend the service life of flash, it is recommended that the total number of operations related to powering on/off the module, CFUN switching, SIM card hot swapping, dual-SIM switching, or repeated execution of NVM commands should not exceed 30 times per day.

31

Wrzuciłem jeszcze raz to najnowze fw ( to samo ,które było wcześniej bez żadnych dodatkowych urządzeń) , i teraz już są ...( ale qmi ciągle nie działa). Także coś z konfiguracją jest nie tak raczej.  Jest jakaś komenda do przywracania ustawień fabrycznych ?

32

AT+QPRTPARA=3

Ale nie polecają tego stosować.

33

Zdaje się ustawienie AT+QCFG="pcie/mode" na 0 powoduje ,że znikają wszystkie pozostałe rzeczy , a zostają tylko porty COM.
Nie powinno być odwrotnie ?

34

A może właśnie on był w trybie PCI a te porty są tylko dodatkowe żeby były w razie czego?

35 (edytowany przez MiG25 2025-01-12 10:47:42)

Też tak może być ,Tylko nie mam gdzie podpiąć ,żeby to sprawdzić...
Ale na logikę , to powinno być odwrotnie , tam 0 powinno być ustawione ...

36

Cóż, ważne żeby Ci ruszył. Logiki tego na razie nie ruszajmy bo to może być całkiem niezłe bagno.

37

Ok , no jakiś postęp jest , w usbnet 0 ( czyli qmi) rusza już na windowsie i ubuntu , oba piszą ,że jest połączenie z T-Mobile 5G , dodatkowo w ubuntu już widzę ,że jest dodatkowe urządzenie z driverem qmi_wan , więc mam nadzieję ,że nie łączą się po proto 3G ....
Natomoast z OpenWRT wziałęm starego EA4500 do testów , no i on się ciągle nie łączy po qmi ( wcześniej/ wczoraj w usbnet 2 ,czyli mbim się połączył).  Na tym EA4500 najnowszy Twój wypust...

38

APN ręcznie ustaw?

39

Jest prawidłowy ( AT+CGDCONT? pokazuje IP ( czyli v4) i internet... )
Ifconfig nie kokazuje żadnego IP ( nie dostał modem) , no i pakiety TX są , a RX 0...

40

uqmi -d /dev/cdc-wdm0 –get-current-settings

pokazuje adres IP?

41

"Out of call"

ale 3ginfo-lite pokazuje ,że jest operator i że jkarta SIM jest zalogowana do sieci ( choć raz na jakiś czas napisze ,że nie , ale podejżewam , że openwrt próbuje resetować połączenie).

42 (edytowany przez MiG25 2025-01-12 16:31:59)

Wychodzi na to ,że problemem jest USB2.0 ....
najpierów jezcze próbowałem z MF287D ,i tam wydawało mi się ,że po wejściu w konsolę przy wan obok qmi był adres ip , ale zanim cokolwiek zrobiłem zrobić to modemu już nie było , nie wiem ,pewnie miał za mało prądu.
Podłączyłem do mojego routera na n100 , i tu od razu zatrybił smile , wpiałęm do USB2.0 i znowu to samo , przepiąłem na USB3.0 i działa.... Nie wiem jakim cudem , ale widać ,że jest różnica dla qmi i tego modemu ,czy wpina się do USB2.0 czy USB3.0...

Na pewno mam ustawione to,

AT+QCFG="usbspeed"
+QCFG: "usbspeed","312"

OK

Ale raczej to jest ok.

43

To tyko typ usb definiuje, ale ile to prądu zjada to inna sprawa.

44 (edytowany przez MiG25 2025-01-12 17:18:20)

Ja rozumiem rozłączanie ( jak w tym MF287D) , ale żeby adresu IP nie dostać? Możnaby nie wiem , wyłączyć 5G jak nie będzie USB3.0...

W każdym razie pod wieżą na Windowsie ten modem działa ok:
https://www.speedtest.net/result/17241863777.png

Ale już na tym samym laptopie z ubuntu jest dużo gorzej :
https://www.speedtest.net/result/17241908984.png

Czyli standardowe ograniczenie linuxa ?

45

@IceG , próbowałeś na RM520N-GL  wgrać fw z RM520N-EU ?
Wygląda na to ,że EU może agregować więcej pasm na raz....

46 (edytowany przez IceG 2025-01-12 20:15:05)

MiG25 napisał/a:

@IceG , próbowałeś na RM520N-GL  wgrać fw z RM520N-EU ?
Wygląda na to ,że EU może agregować więcej pasm na raz....

Nie bawiłem się w taki sposób, ten modem to za drogi gips aby robić takie kombinacje.

Nie wiem na ile to prawda, ale na forum Quectel-a pisali że modemy różnią się sprzętowo, że to nie tylko kwestia FW. Nie wiem czy ktoś próbował przerobić -GL na -EU, ja się przynajmniej nie spotkałem.

Jak patrzę na Twoje wyniki wyżej to serducho boli.. nie no stawiam Windowsa na routerze, bo te prędkości są niepoważne.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

47

Windowsa postawić na routerze... No w sumie są takie smile No i to nie są prędkości u mnie , tylko wziałem lapka z modemem i podjechałem pod nadajnik ( do mnie ten Tmobile nie sięga , jednynie Play całkiem blisko , ale on to już 400Mbps nawet pod wieżą nie przekracza...)
Ja spróbuję przejściówkę m.2 na RJ45, może tam limitów nie ma , a po skrętce to już sobie routery z tą szybkością radzą...
Stwierdziłem ,że te RM520N mają pin wprowadzający w EDL ,więc postawienie go na nogi nie będzie kłopotliwe , ale jednak QFlash nie chciał go sflashować softem od EU...

48

Szukam jakiegoś sprzętu i tak znalazłem ten wątek i jak dobrze rozumiem to wersja AP była zrobiona pod konkretnego klienta, przeglądając różne fora obstawiam Lenovo x1 carbon, gdzieś ktoś miał problem na windzie i support właśnie zwracał szczególną uwagę na instalację driverów, trzeba by mieć tego kompa i podejrzeć menadżerze urządzeń na windzie jak on tam to widzi. Ja chyba zaryzykuje i wezmę banana pi 4router plus i tu nadal myślę rm820n czy eu czy gl aa. Bo znów ludzie piszą że tutaj też są jaja gl ma w spisie wszystkie pasma, eu niby okrojone. Ale przez to że eu ma mniej to lepiej je dobiera i agreguje. Ludzie zwracali uwagę na problem jak idzie mgła pogarsza się jedna nośna to gl nie ogarniała a eu bez problemu. Ważne że ta wersja gl ap nie dostanie już upgradow oficjalnych, tak forum producenta pisał support, więc to jest trochę ślepy zaułek. Pewnie dostanie przez apke Lenovo albo bios ją wgra, ale end userzy nie.

49

Była robiona ( czy jest robiona ) pod klientów , którzy na złączu m.2 mają sygnały PCI.  Banana pi4 najprawdopodobniej je ma....

Teoretycznie wersja AA jest bardziej uniwersalna , bo działa zarówno po USB3.0 , jak i po PCI ( po przestawieniu komendami AT).
Wersja AP ma na stałe ustawione PCI i próba przełączenia na USB powoduje ,że przestaje być wogóle wykrywalny....

Co do GL czy EU , to wersja GL w warunkach polskich agreguje 3 pasma ( obojętnie czy LTE czy LTE +5G) ,czyli jak nie masz 5G to masz max agregację trzech pasm LTE , jak jesteś w zasięgu n78 , to zagreguje 2 pasma LTE plus n78.  Przy n78 to praktycznie nie ma znaczenia , przy LTE już tak.

EU potrafi agregować pięć pasm LTE , lub cztery pasma LTE + n78 ...
n41 z Plusa to inna bajka , tu nie ma znaczenia modem , zacze będzie max dwa pasma LTE +n41...

50 (edytowany przez jdnowak 2025-04-29 08:40:59)

Kupiłem wersje eu i faktycznie agreguje 5pasm w Orange. Polecam też uważać na pigtail bo te nowe potrzebują złącze pex4 ale dokładniej to mhf4l, sprzedawcy wystawiają je bez l na końcu, i te są ok, ale już 2 lub 3 wersja nie pasuje. A ufl na bank nie pasuje.
Ja na razie walczę z miejscem gdzie ma stać na razie stoi na antenach wewnątrz i niestety to widać na jakości sygnału. Ale nadal mimo że stoi za ścianami to z 300-700mb dl potrafi uciągnąć. A ta karta eu ma wyjscie na 5anten, osobno jest l1 i l3 dla gps, domyślnie gps jest off.

Tutaj fotki fotki
fotki