Temat: O 5G w Orange

Krótkie pytanie, bo nie mogłem namierzyć tego za pomocą wyszukiwania tutaj na forum:
babka w Obsłudze Klienta OranŽu powiedziała mi wczoraj (z pewnością godną Lepszej Sprawy), iż w 5G jest możliwa agregacja z wielu BTSów (co jest różnicą o daleko idących konsekwencjach w stosunku do LTE, 4G). Skoro tak, to stosowanie anten kierunkowych dla 5G musi być dobrze przemyślanym krokiem, bo może eliminować z agregacji potencjalnie użyteczne BTSy.

Zatem pytanie o potwierdzenie: czy tak faktycznie jest i w związku z tym może najkorzystniej jest po prostu zostawić w ODU (jakiegoś takiego bym używał) anteny dookólne?

Przy okazji: moja miejscówka (Opole) używa (w Orange) BTSów oznakowanych na BTSearch.pl jako 3500. Jak podają w wikipedyjnej tabeli 5G NR bandów może być n77, ale kto tam ich wie...). Da się w ogóle znaleźć jakieś anteny zewnętrzne na to pasmo?

2

Odp: O 5G w Orange

Chyba nie u nas w kraju.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Nie no u nas tak też jest , że LTE może być z jednego masztu a 5G z drugiego .
A pasmo używane to n78 , i na pewno anteny da się znaleść , tylko po co.... W Routerach 5G to najsczęściej nie 4 anteny zewnętrzne ( choć z taką ilością to już problem ) , a więcej ( 8szt , 9szt... ) . Taka ilość anten zewnętrznych przewyższa koszt zewnętrznego CPE do ktorego prowadzi się tylko skrętkę , więc jest mniej problematyczne niz tyle kabli antenowych. Nie wspominajac o tym ,że anteny na te częstotliwości wcale nie poprawiają sygnału , tylko co najwyżej go nie osłabiają ( w sensie takim , że jak położymy w tym miejscu modem , w ktorym mialaby byc zewnętrzna antena to poziom jest ten sam).

4

Samo 5G była mowa.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez pswiatki 2025-01-08 17:08:40)

Cezary napisał/a:

Chyba nie u nas w kraju.

Hmmm.... Odnoszę wrażenie, że ta pani nie wyssała sobie tego z palca, tylko może zapytała kogoś technicznego (pytanie, czy kompetentnego). Patrzcie na to:

ja do Orange napisał/a:

Konkretnie: czy, w odróżnieniu od LTE, 5G agreguje pasma z więcej niż jednego BTS? (pytanie w kontekście kierunkowości anten urządzeń transmisyjnych 5G)?

Orange do mnie napisał/a:

Tak 5G agreguje pasma z wiekszej ilości niż jeden BTS po warunkiem ze dane nadajniki sa już wyposażone w 5G.

Szczerze mówiąc, to cholernie frustrujące, że nie można łatwo znaleźć Wiarygodnych Informacji Technicznych na takie tematy.

6 (edytowany przez MiG25 2025-01-08 17:17:08)

Jeśli mowa o samym 5G , to aktualnie tylko agregację pasm n można zrobić tylko w Plusie ( czyli zagregować z B3 N41 i N1).
W pozostałych sieciach nie da się ( jeszcze) zagregować N78 i N1.
Stąd bym obstawiał , że jednak chodziło o to , że LTE z jednego BTSA i jednocześnie 5G z innego...

7

MiG25 napisał/a:

Nie no u nas tak też jest , że LTE może być z jednego masztu a 5G z drugiego .
A pasmo używane to n78 , i na pewno anteny da się znaleść , tylko po co.... W Routerach 5G to najsczęściej nie 4 anteny zewnętrzne ( choć z taką ilością to już problem ) , a więcej ( 8szt , 9szt... ) . Taka ilość anten zewnętrznych przewyższa koszt zewnętrznego CPE do ktorego prowadzi się tylko skrętkę , więc jest mniej problematyczne niz tyle kabli antenowych. Nie wspominajac o tym ,że anteny na te częstotliwości wcale nie poprawiają sygnału , tylko co najwyżej go nie osłabiają ( w sensie takim , że jak położymy w tym miejscu modem , w ktorym mialaby byc zewnętrzna antena to poziom jest ten sam).

Dzięki za odpowiedź. Tak, wiem że jest sporo anten i rozumiem dlaczego (nie jest banalne / możliwe zrobienie jednej anteny na wiele podzakresów częstotliwości - już choćby to). Natomiast: to, co piszesz o "poprawianiu sygnału" jest intrygujące.
Oczywiście, pomijając tu sens ekonomiczny, wydaje się, że antena kierunkowa powinna dawać zysk z powodu kierunkowości właśnie. Inna sprawa, że i tak modem musiałby być na zewnątrz, bo - jak wiemy - w innym przypadku ten zysk ugrzęźnie w kablu RF. Zwłaszcza, że 3.5 GHz, to już nie ma to tamto..... Szybko grzęźnie.

8

Jest kwestia: napisałem w tym wątku, bo w wyszukiwaniu dostałem dużo trafień tutaj odnośnie agregacji właśnie (a wątek jako taki jest mi też miły jako posiadaczowi MF286D).
Natomiast: czy można prosić administratora o wyniesienie tych postów od mojego pierwszego dzisiaj do osobnego wątku?

9 (edytowany przez pswiatki 2025-01-09 00:40:48)

Dziękuję za przeniesienie wątku!

Przy okazji troszkę naprostuję wszystko, co mi się (błędnie!) wydawało. Bo coś mnie zaćmiło w związku z wieloletnią pracą przy radiofonii cyfrowej DAB. Otóż zapomniałem, że w odróżnieniu od specyfiki tamtego standardu i możliwości realizacji sieci SFN, nic podobnego - z oczywistych przyczyn - nie może mieć miejsca na BTSach w sieciach komórkowych. Niemożliwa jest więc agregacja z wielu BTS z tych samych (!) bandów, pasm. Dopiero to do mnie dotarło (lepiej późno, niż wcale). Zatem, w moim konkretnym przypadku w Opolu, gdzie mapa BTSerch.pl pokazuje dla 5G w Orange wyłącznie 3500 - jedyna agregacja, to taka, o której pisze MiG25 - 5G + LTE. I to w zasadzie byłoby na tyle, aczkolwiek może jeszcze ktoś coś ciekawego doda, kto wie....

Nawiasem: jeśli z poziomu mieszkania mam LOS dla jednego z BTSów, to pewnie sprzęt pójdzie na jego n78 dla 5G i (ewentualnie?) jakichś pasm LTE na tym samym BTSie, nie?
Jeśli chciałbym więcej BTSów - to pewnie ODU jest do wyniesienia na dach, myślę (?). Tam prawdopodobnie jest LOS na jeszcze parę BTSów.

10 (edytowany przez MiG25 2025-01-09 08:18:55)

W Polsce ( na razie ) dla 5G jest tylko technologia NSA dla wszystkich operatorów, czyli musi być tzw. kotwica LTE ... W przeciwieństwie do SA , tu 5G nie da się mieć bez jakiegokolwiek pasma LTE , stąd zawsze pasmo Bx jako podstawowe , a Nx doagregowane...

Dwa , jak najbardziej można te same bandy agregować ,zarówno z różnych BTSów , jak i nawet z tego samego BTSa ,ale różne sektory, choćby w Play , tam kilkukrotnie widziałem agregację np B7+B7 ( również z tej samej wieży tylko z różnym o ostatnią cyfrę PCI)  ... Czy Orange to ma ,tego nie wiem ,ale generalnie się da. No i to oczywiście tyczy się LTE , bo w 5G nie wiem ,czy można mieć n41 z jednego BTSa a n1 z innego w przypadku Plusa ( u pozostałych na razie nie jest możliwa w ogóle agregacja n78+n1 , choć sprzętowo taką umiejętność na pewno posiadają już SX60 , a i na zagranicznych forach ,np. we Włoszech , widać że tam się da).

11 (edytowany przez pswiatki 2025-01-09 19:17:43)

Zastanawiam się w jaki sposób może być agregacja z tych samych pasm (i to nawet z tego samego BTS, ale różnych sektorów - wszak to by oznaczało, że wiązki z sąsiadujących sektorów nachodzą na siebie, nie? No, chyba że odbicia). Agregacja tych samych pasm oznaczałaby, że cała sieć (a przynajmniej jakaś "super-cella", grupa BTSów) ma stosowną synchronizację i nie wystąpi wzajemne zakłócanie się sygnałów z różnych źródeł. To właśnie dlatego wcześniej wspomniałem o SFN (dla DAB), gdzie przecież tak się ustawia opóźnienia, aby strefy zdegradowanego sygnału wypadły w miejscach, gdzie na odbiorze radia specjalnie nadawcy NIE zależy). W przypadku BTSów (chciałem uzyć terminu "telefonii komórkowej", ale zastanawiam się na poprawnością tego w dzisiejszej rzeczywistości - prędzej może szerokopasmowych sieci pakietowych ekstremalnej przepustowości) raczej nie bardzo da się synchronizować, bo przecież sygnał może być diametralnie różny dla każdego z nich (zależy od przesyłanych danych - czyli kompletnie inaczej niż dla radiofonii rozsiewczej).

12

Zdaje się to nazywa Dual Connectivity - DC , i było już wprowadzone z LTE CAT.12

13 (edytowany przez pswiatki 2025-01-10 11:39:09)

O, fajnie, dzięki. A ja znalazłem w międzyczasie taki papier u Ericssonów.
Trzeba przeczytać i zrozumieć, to może się rozjaśni jak jest (albo: jak może być).

14

Mam cat12 jest Orange LTE na 800, 1800, 2100. Widzę że jest jeszcze 5g na 2100.
Czy zmiana modemu na 5g nic nie da?

ZTE MC889, GL.iNet GL-MT6000, serwer na N100 16GB 2.5G
Pozdrawiam Andrzej

15 (edytowany przez pswiatki 2025-01-10 14:42:51)

Chyba jeszcze usługi u Oranżów na 5G. Ale pewnie uzysku na speedo może nie być takiego, jakiego należałoby oczekiwać po 5G. Jednak to powie nasz eXpert, MiG25.