1,001

Odp: Xiaomi AX3000T - kiedy wsparcie na eko.one.pl?

adreskontaktowy napisał/a:

2. Jeśli zapis do flash statystyk jest destrukcyjny (Monitor w LUCI zapisuje raptem kilkaset bajtów co jakiś czas), to gdzie Gargoyle zapisuje te rozbudowane statystyki danych? W Gargoyle przecież one nie giną po restarcie, a są bardzo dokładne i nawet z wielu lat z wieloma podziałami?

W /tmp, a później sobie to co jakiś czas archiwizuje we flash

3. Jak włączyć WED? Jest gdzieś w GUI LUCI?

Nie ma luci. Z konsoli: https://openwrt.org/toh/linksys/e8450#w … ss_clients

4. Mam AN8855, wiec warto wgrać upgrade z 2025-01-04?

Więc tak, rozdmuchany PR podlinkowany w historii zmian opisuje co oni zmienili w tym sterowniku.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,002 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-01-05 22:48:42)

1. Zerknąłem i WED (to taki flow offloading dla WIFI 5 GHz) włączamy dodając do pliku: '/etc/modules.conf' linijkę: 'options mt7915e wed_enable=Y' (i potem restart i liczymy, że się jeszcze uruchomi).
    Ale piszą, że obciążenie CPU spada, ale opóźnienie WIFI może wzrosnąć (niektórym też prędkość spada), więc na razie nie włączam.

2. Czytałem opisy commit'ów i odnośnie AN8855 niczego świeżego nie znalazłem, ale zainstaluję, bo znowu wyjdzie, że np. za 23 restarty się coś zepsuje.

3. Czyli 'Monitor przepustowości' w LUCI działa podobnie jak statystyki Gargoyle, bo standardowo zapisuje do RAM (odświeża) co 30 sekund, a co 12h zapisuje do /tmp/nlbwmon, co nie ma sensu, bo tracimy dane po restarcie (Gargoyle jednak zapisuje do flash, a nie tmp).

Słabe jest to, że router mógłby zrobić kopię przy zamykaniu i ją przywrócić na starcie (wiem, mogę to zrobić sam cron'em).

4. Czy typowa temperatura 57-60 stopni na CPU w AX3000 jest bezpieczna (nawet jak router niewiele robi), czy warto zmienić pastę lub znaleźć bardziej przewiewne miejsce?

1,003

2. Wersja V11, która jest większa o kilkaset kilo od poprzedniej. "900 Mbits or more with the current version of the commit. lan - wan, lan - lan, in both directions."
3. To sobie skonfiguruj żeby zapisywał co 12h w innym miejscu. Przecież to ty masz skonfigurować.
4. Jaką pastę? smile Sobie dodaj radiatory jak chcesz. Normalna temperatura.

1,004

Mam dwa urządzenia. Jedno to z AN8855 drugie to starsze. Które jest lepsze??

(U mnie obecnie działa jako głupi AP połączone przez WiFi z routerem. Kabel leży w pudełku)

GL.iNet GL-MT6000, Xiaomi AX3000T,  ZTE MF286D
Pozdrawiam Andrzej

1,005

Nie ma różnicy i nie ma że któreś jest lepsze czy gorsze. Ot, wsadzili inne podzespoły.

1,006

Ten ze starszym mniej problematyczny?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

1,007

ambrozy5 napisał/a:

Ten ze starszym mniej problematyczny?

Z perspektywy że nowy wymaga softu ze sterownikiem to tak.

1,008

xury napisał/a:

Kika postów temu potwierdzałem, że tak: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 51#p311251
Inna sprawa, że wyszła 11 wersja patcha dla AN8855.

Obrazy z 4 stycznia mają zaktualizowanego patcha i ten sterownik w V11. Dużo większy jest niż poprzednio.

1,009

Cezary napisał/a:
fido napisał/a:

Koledzy czy w tym routerze AX3000T jest sens włączać Offloading ? Jeśli tak to sprzętowy czy programowy ?

Oba, to mediatek. I WED jeszcze możesz.

Czy można to wyklikać w Luci bo tam tylko widzę jeden albo drugi do wyboru ? Sprzętowy lub programowy.
I WED w jakiej sekcji bo w Luci nie mogę tego znaleść ?

1,010

Nie ma tego w luci.

1,011

Czyli ręcznie ustawiam ?
Dla offloading wystarczy to

# uci set firewall.@defaults[0].flow_offloading=1
    # uci set firewall.@defaults[0].flow_offloading_hw=1 #(dla niektórych Mediateków)
    # uci commit firewall

a dla WED gdzie mogę poszukać ?

1,012

Post 1006 zobacz, jest link do opisu.

1,013

OK dzięki, gdzieś wcześńiej znalazłem na OpenWrt ale też do innego routera i nie byłem pewień czy można dostosować do AX3000T

1,014 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-01-07 02:19:41)

Cezary napisał/a:

2. Wersja V11, która jest większa o kilkaset kilo od poprzedniej. "900 Mbits or more with the current version of the commit. lan - wan, lan - lan, in both directions."

A poprzedni switch daje radę powyżej 900 Mbits i nie wymaga tak wielkiego sterownika, czy po prostu AN8855 jest nowszy i więcej można z niego wycisnąć?

1,015

Nie wiem dlaczego cały czas dotykacie tego poprzedniego switcha. Po prostu jest nowy hardware i wymaga innego sterownika, dlaczego xiaomi sie zdecydowało zmienić tego nie wiem. Poprzedni jest normalnie obsługiwany, ten AN8855 wymaga swojego sterownika. Nie ma to nic wspólnego z poprzednim, z jego wydajnością czy czymś innym. Inny sprzęt, tak po prostu.
Robią do prostu sterownik, doprowadzili go do ładu i składu, osiągnął jakąś tam wydajność, no zwykły rozwijany sterownik do chipa.

1,016

Hej, zainstalowałem sobie adblocka, adblock działa i blokuje reklamy. Chciałbym ustawić adblocka tylko na kilka urządzeń zamiast na całą sieć. W jaki sposób mogę coś takiego zrobić?

1,017

Tym którzy nie mają tego mieć przydzielaj przez DHCP inny serwer DNS, np 8.8.8.8. w taki sposób: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … lientwdhcp

1,018

Mam zrzuty partycji które się zapisały podczas przechodzenia na OpenWRT

BL2.bin
Nvram.bin
Bdata.bin
Factory.bin
FIP.bin
ubi.bin
KF.bin

jak mogę z tego skorzystać żeby przywrócić ten router do stocka?
Mam podłączony serial, komunikacja z uceglonym routerem jest.
Wszystkie partycje najprawdopodobniej skasowane.

1,019

Uruchom openwrt w ramie, skopiuj sobie te pliki do /tmp i wgraj je ponownie na partycje? Jeżeli zainstalujesz nand-utils to będziesz miał narzędzie nandwrite.

1,020

Cezary napisał/a:

Uruchom openwrt w ramie, skopiuj sobie te pliki do /tmp i wgraj je ponownie na partycje? Jeżeli zainstalujesz nand-utils to będziesz miał narzędzie nandwrite.

Naprawdę nie ma prostszej metody? Jakieś bezpośrednie przesyłanie binarek pod wskazane adresy?

Próbowałem różnych kombinacji mtk-uartboot i niby wszystko fajnie ale po restarcie router ma system halt.

1,021

No jest, bootloaderem wczytujesz binarki po tftp i zapisujesz je pod wskazane adresy które oczywiście trzeba pamiętać. Prościej? Raczej nie.

Skoro używasz mtk-uartboot to raczej on nie żyje w ogóle i najpierw musisz ogarnąć wgranie bootloadera.

1,022

No dobrze, jak zatem uruchomić openwrt w ramie?

1,023

Opisane na wiki openwrt:

Assume that you have installed OpenWrt with stock bootloader, with original u-boot:

Connect to router via UART
Select Load Image in the u-boot
Set start address to 0x48000000, then set TFTP parameters to load the initramfs-kernel.bin.

1,024 (edytowany przez majedra 2025-01-10 16:55:02)

Czy ktoś coś podpowie. Mam kolejny AX3000T na kościach ESMT. Prze xmir patcher wgrywamy plik .ubi urządzenie się resetuje. Normalnie przekazuje neta z innego routera ale już na sam ax3000t pod 192.168.1.1 nie mogę się dobić aby wgrać graficzne Luci. W pliku etc/config/network w części config interface "LAN" mam ipaddr 192.168.1.1

Router główny ma adres 192.168.0.1

1,025

A czemu nie wgrałeś od razu softu z luci?

Odłącz się kompletnie od innych sieci, podłącz się tylko do AX3000T kablem pod port lan. Zobacz czy komputer otrzymał od niego adres, jeżeli tak to dopiero się wbijaj po ssh.