Odp: Fibocom FM350-GL modem 5G/LTE/WCDMA pod OpenWrt
To skomplikowane, bo nie mam windowsa pod ręką
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Fibocom FM350-GL modem 5G/LTE/WCDMA pod OpenWrt
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 13 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
To skomplikowane, bo nie mam windowsa pod ręką
Cześć, ze względu na problem z prędkością na usb 3.0 chce spróbować uruchomić ten modem w trybie PCI. Mam mini pc z dwoma portami mini-pcie (jeden jest oznaczony usb 2.0, drugi PCIe + mSATA).
Próbowałem dwie przejściówki z m2 na mini-pci i modem jest wykrywany tylko w gnieździe usb.
Czy modem trzeba przełączyć jakoś w tryb pci albo może te przejściówki są tylko usb?
link do zdjęć przejściówek
https://drive.google.com/drive/folders/ … EdPn0whZ9q
Sądząc po ilości linii danych to tak, są to tylko zwykłe przejściówki usb.
Istnieje jakas lista modemów 5g które dobrze grają z owrt? Jakiś polecane? Queltel czy może coś innego?
Quectele są mało problemowe bo to zwykłe qmi. Tyle że na USB, więc maksymalna osiągana przepustowość trochę kuleje.
Nie ma takiej listy generalnie.
Czyli porty mPCI-E na płycie trochę takie oszukane są? Pytam, bo chciałbym się pozbyć mojej świeczki 5G. Buduję sobie router na bazie fujitsu futro i chciałbym to co sie da, przenieść na te pudełko. Ogarnąłem przejściówkę z mPCIE na M2 ze slotami SIM. Przetestowałem na tym modem LTE Sierra i działa nawet spoko. Tylko chcę mieć 5G żeby mieć szybciej.
Jakie oszukane? Zwykłe, w zależności od przeznaczenia możesz tam mieć albo sygnały magistrali pci albo usb albo sata. I tyle. Tak samo z przejściówką - jak są zwykle kable to nadal będzie to to samo pci, usb czy sata. Dopiero adapter z własnym kontrolerem np. z pci na usb czy sata da inne sygnały.
SATA chyba też nie ( brak takich sygnałów na zloczu mPCIe).Dopiero przejściówka mPCIe na SATA z kontrolerem to zrobi.
Jak nie, dysków msata nie widziałeś?
No ale one mają kontroler SATA (z lini PCI) w sobie , a nie ze na złączu mPCIe są sygnały SATA.
Nie, na złączu są sygnały SATA. No weź: https://pinoutguide.com/HD/Mini-SATA_mS … nout.shtml
Nawet adaptery są bezpośrednio do gniazdko SATA: https://pl.aliexpress.com/item/32827552 … ry_from%3A
Ok , bo mi utkwił w pamięci taka przejściówka z kontrolerem : https://allegro.pl/oferta/karta-rozszer … LwQAvD_BwE
Sorry za zamieszanie.
Jakie oszukane? Zwykłe, w zależności od przeznaczenia możesz tam mieć albo sygnały magistrali pci albo usb albo sata. I tyle. Tak samo z przejściówką - jak są zwykle kable to nadal będzie to to samo pci, usb czy sata. Dopiero adapter z własnym kontrolerem np. z pci na usb czy sata da inne sygnały.
Doczytałem, że na złączy mPCIE też wychodzą sygnały USB. Ciekawe w jakim trybie przyjdzie modem? Bo rozumiem, że tryb magistrali przełączam na modemie, tak?
Jedna rzecz to posiadanie złącza z pci lub usb a druga to posiadanie modemu z usb lub pci. Musisz zgrać te rzeczy bo inaczej nie będziesz widział modemu i nie będziesz miał jak go przełączyć. A jak przełączysz to znów nie będziesz widział ![]()
No i jeszcze może być tak , że np. na modemie masz samo PCI ,i przełączysz go na USB... I kaplica , bo modem nie ma fizycznie wyprowadzonych USB a jest w tym trybie ( tak podobno te tańsze Quactele się brickuje) . Albo odwrotnie.
Ja mam zamiar podłączyć modem do portu mPCIE poprzez adapter z kartą sim mPCIE -> M2. Zakładam, że to tak zagra. Modem Sierra poszedł mi od strzału.
Którą sierrę podłączyłeś? Która jest na pci?
Którą sierrę podłączyłeś? Która jest na pci?
7345. Ale chyba leci przez USB. Czekam na inny modem, to będę sobie to dalej testować.
Cezary napisał/a:Którą sierrę podłączyłeś? Która jest na pci?
7345. Ale chyba leci przez USB. Czekam na inny modem, to będę sobie to dalej testować.
To stara sierra cat3 chyba nawet. Tak, ona jest na usb a nie pci.
Czyli adapter który masz jest zwykłym usb ani pci i modem na pci ci w nim nie ruszy.
Przy składaniu obrazu dodajesz ROOTFS_PARTSIZE=xxx (w MB)
Przyjechał fibocom. Zdam relacje jutro jak się skończyły zapawy z adapterami i modemem pod owrt.
Muszę się nauczyć jak budować własny obraz z powiększoną partycją.
Ps. Które pakiety są przydatne do monitorowania stanu połączenia mobile?
3ginfo/luci-app-3ginfo-lite
Cezary, po instalacji 3ginfo powinna się jakaś zakładka pojawić w Luci?
Jeżeli zainstalowałeś luci-app-3ginfo-lite - tak
Jeżeli zainstalowałeś 3ginfo - nie, to jest na oddzielnej stronie.
No to albo jestem ślepy, albo nie ma tej zakładki. 3ginfo na którym porcie działa? 81?
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 13 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Fibocom FM350-GL modem 5G/LTE/WCDMA pod OpenWrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc