51

Odp: "Wolne" wifi na Cudy WR3000 po zainstalowaniu openwrt

No dobra, zrobiłem smile
IP ustawione przez putty, reszta „wyklikana” w interfejsie. Z dostępnych 600/150 Mbit przez wifi AX leci 585/145 jak jestem w tym pokoju co AP. Nie wiem tylko jak sprawdzić czy ten Fast Roaming rzeczywiście działa, czy nie trzyma mi urządzenia na pierwszym
AP do którego się podłączył. Wystarczy ze przejdę pod inny i sprawdzę na stronie logowanie czy w tym konkretnym jest coś pod wifi podłączone?

Dzięki wszystkim za pomoc i cierpliwość w odpowiedzi na banalne pytania wink

52

1. To od klienta zależy czy się przełączy czy nie.
2. Fast roaming nie jest od tego żeby klient się w ogóle przełączył. Jest od tego żeby zminimalizować czas przestoju na skutek przełączenia; Normalnie to klient musi zautoryzować się w AP, wymienić klucze i takie tam śmieszne rzeczy. Nie zobaczysz też skutków działania fast roamingu podczas normalnego działania np. podczas przeglądania stron internetowych. Ale powinieneś zobaczyć jak np. masz rozmowę voip lub transmisję na żywo, gdzie wymagane jest stałe opóźnienie - jeżeli masz fast roaming to masz praktycznie bez problemowo przełączać się pomiędzy AP bez starty czy chwilowego zamrożenia transmisji.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

53

Ok, rozumiem smile

54 (edytowany przez MiG25 2023-10-15 15:37:23)

Jak masz telefon z Androidem to apka WiFiman każde przełączenie Roamingowe sygnalizuje , więc to łatwo sprawdzić ,czy działa.

No i teoretycznie powinna przełączyć bez chwilowego zamrożenia transmisji ( jak Cezary pisze) , ale to też często wychodzi nie tak idealnie.

A no i co do tego filmu , to jest on dość mocno nieaktualny , w rzeczywistości wystarczy ( a nawet preferowane jest ) zaznaczenie tylko Fastroamingu  i nie przestawianie ,i ustawianie innych rzeczy( co najwyżej możesz ustawić Identyfikator NAS )

55

Nie ukrywam, że zrobiłem 1:1 jak ten filmik i śmiga cacy, ale jak ciagle zaznaczam, mam znikome doświadczenie w sieciach :D Dodatkowo zmieniłem kanały na każdym z 3 ap dla 2,4 GHz na 1,6 i 11 żeby się nie pokrywały i na 5,0 tez na niepokrywające się. W sumie to bardziej mi chodzi o to żeby w całym domu było jedno wifi i żeby nie trzeba było się ręcznie przełączać jak np przejdę z lapkiem z gabinetu na piętro. Nie planuje chodzić po domu i streamować własnej wersji MTV Cribs wiec na moje potrzeby działa wszystko Ok. No i cenowo wyszło fajnie bo Cudy były w promocji na Allegro plus czas na konfiguracje a za cenę 3 szt wyszłoby jedno Ubiquiti i to bez zasilacza :D

56 (edytowany przez bazyl 2024-09-27 10:29:08)

A ja się tak dopytam co zrobić żeby wr3000 nie zaniżał downloadu. Jeden mam ustawiony jako router a drugi podpiety do niego jako mesh. Spięte oba switchem. Na tel. przy ruterze mam 700Mbit downloadu a przy mesh mam 430Mbit.
Wifiman pokazuje exelent. Wracam pod ruter i dalej mam 430Mbit (wifi man pokazuje że się przepioł) chociaż na z starcie z niego mialem 700Mbit Wifiman pokazuje exelent. Dopiero ręcznie wl/wł wifi i wraca na 700Mbit. Co tu można poustawiać na stockowym sofcie ?

57

Po co ci ten mesh przy AP dopiętym po kablu? Jeżeli zrobiłeś faktycznie mesha na wifi i łączysz się po wifi to pasmo masz dzielone.

58

Witam,
Problem z routerem wr3000. Zmieniłem soft na openwrt zarówno od Cezarego jak i z oficjalnej strony openwrt.
Przy próbie zmiany adresu na sztywne -(głupie AP) - 192.168.1.2 (główny router ma standardowo 192.168.1.1), mam dostęp tylko przez ok 1min po nowym adresie. Później adres nie odpowiada. Pomaga dopiero reset routera i znów to samo. Ustawiałem przez putty i finalnie przez Luci z ww. Filmiku- bez rezultatu.
Czy ktoś miał podobnie?
Przesledziłem FAQ i podwieszane tematy.

59

serwer dhcp na 1.2 i ip v6 wyłączyłeś?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

60

Avic napisał/a:

Witam,
Problem z routerem wr3000. Zmieniłem soft na openwrt zarówno od Cezarego jak i z oficjalnej strony openwrt.
Przy próbie zmiany adresu na sztywne -(głupie AP) - 192.168.1.2 (główny router ma standardowo 192.168.1.1), mam dostęp tylko przez ok 1min po nowym adresie. Później adres nie odpowiada. Pomaga dopiero reset routera i znów to samo. Ustawiałem przez putty i finalnie przez Luci z ww. Filmiku- bez rezultatu.
Czy ktoś miał podobnie?
Przesledziłem FAQ i podwieszane tematy.

Czy zmieniasz to przez luci? To nie zmieniaj. Konsoli używaj.

61

Mam takie inne pytanie związane z tym routerem. Czy da się zrobić debrick? A jeśli tak, to jak? TFTP?

62

Z wiki openwrt:

OEM installation using the TFTP method
The Cudy-OpenWrt download contains a TFTP-Recovery.pdf explaining how to flash the OEM firmware using TFTP.

Cudy support article

In short:

Setup a tftpserver
Host IP 192.168.1.88
Router IP 192.168.1.112
file to serve: recovery.bin
Power on the router, while holding down the recessed RESET button until the firmware is uploaded.

63

Tak. W między czasie znalazłem i ogarnąłem to już.

64

ambrozy5 napisał/a:

serwer dhcp na 1.2 i ip v6 wyłączyłeś?

tak, za każdym razem to samo.
Próbowałem przez konsolę, ale po kilku nieudanych próbach, korzystałem z luci - bez rezultatu.