Dobra Panowie dyskusja poszła w tory co je najmniej prądu. Ja na początku oraz w kolejnych postach nie pytałem co będzie najmniej prądożerne i że ten serwerek, który chciałbym zbudować ma być super energooszczędny.
Zgadzam się z Wami, że bardzo dobry argument. Jeśli jest jakaś platforma, która ogarnie to co chcę czyli pamięć masowa, Plex, Proxmox na którym postawię TrueNas lub inna platformę dla NAS i tak myślę, żeby też OpenWrt postawić na tym to mamy już 3 VM (Plex, TrueNas, OpenWRT). To będzie chodzić non stop. Do tego żeby miało zapas jeszcze na 2 -3 kontenery jak coś przyjdzie do głowy.
Co do Plexa - głównie używam go na tv Philipsa z androidem 11. Podaję to z Zyxela NAS326. Czasem używam na innym tv ale tam leci to na przystawkę Xiaomi MI3. Odtwarza tu i tu ale działa wolno.
Jeśli jakaś platforma niskoprądożerna to ogarnie i nie będzie kosztowała milionów monet to rozważę. Jak nie to godzę się z większym poborem mocy.
Jeżeli opcja z chińską płytą jest taka sobie i Xeonem E5 w opcji L to co w takim razie?
@ambrozy5 jaką płytę do tego Ryzena 7 5700G szukać? Ja potrzebuję opcję na 6-8 dysków SATA tak aby w przyszłości móc dokładać wymieniać na większe. RAM wiadomo na start tego ile potrzeba a potem się dokupi i doda. Wiadomo fajnie jakby tam jakieś porty na 2.5 gbit były a z czasem można dodać jaką na PCI czy coś. Chodzi o podstawę procesor, ram i porty SATA.
Zyxel EX5601-T0 @ OpenWrt 24.10-SNAPSHOT 571dcd
TP-Link TL-WDR3600 v1 @ OpenWrt 23.05-SNAPSHOT r23893-08becaf62f
Netgear R6220 @ OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r28432-7609571dcd
Zyxel NAS326