Temat: WL500gP +.......... monitor VGA :-)

Witam,

Moja propozycja - podłączyć do routerka monitor VGA. Staje się on (+ klawiatuta przez USB) pełnowartościowym komputerem z linuxem na pokładzie smile

Ktoś może zapytać, po co z routera robić komputer? Są pewne zastosowania, gdzie nie są wymagane duże szybkości komputera, ale bardzo liczą się takie atuty jak: cicha praca (brak wentylatorów, dysków), mały pogór energii (praca 24h na dobę), niewielkie ilości wydzielanego ciepła......

Można zastosować takie rozwiązanie jako np. kontroler procesów, monitorowania itd. Widzę możliwość wykorzystania go jako kontroler Inteligentnego Domu smile Zainteresowanych odsyłam do STRONY, gdzie można dowiedzieć się wszelkich szczegółów.

A teraz przejdę do szczegółów dotyczących założeń.

1. Wykorzystać slot miniPCI (usuwając kartę WiFi).
2. Wykonać przejściówkę miniPCI -> PCI. Wykonanie nie powinno być trudne. Właściwie przejście 1:1. Brak tylko na złączu miniPCI napięcia 12V.
3. Użyć standardowego kontrolera grafiki VGA (karta PCI).
4. Uzupełnić system routera w drivery do obsługi grafiki i przeglądarkę WWW.
5. Zamiast klawiatury można by użyć wyświetlacza dotykowego i zrobić jego obsługę przez USB lub RS232 (RS232 jest wyprowadzone na płycie głównej routera - trzeba tylko troszkę podrobić smile)

I to by było tyle teorii. Czekam na opinie, dotyczące praktycznego wykonania.

Pozdrawiam Jarek

2

Odp: WL500gP +.......... monitor VGA :-)

Za mało ramu/mocy. Ponad to, są karty vga na usb (moje strony o usb widziałeś?). Do tego celu lepiej nadaje się takie coś: http://www.linutop.com/

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Bardzo ciekawe rozwiązanie. Ciekawe jak to wygląda cenowo?

Co do mocy procka, myślę że nie powinno być problemu. Kiedyś maszynki na prockach 166 MHz radziły sobie. Sam posiadam (nawet używam) laptopa, który ma procka 266 MHz tak jak WL500gP.

Mało pamięci? Przecież można rozszerzyć przez USB.

A pomijając te aspekty, czy jest to wykonalne?

4

Pamięci w sensie ramu. Sam ma lapka 233, ale tu nie chodzi o MHz a o wydajność. Maszynkę fanless juz teraz mozesz zbudowac - VIA eden, 12x12 cm i masz bez wiatraczków.

Linutop kosztuje ok 280euro. Podobny koszt będzie będzie budowy samodzielnego zestawu z uwzględnieniem microdvive/cf zamiast dysku.

Co do wykonywalności - jasne, wszystko się da. Ale hobbystycznie bo za ułamek tej ceny kupisz lapka starszego rodzaju (a może chcesz kupić? smile).

5

Bardzo podoba mi się Linutop. To jest to o co mi chodzi. Jednak trzeba doliczyć do tego jakiś panel LCD i najlepiej dotykowy, i cena pewnie zamknie się ok. 2000 PLN.

Moja koncepcja dla iHome jest taka, żeby taki terminal był wbudowany np. w ścianę smile i normalnie pracował jako "mulimedialne zdjęcie" i w momencie dotknięcia przełącza się w tryb obsługi iHome.
Myślałem żeby użyć matrycy dotykowej LCD od starego laptopa (były takie cudeńka SIEMENSA na allegro ze sprawnym panelem za 250 PLN). Tylko nie wiem jak z podłączeniem takiego panelu do kontrolera grafiki. A może udało by się taką matrycę użyć do Linutop?

6

xorg wspiera panele dotykowe, więc tylko musisz zobaczyć czy będzie obsługiwany. Ew. jak chcesz jeszcze taniej to za ~600pln kupisz simpada na arm - linux na tym chodzi, dotykowy 8,4'' ekran z pamięcią na CF i masz full wypas maszynkę. Sam takiego miałem, ale dzieci spowodowały pernamętny brak czasu i zarzuciłem projekt. Teraz jestem leniwy i jadę na nokii 770 (4,13'' + linux: miodzio)

A, no właśnie doczytałem, że Ty chyba właśnie o simpadzie pisałeś smile

7

Niestety nie znam tego urządzenia. Zaraz przeszukam neta z simpadem. A gdzie znalazłeś mój post o simpadzie?

8

"były takie cudeńka SIEMENSA na allegro ze sprawnym panelem " simpad właśnie siemensa jest

9

Jasne. Inaczej cię zrozumiałem smile. Na allegro znalazłem T-Sinus PAD SIEMENSA, ale niestety nie ma LAN'a i biega na windzie (swoją drogą do tej pory używałem tylko windowsa smile). Dobra cena!!!! Ciekawe czy gdyby dołożyć sieciówkę na PCMCIA (bo posiada) czy by działało? A linux na tym pójdzie?

A simpad pad jakim systemem działa i ma kartę sieciową?

10

ale nie sinusa, on ma mniej flasha. SL4 kup. Tak, jest na windowsie, ale da sie przeflashować na linuksa.(http://opensimpad.org/index.php/Main_Page). Masz USB kliencie i możesz na tym siec zrobić. Masz rs. Masz tam także pcmcia - więc dziala wifi, lan, kary sd/cf  (sam tak miałem).

11 (edytowany przez jkdobro 2007-01-30 20:34:05)

To jest to o co mi chodziło!!!!!!!!!! Po co wyważać otwarte drzwi smile

Czy USB da się przerobić na master?
W jakiej cenie SIM PAD jest dostępny? - znalazłem na allegro używany za 499 PLN!!!!! A ile nowy?
Można to kupić w Polsce?

12

usb - nie. Nie ma nowych, jakieś 3-4 lata temu produkował to siemens, ale z niejasnych powodów wycofał się ze sprzedaży. Do polski trafiło kilkaset sztuk jako złomy ale nowe technicznie i działające. Obecnie dostępne tylko na allegro, 2,5 roku temu chodziły za 700pln za sztukę.

13

Witaj,
Potrzebuję dorady. Mam na allegro możliwość kupienia simpada za 499PLN. Jak myślisz uda się kupić gdzieś taniej, czy brać?

14

Zalezy jak bardzo wypasiony. Zauważ, że w sprzedanych jest od 400 do 650, więc... (wzięło Cię, nie? smile)

15

Wzięło jak nie wiem..... smile

W tej chwili jest tylko 1 szt wystawiona do sprzedaży. Nie mam pewności czy ktoś wystawi w najbliższym czasie. Cena jest tak po środku, ale w tym są koszty transportu.

Z wypasieniem to nie bardzo. Ma Winde 4.1 i żadnej karty rozszerzeń. Do tego zasilacz, kabel RS, rysik.

Jecze pytanie. Czy RS jest pełny? Czy można będzie podłączyć przez niego jakieś urządzenie zewnętrzne (SIM jako master)?

Jarek

16

rs jest pełny. Tak prawdę mówiąc to simpad ma jeszcze jednen rs schowany w środku po module dect. Jak poszukasz to znajdziesz w sieci opis jak dołączyć kartę sd i bluetootha (http://www.guylhem.net/r-hardware/simpad/bluetooth/). O ile bluetooth szeregowy jest drogi, to kartę sd warto podłączyć, bo bez używania pcmcia masz nośnik pamięci.

Co do ceny - jest taka sobie. Zobacz w sprzedanych co tamte zestawy miały i sam oceń. I spytaj się czy ma badpixele i porysowany ekran.

17

Ceny zawierają się między 450 a 600. Przy tych tańszych trzeba doliczyć 20-30 za przesyłkę. Wychodzi bardzo podobnie. Można zaoszczędzić ewentualnie 30-50 PLN. Nie jest to wielki majątek.
Prawdą jest że stan techniczny jest bardzo ważny. Muszę sprawdzić.

Z tego co doczytałem to pcmcia jest 16bit. Mam taką kartę LAN (takie stałe łącze jest dla mnie najlepsze) kompatybilną z NE2000. Powinna być.

Czy posiadasz jeszcze swojego simpada? Czy go sprzedałeś?

18

Sprzedałem ze 2 lata temu. PCMCIA jest faktycznie 16bit, ale są karty wlan i lan i pcmcia/cf. Nie ma za to hostów USB na pcmcia 16bit czego każdy żałuje.

19

Jako użytkownik, może będziesz wiedział czy:

Simpad ma możliwość regulowania natężenia podświetlenia (chodzi o stronę hardware)?
Która z przeglądarek www jest "najlżwawsza" i pozwoli na przeglądanie stron z wodotryskami? Chodzi mi o obsługę takich wynalazków, jak wykresy obciążenia procesora w X-Wrt i inne....
Czy os na linuxie są oparte na debianie? Doczytałem że na kernelu 2.4.x. Ale czy dam sobie z tym radę? smile

20

Natężenie - nie pamiętam. Całe środowisko to było opie więc udaj się na stronę projektu i doczytaj co tam w środku siedzi. Zawsze możesz sobie minimo skompilować...

21

Chyba jutro dokonam zakupu..... smile