1 (edytowany przez Spioszek 2024-12-29 17:46:56)

Temat: Aktualizacja OpenWRT na NanoPi R3S (Odpowiedzi na nurtujące pytania)

1. Czym się różni aktualizacja Sysupgrade 24.10 (EXT4 od SQUASHFS) i którą lepiej wybrać mając system na EMMC?

2. Czy to prawda że aktualizacja OpenWRT usuwa pakiety jakie dodatkowo instalowałem, ale już same konfiguracje typu ustawienia DHCP, DNS i inne tego typu rzeczy mi przeniesie na nową wersję?

3. Czym różnią się aktualizacje ze strony https://firmware-selector.openwrt.org/ od http://dl.eko.one.pl/firmware/ (jedne i drugie to są oficjalne obrazy tylko dodane jakieś dodatkowe pakiety czy zmienione są też jakieś ustawienia domyślne samego OpenWRT?

4. Obecnie OpenWRT mam zainstalowany na NanoPi R3S na wbudowanej pamięci EMMC i jak coś ostro popsuje w routerze to wciskam przycisk reset i w parę sekund mam fabryczne ustawienia.
Czy aktualizując z wersji 23.05 do 24.10 i potem resetując przyciskiem router wróci mi spowrotem do wersji 23.05?

5. Kiedy będzie oficjalna wersja 24.10? obecna to Release Candidate 4.

6. Jakim narzędziem lub komendą mogę sprawdzić prędkości odczytu zapisu na wbudowanej pamięci EMMC vs MicroSD?

2

Odp: Aktualizacja OpenWRT na NanoPi R3S (Odpowiedzi na nurtujące pytania)

1. Jak nazwa wskazuje jeden ma system plików squashfs, drugi ext4. Pierwszy tworzy dodatkowy wolumin do zapisywania zmian zmian, drugi jest cały zapisywalny. W pierwszym masz możliwosć przywrócenia systemu do ustawień jakie miał po wgraniu, drugiego niekoniecznie nie bo sam system jest zmodyfikowany. Wybierz ext4

2. Jeżeli tylko powiesz że ma zachować pliki konfiguracyjne to je zachowa. Inne zmiany nie. Dodatkowe pakiety może zachować jeżeli pochodzą z repo openwrt i będziesz chciał aktualizacji online to automat zbuduje obraz z tymi pakietami

3. Moje zmiany są opisane w opise wydania, np. tu dla 24.10: https://eko.one.pl/?p=openwrt-24.10 Są inne ustawienia, kilka poprawek  które nie weszły oficjalnie do systemu i inne rzeczy.

4. Nie. Zaktualizowany zostanie zaktualizowany, co najwyżej wyczyścisz zmiany.

5. Tego nikt nie wie. Nie ma planów wydawniczych, będzie jak będzie

6. Np. poleceniem dd. To mały tools linuksowy, opisów znajdziesz pełno w internecie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Udało się zaktualizować do 24.10 przez SSH.
Nie wiem dlaczego w LuCI nie miałem opcji przesłania pliku z aktualizacją (dopiero taka opcja jest teraz).

Mimo wybrania wersji PL Interfejs jest EN smile.

Jeszcze mam pytanie odnośnie zainstalowanych pakietów w LuCI.
Czy wybierając update jakiegoś pakietu opcja (Allow overwriting conflicting package files) ma być zaznaczona czy odznaczona?

4

Żeby było PL to trzeba zainstalować np. luci-i18n-base-pl i kilka innych pakietów. Sam wybór języka jeszcze nic nie da.

Zwykle nie ma takiej potrzeby bo mało jest pakietów które dostarczają te same pliki. Więc nie zaznaczaj.

5

Zauważyłem że wersja 24.10 nie ma paru rzeczy.
Nie ma tego licznika pobranych danych przez klientów to tak ma być? czy mi się coś źle wgrało?

Poprzez SSH nie da rady się połączyć (nawiązuje połączenie pyta o hasło) poczym po podaniu hasła odrazu rozłącza transmisje.
Nic nie dał restart routera czy komputera i wywalenie kluczy SSH.

6

24.10 (i każde inne wydanie) nigdy domyślnie nie miało licznika pobranych danych przez klientów. Jeżeli coś takiego miałeś to dlatego ze doinstalowałeś sobie jakiś pakiet który to robi (np. luci-app-nlbwmon) a teraz go po prostu nie zainstalowałeś. Więc to twoja wina a nie systemu że czegoś nie ma.

OpenWrt domyślnie nie ma hasła. Jeżeli zrobiłeś aktualizację z zachowaniem konfiguracji to masz hasło takie jak poprzednie.

7 (edytowany przez Spioszek 2024-12-29 23:53:12)

Tak chodzi o (luci-app-nlbwmon) tylko on był domyślnie zainstalowany w wersji 23.05.
Pierwszy obraz do wgrania systemu pobierałem ze strony friendlyelec.

Czy oni jakoś dodatkowo modyfikują OpenWRT?

Domyślne hasło jakie było fabrycznie na OpenWRT to "password" i IP 192.168.2.1 i to sobie zmieniłem.

Przy próbie zalogowania do SSH i wpisaniu byle jakiego hasła (system wyrzuca brak dostępu).
Natomiast przy podaniu prawidłowego hasła system odrazu zamyka połączenie (nie bardzo rozumiem czemu się tak dzieje).

Z logów po SSH coś takiego
Sun Dec 29 23:48:29 2024 authpriv.notice dropbear[3842]: Password auth succeeded for 'root' from 192.168.1.128:14358
Sun Dec 29 23:48:29 2024 authpriv.info dropbear[3848]: Exit (root) from <192.168.1.128:14358>: Child failed
Sun Dec 29 23:48:29 2024 authpriv.info dropbear[3842]: Exit (root) from <192.168.1.128:14358>: Disconnect received

8

Pakiet nie jest domyślnie, jeszcze raz. To  że oni mają go w obrazie, to że ja go mam w obrazie to nie znaczy że openwrt też go ma. Możesz przecież dowolnie sobie zbudować obrazy z czym chcesz i friendlyelec z tego korzysta - dokładają do obrazów które robią różne inne rzeczy. Hasło było u nich. Openwrt nie ma hasła.

Np. masz uszkodzony system plików, wykłada się proces logowania czy coś innego. Wgraj sobie od początku na kartę obraz i spróbuj ponownie. Ew jeżeli masz uart to sprawdź przez serial co się dzieje.

9 (edytowany przez Spioszek 2024-12-30 10:49:46)

Na stronie Friendlyelec przy wyborze softów od R3S mam parę rodzai.

Przykład jeśli chce odpalać system z eMMC to wgrywam soft rk3566-eflasher-friendlywrt-23.05-20241112.img.gz
a jak uruchmiany z karty MicroSD to rk3566-sd-friendlywrt-23.05-20241112.img.gz (bez dopisu eflasher).

Jak mam przerobić na by zwykły OpenWRT lub twój soft był też z pamięci eMMC?
Chyba, że nie mogę sobie używać czystego/twojego softu, a korzystać tylko z softu od FriendlyWRT?

Jak to z tym jest?

10

Wszystko masz opisane tutaj: https://github.com/openwrt/openwrt/comm … f64604332d

po prostu nagraj obraz na emmc.

11

Wczoraj wgrywałem obraz Cezarego na R3S do pamięci eMMC. Najpierw uruchomiłem FriendlyWrt 23.05 z karty microSD, potem przez LuCi -> eMMC Tools wgrałem 24.10 od Cezarego bez zachowania ustawień. Wszystko jest opisane w Wiki na FriendlyElec.

12

Dobrze poczytam.

Wgrałem jeszcze raz ten sysupdate przez LuCi (dałem nie zachowuj ustawień).
I system na 24.10 mi się naprawił smile.

Bez problemu dograłem język polski (wczoraj nie działało, tak samo luci-app-nlbwmon) ssh też działa smile.

System chodzi bardzo szybko po menu www smile.

Jest jakaś lista pakietów które warto sobie doinstalować?

13

Nie ma, to co ktoś potrzebuje to indywidualna sprawa. W menu oprogramowanie masz całą listę (olbrzymią), możesz sobie przejrzeć co tam jest.

14

Cezary po przejściu na 24.10 nie mogę już się cofnąć do 23.05.

Przeważnie jak coś zepsułem to miałem IMG ze strony Friendly (400-500MB spakowany plik, po rozpakowaniu 7GB).
Miałem wgrane na kartę MicroSD i samo zaciągało soft jak była włożona karta przy starcie od nowa urządzenia.

Teraz zero reakcji.
Nagrywałem drugi raz i nawet nie próbuje pobrać softu (inaczej się świeciły wtedy diody przy aktualizacji).

15

Jeżeli domyślnym nośnikiem z którego startuje R3S jest karta sd (a nie wiem jaki jest domyślna kolejność) to znaczy tylko tyle że zły obraz tam wgrywasz albo się on nie uruchamiania.

16

Ten obraz miałem parę dni temu wgrany na tą kartę i działało.
Chodź dzisiaj też specjalnie wgrałem od nowa i nic to nie dało.

Tak to wygląda że wcale się nie uruchamia z SD.
Tylko normalnie w świecie startuje z eMMC ten co był zainstalowany i ten działa.

17

Więc masz tam jakiś przełącznik z którego nośnika ma startować? Jezeli nie to skasuj cały system z emmc i tyle, wystartuje z karty sd.

18 (edytowany przez Spioszek 2024-12-30 15:15:38)

Dobra sprawa się wyjaśniła.
Na urządzeniu prócz karty SD trzeba nacisnąć fizycznie przycisk MASK.
Wtedy soft się zaciągnał.
Być może miałem coś wcześniej namieszane, że nie chciał nawet spróbować.

Jak jest dobrze to całe urządzenie może w 30 sekund się sflashowało smile.
Więc wynika z tego że on nawet tych 7GB tylko dużo dużo mniej.

Czym się różni snapshot od tych innych aktualizacji?

19

Sam "snapshot" to wersja rozwojowa. "24.10-snapshot" to gałąź wersji stabilnej.

20

Jak jest z tymi aktualizacjami pakietów i instalacji nowych.

1. Czy te które mam zainstalowane a posiadają możliwy (update) to na 100% są kombatybilne z tym routerem lub tą wersją OpenWRT?

2. Czy instalacja jakiegoś nowego pakietu a potem odinstalowanie go (sprawi że usunę cały pakiet) czy zostają później w systemie jakieś śmiecie z tego powodu?

3. Jakby jakaś aktualizacja pakietu powodowała problemy, które nie były na poprzedniej wersji tej paczki, to mogę jakoś downgreadować sam pakiet?

21

1. Tak, ale niektórych rzeczy się nie aktualizuje - kernela, modułów, bibliotek systemowych
2. Tak, np. zależności lub dane które pakiet produkuje jako wynik swojej pracy
3. Tak i nie. Generalnie w opkg nie ma mechanizmu wymuszenia instalacji określonej wersji, ale możesz odłączyć się od internetu, skopiować pakiet i go ręcznie zainstalować.

22

Witam
Od jakiegoś czasu bawię się z Friendly R3S. Chcę coś więcej z niego wycisnąć aniżeli czysty router. Będę raczej celował w serwer z usługami VPN, dla kilku użytkowników, czy tez rozszerzoną stroną Internetową.
Oficjalne oprogramowanie ze strony: www.friendlyelec.com bazuje na OpeWRT 23.05.
Na stronie: https://dl.eko.one.pl/luci/openwrt-24.1 … ade.img.gz
jest sysupgrade do wersji 24.10. Poszło bez problemów. No ale jest pewien problem. Po instalacji w systemie mam do dyspozycji zaledwie 200kb pamięci flash. Trochę to marnotrawstwo, gdy R3S mam w wersji z 2RAM/32GB flash. A zarazem dużo za mało, gdy się trochę pakietów doda. Pierwsze co instaluję to midnight commander, bo chronicznie nie lubię Vi, a ten zapewnia mi intuicyjną "nawigację" po systemie wraz z myszką, jak i prosty edytor tekstu (F4) z widocznymi przyciskami poleceń. Potem kilka pakietów prezentujących wykorzystanie sieci i robi się ciasno.
Przy jakichś zabawach z firmware-m ucegliłem R3S, ale na szczęście producent zapewnił wsparcie dla "grzebaczy".
Mam zatem pytanie:
1. Czy po zainstalowaniu upgrade-u  da się poszerzyć pamięć flash w systemie do posiadanych możliwości ?
2. Ewentualnie jak skompilować system by miał dostęp do całej pamięci flash ?

23

Skoro dla x86 się da to pewnie tu też. Sprawdź, np https://openwrt.org/docs/guide-user/adv … xpand_root  czy https://openwrt.org/docs/guide-user/ins … filesystem

24

Rozszerzysz bez problemu z linka którego podał Cezary, jedynie będziesz musiał to robić po każdej aktualizacji albo zautomatyzować sobie ten proces.

GL.iNet GL-MT6000 + 2x AP_Xiaomi AX3000T

25

Ja mam swój skrypt który dołączam do obrazów x86. Możecie go sobie sprawdzić i jak będzie działał na nanopi to go mogę też tam dołączyć.

wget https://dl.eko.one.pl/test/resize-root.sh

Wcześniej trzeba sobie poinstalować trochę śmieci - potrzebny jest parted, losetup, resize2fs lub f2fstoolsy, wszystko zależy od systemu plików.