Odp: ZTE MF282
Przecież możesz sobie dodać do backupu co chcersz.
Zakładka "konfiguracja".
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF282
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Przecież możesz sobie dodać do backupu co chcersz.
Zakładka "konfiguracja".
A wracając do QMI, to czy można jakoś wpłynąć na tx->traffic ?
root@gate-2:~# uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --get-tx-rx-info lte
{
"rx_chain_0": {
"tuned": true,
"rssi": -43.300000,
"rsrq": -17.000000,
"rsrp": -79.000000,
"phase": 0.000000
},
"rx_chain_1": {
"tuned": true,
"rssi": -41.000000,
"rsrq": -17.800000,
"rsrp": -77.500000,
"phase": 0.000000
},
"tx": {
"traffic": false
}
}To jest część struktury wypełnianej jak przychodzą odpowiednie komunikaty w protokole po qmi.
Np włożony do MF282 modem BroadMobi BM806U-E1 (na tym samym MDM9225) powoduje ,że MF282 wcale się nie uruchamia ...
Także coś może być w gnieździe dodatkowego.
Wystarczy zakleić wszystkie nieparzyste piny ( te od góry ) modemu , i startuje , tak samo w MF287.
Najprawdopodobniej w MF282 kluczowe są nieparzyste piny od 1 do 15.
W MF287 niezaklejenie nieparzystych pinów 17-51 powodowało ,że wykrywanie USB działo się wolno ( najprawdopodobniej ma on USB3.0 tam i cuda się działy).
W każdym razie BroadMobi BM806U-E1 działa i w MF282 i MF287 w QMI po odizolowaniu tych nieparzystych pinów.
Pokombinowałem z AT i dopiero przełączyło na LTE po komendzie
AT+COPS=0,2,,7zaś pasmo ustawiło się na B3 po komendzie
AT+ZLOCKBAND=3Mogę je dodać do /etc/chatscripts, ale z tego co widzę backup tego nie będzie zawierał.
Modemband.sh zdaje się jeszcze nie posiada tych kodów.
Może takie kombinacje trzeba też zrobić ,żeby w QMI działało ...
ZNLOCKBAND oczywiście ma (nie zlockband), zaś modemband nie zajmuje wymuszaniem operatora czy technologii i cops nie ma.
ZNLOCKBAND oczywiście ma (nie zlockband), zaś modemband nie zajmuje wymuszaniem operatora czy technologii i cops nie ma.
W tym przypadku właśnie ZLOCKBAND, za to 'ZN' nie poznaje. Czy to wyjątek?
Inne polecenie. ZN jest szerszą wersją tego, bo zwraca i ustawia także bandy od 3g.
Inne polecenie. ZN jest szerszą wersją tego, bo zwraca i ustawia także bandy od 3g.
Czyli inny zestaw komend dla RAS inny dla QMI ?
Nie ma to nic wspólnego z protokołem połączenia. Po prostu są to polecenia do ustawiania bandów.
Zaaplikowane MiFi na tym "cacku".
Zakładam, że się wpiąłeś przez serial port. Gdzie on jest na płycie? To złącze X2 na krawędzi?
coś się obrazek nie chce wyświetlić. Zdjęcie jest tutaj:
https://paste.pics/387139493e4b674272f3618db923f4dd
Tak , X2
a który sygnał jest który licząc od kwadratu?
wisipior napisał/a:Zaaplikowane MiFi na tym "cacku".
Zakładam, że się wpiąłeś przez serial port. Gdzie on jest na płycie? To złącze X2 na krawędzi?
coś się obrazek nie chce wyświetlić. Zdjęcie jest tutaj:
https://paste.pics/387139493e4b674272f3618db923f4dd
Wkleja się obrazek, bezpośredni link, nie stonę html z obrazkiem tak jak masz powyżej.
Kwadrat to 3,3v więc jego nie podłączasz , od drugiej strony masz GND, RX i TX
Przerabiając ten router zrobiłem kopię wszystkich partycji z OFW, więc jakby ktoś potrzebował to się podzielę.
Na forum OpenWrt andyboeh zasugerował, że w ModemManager działa QMI, a w uqmi nie. I rzeczywiście zainstalowałem modemmanager, "odinstalowałem" uqmi i modem się właściwie sam znalazł. Po restarcie speedtest.pl pokazuje download 47-51 Mbps (z 20-24) i upload 30 Mbps (z 12-13). Szału nie ma, ale i tak jest dwa razy lepiej
Antenę mam ze 300 metrów od okna i podłączam się do LTE2100 lub LTE2600. Czy coś jeszcze można w ustawieniach pogmerać, żeby wymusić szybsze transfery?
Na forum OpenWrt andyboeh zasugerował, że w ModemManager działa QMI, a w uqmi nie. I rzeczywiście zainstalowałem modemmanager, "odinstalowałem" uqmi i modem się właściwie sam znalazł. Po restarcie speedtest.pl pokazuje download 47-51 Mbps (z 20-24) i upload 30 Mbps (z 12-13). Szału nie ma, ale i tak jest dwa razy lepiej
![]()
Antenę mam ze 300 metrów od okna i podłączam się do LTE2100 lub LTE2600. Czy coś jeszcze można w ustawieniach pogmerać, żeby wymusić szybsze transfery?
Może by tak sprawdzić agregację z paczką modemband i włączyć flowoffloading ?
W jaki sposób "odinstalowałeś" uqmi ?
opkg remove uqmi
I wywal zależności jakie masz. Tylko pamiętaj że modemband średnio chce działać z modemmanagerem bo ten ostatni zwykle bierze interfejsy dla siebie.
Ps. To modem cat4, wiec tam agregacji nie ma.
Mam tam zainstalowane MiFi więc jakie jeszcze tam są zależności? Czy z uqmi było też powiązane odbieranie SMS? Miałem taką ładną pozycję w menu, a teraz zginęła, a chętnie bym jednego SMSa odebrał
PS do PS tak wiem, że nie ma agregacji pasm
Mam dostać jutro tak średnio działającego MF286D to może by mi się dało modem przełożyć ![]()
MIfFi nie wyświetla menu od smsów jak korzystasz z modemmanagera.. i chyba sygnału też nie dorobiłem.
MIfFi nie wyświetla menu od smsów jak korzystasz z modemmanagera.. i chyba sygnału też nie dorobiłem.
Dałbym sobie rękę uciąć że było
Sygnału nie ma, tak jak linku do pokazania który BTS jest używany, ale nie oczekiwałem, że będzie wszystko. W końcu obraz zrobiłeś pod konkretny zestaw pakietów ![]()
Ale chyba mogę dorobic siłę sygnału. Niestety mm jest duży wraz z zależnościami i mało sprzętów ma miejsce żeby to zainstalować, ale dla tego przypadku akurat się zmieści. Pomyślę.
1. Czy przypadkiem panel informacyjny nie czyta tego z 3ginfo - a ten z uqmi czyta bodajże. Odniosłem wrażenie że oba Twoje skrypty dobierają działanie do typu połączenia.
2. Załóżmy że taki system teraz zupgraduje - czy po upgradzie uqmi wroci a MM zniknie ?
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF282
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc