Odp: Xiaomi AX3000T - kiedy wsparcie na eko.one.pl?
Sprawdzę jak będę w domu.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Xiaomi AX3000T - kiedy wsparcie na eko.one.pl?
Strony Poprzednia 1 … 37 38 39 40 41 … 56 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Sprawdzę jak będę w domu.
Niestety nie ma ma prawidłowego bootcount i platform.sh
Ale jakimś cudem udało mi się wywołać tftpd i odratowałem router.
U mnie na bootloaderze tftpd wywołuje się poprzez wciśnięcie jako pierwszego reset i podczas gdy jest naciśnięty trzeba nacisnąć i też przytrzymać przycisk MESH
Nie wiem czy tak powinno być ale dzisiaj podniosłem się do najnowszego 24.10 a zmienne flag_try_sys1_failed cały czas rosną:
flag_boot_rootfs=0
flag_boot_success=1
flag_boot_type=2
flag_last_success=1
flag_ota_reboot=0
flag_try_sys1_failed=18
flag_try_sys2_failed=8Jeżeli nie ma w obrazach to gdzieś umknęło, poczekajcie, wrócę, zobaczę, jak będzie trzeba to zrobię nowe dla tego urządzenia.
@szwagier44 , może jak przekroczy to magiczne 6 ( czy tam 7) to już później ma to gdzieś ?:)
To 18 jest podzielne przez 6 , uruchomi Ci się przez następne kilka razy ?
Wolałem nie ryzykować i wyzerowałem obie flagi ![]()
No ja już muszę bardzo uważać, bo spaliłem sobie UARTa próbując szybko naprawić problem. Cztery godziny prób wywołania tftpd.
Trzeba też uważać na opis w Table Of Hardware, bo u mnie jest dokładnie odwrotnie z flagą flag_boot_rootfs
flag_boot_rootfs=0
flag_boot_success=1
flag_boot_type=2
flag_last_success=0
flag_ota_reboot=0
flag_ota_root=0
flag_try_sys2_failed=0
cat /proc/cmdline
console=ttyS0,115200n1 loglevel=8 swiotlb=512 rootfstype=squashfs firmware=0 mtd=ubi uart_en=1czyli jeśli firmware=0 to flag_boot_rootfs=0
I jeśli nie zmienię tego zaraz po wgraniu pierwszy raz obrazu factory przed sysupgrade to za chwilę mam bootloop.
Ja mam 14 i 8.
I faktycznie, zabrakło zmodyfikowanego skryptu. Obrazy właśnie się budują i zaraz je wrzucę do pobierania.
EDIT: załadowane.
Można aktualizować z zachowaniem konfiguracji?
Można o ile wcześniej miałeś 24.10 Potwierdzam bootcount dobry.
Czym grozi niewgranie najnowszego wersji?
Nie wstanie po 7 restartach?
Trzeba wgrać natychmiast i to bez zbędnych restartów?
W niektórych routerach przestaje działać system ![]()
Czyli wgrywać jak najszybciej i to bez restartów?
Czy to dotyczy tylko AX3000T, czy także np. Mi 3G?
Tylko dla
xiaomi,mi-router-ax3000t
xiaomi,mi-router-wr30u-stock
xiaomi,redmi-router-ax6000-stock
Nie wiem czy będzie to dla Ciebie Cezary istotne info, ale ze 100% pewnością restartowałem router po przejściu z softu xiaomi dwa razy, z czego na "squashfs" tylko jeden raz.
Mam tak:
CountryCode=CN
SN=49850/xxxxxx
bootargs=console=ttyS0,115200n1 loglevel=8 swiotlb=512 rootfstype=squashfs firmware=0 mtd=ubi uart_en=1
flag_boot_rootfs=0
flag_boot_success=1
flag_boot_type=2
flag_last_success=1
flag_ota_reboot=0
flag_try_sys1_failed=18
flag_try_sys2_failed=8
Czyli u mnie błąd oryginalnie nie występuje i już nie muszę wgrywać zerowania (przeszło 6 restartów i ustawienia dalej mam)?
Mam firmware=0, więc wgrywałem na partycję 1 (ubi1.bin na /dev/mtd9) i ustawiałem partycję startową na 1, a teraz mam flag_boot_rootfs=0.
To jak to działa, jeśli OpenWrt powinno być tylko na partycji 1, a mam załadowaną 0?
Dobrze rozumiem, że doszło do 8 błędów na partycji 1, skopiował OpenWrt z partycji 1 na 0, zaczął się uruchamiać z partycji 0 i ma już 18 błędów?
Masz starszy bootloader który nie robi takich cudów po prostu. Ciesz się dalej routerem.
Jak są te flagi to chyba znaczy ,że bootloader je wykorzystuje ?
Przecież to bootloader dodaje 1 co start ( a system je spowrotem kasuje...)
Ja mam 14 i 8.
I faktycznie, zabrakło zmodyfikowanego skryptu. Obrazy właśnie się budują i zaraz je wrzucę do pobierania.
EDIT: załadowane.
Tak tylko informacyjnie, data w historii zmian została stara:
2024-12-07 - r28180-bf284ed4af
- ponowne dodanie skryptu do zmiany zmiennych środowiskowych bootloadera dla Xiaomi
Poprawiłem, dzięki.
Gdyby u kogoś na najnowszym obrazie w trybie AP pojawił się problem z przydzielaniem adresu IP z innego/głównego routera dla klientów WIFI to mi pomogło włączenie Spanning Tree Protocol które eliminuje problem przekazywania informacji z DHCP pomiędzy LAN<->WIFI
brctl stp br-lan onlub w Luci
Network->Interfaces->Devices->br-lan Configure->Enable STP
Ja ma taki problem i zastanawiam się od kiedy to on właściwie zaczął występować - mianowicie po połączeniu do wifi z xiaomi na 5g to kilkanascie sekund mija zanim internet ruszy, czy ktoś ma podobnie?
Tak, mam podobnie - trzeba długo czekać aż np. telefon się połączy z routerem (wtedy też pojawia się ikonka z nazwą sieci).
Raczej nie, a moim zdaniem wręcz odwrotnie. Wypuścili budżetowy router z miarę dobrym hardware wspieranym przez openwrt z góry zakladajac, że ludzie z bieda krajów i tak nie zostaną na ich oryginalnym sofcie.
Wsparcie programowe, poza wydaniem wersji startowych odpada, gwarancja odpada, sprzedaż się zgadza. Słupki na zielono, księgowi zadowoleni:)
Bardziej im się w tyłku zapali jak ten nowy Cudy (chyba 3000H) z flashem 128 MB, pięcioportowym switchem i wanem 2.5 GB spadnie w okolice 35-40 USD
Tu juz lecisz teoriami spiskowymi
A jak już się tak bawimy, to teraz każdy komercyjny chip ma bramki ze względu na "działanie przeciwko terroryzmowi i zachowaniu bezpieczeństwa blabla"
Chińczycy mają swoje, Amerykanie swoje itd.
Jak tylko oglądasz fikołki, coś tam od czasu do czasu na lewo z torrentow ściągniesz, to nikt cię nie będzie szpiegował:)
Co do tego Xiaomi, to popatrz w recenzje, kto kupuje wersje z chińskim softem.
Ameryka Południowa, Afryka, Europa wschodnia (dawny ZSRR) no i my Polacy cebulacy ![]()
Myślisz, że to wszystko leci na chińskich krzaczkach?
Strony Poprzednia 1 … 37 38 39 40 41 … 56 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Xiaomi AX3000T - kiedy wsparcie na eko.one.pl?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc