201

Odp: Fibocom FM350-GL modem 5G/LTE/WCDMA pod OpenWrt

JanMaz napisał/a:
Kerio napisał/a:

Thu Nov 21 03:05:25 2024 : Get Profile 1 SIM IMEI Profile -

Chyba próbowałeś ustawić "Custom Profiles"?
Przywróciłeś oryginalny skrypt simlock.sh?
Mniejsza o to co zmieniałeś. Szkoda czasu.

Moja propozycja na najszybsze rozwiązanie tego problemu.
Zrób reset do ustawień domyślnych routera. W przeglądarce logujesz się do routera, zakładka System -> Backup / Flash Firmware i klikasz Perform reset.
Po resecie, nic nie zmieniaj w zakładce "Connection Profile". Jeżeli masz kartę sim z pinem to wpisz tylko ten pin. APN niech na razie zostanie internet (później spróbujesz data).
Modem ma już poprawnie ustawiony fizyczny slot SIM i powinno działać. Jak nie będzie działać, to pokaż logi.

Wszystkiego próowałęm big_smile tam byl akurat wykasowany imei, ale profil pobierał.

REASUMUJĄC DZIAŁAAAAAAAAA, wgralem nowy obraz Rooter Mikrotik-RBM33G-full-GO2024-11-21-update.bin
i poszło od strzała, dziękuje wszytskim za pomoc smile

202 (edytowany przez uniqe1385 2024-11-26 21:30:07)

Kerio napisał/a:

Wszystkiego próowałęm big_smile tam byl akurat wykasowany imei, ale profil pobierał.

REASUMUJĄC DZIAŁAAAAAAAAA, wgralem nowy obraz Rooter Mikrotik-RBM33G-full-GO2024-11-21-update.bin
i poszło od strzała, dziękuje wszytskim za pomoc smile

Znaczy się był jakis bug w samych plikach w openwrt a nie w modemie lub konwerterze- bywa i tak. Ja działam na obrazie 23.05 od Cezarego i też działa (tyle ze czasem muszę zrestartować sam interfejs wan jak mi modem zmieni kolejność bandów w agregacji- tutaj muszę sobie automat zrobić coby sprawdzał połączenie i restartował, ale zbyt leniwy jestem smile).

Marolo napisał/a:

Podajcie jakiś link gdzie kupowaliście działające FM350-GL.
Wystąpiłem o zwrot kasy.

Co do miejsca skad brałem modem to
https://a.aliexpress.com/_EImahBf, ale problem z rozłączaniem jak jest simka w slocie świadczyć moze nie o modemie a konwerterze lub samych ustawieniach w modemie

203

Kerio napisał/a:

W profilach nie ma IMEI.
Gdzie był wykasowany IMEI?
Co "profil" pobierał?

204

W temacie rozłączania urządzenia na magistrali USB. Aktualizacja.

Wymieniłem przejściówkę M.2 na USB3. Kupiłem na Amazon "Waveshare USB TO M.2 B KEY". To ta wersja z czterema antenami, przejściówka na zasilanie przez dodatkowe z USB (trójnik) i radiatorem na wierzchu, bez obudowy.

No i chodzi, lata, śmiga. Tak pod Windows jak i pod OpenWRT. Transfery dobre. Orange przy jakości 29-35% (podaję ten ogólny wskaźnik dla orientacji) transfery ok 460Mbit/s download, 45Mbit/s upload. Temperatura po odpaleniu kilku speedtest pod rząd do 53 stopni C.

Wniosek:
- skoro nic już więcej na modemie nie mieszałem (soft, ustawienia)
- skoro w tej nowej przejściówce ścieżki od modemu do portu USB idą bez pośredników jakiś na płytce
- stara przejściówka nie rozłączała magistrali USB bez karty SIM

to wnoszę pośrednio (na bazie ww. obserwacji), że może coś nie tak z portem karty sim jest  (ale jak wyżej to zgadywanie).

205 (edytowany przez MiG25 2024-12-01 18:42:44)

Albo ogólnie przejściówka.... Kiepskie styki na m.2 , nie tak poprowadzone ścieżki od USB3.0 ( przez co jakieś niepotrzebne zakłócenia) , za mały przekrój linii zasilającej , za małykondensator albo jego brak....
Rozłączenie karty sim nie powinno powodować rozłączania modemu, powinien dać status w stylu brak karty ,albo błędny odczyt z karty.... Choć z drugiej strony można sobie wyobrazić soft (fw modemu) , że jeśli będzie przerwana komunikacja z kartą to zróbmy automatyczny restart modemu...

206

Tak czy inaczej zostaje Waveshare a ta poprzednia do zwrotu a że zwrot via Ali to może być bardzo różnie wink

207

Szanowni a znacie może komendę AT wymuszająca połączenie tylko z 5G na 3.6GHz czyli prawdziwe a nie to pseudo 5G? Bo sytuacja jest taka, że jestem w zasięgu dwóch BTS. Jeden prawdziwe 5G a drugi to takie mniej prawdziwe (Play). Przez to, że ten drugi BTS ma znacznie lepszy zasięg to z automatu łączy się z nim w "LTE" a nie z tym dalszym w 5G. Będę wdzięczny za pomoc. Dzięki!

208

Jedyne co możesz osiągnąć to chyba ustawienia przez AT+GTACT, wg pdfów to rat=10 to automatyka, rat=14 to NR-RAN, rat=17 to NR-RAN/LTE

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

209

Dzięki! Przetestuję i dam znać!

210

Ale przecież 5G nie zależy od tego z jakim BTSem łączy się LTE.
Modem może łączyć się z LTE do bliższego BTSa ( bo przecież tak lepiej) , a 5G odbierac z dalszego... Tak jest chyba we wszystkich sieciach ( w Plusie i TMobile na pewno).

211

mvincm napisał/a:

Niestety ja nie wiele pomogę bo w moim przypadku na rooter jak i openwrt (by Cezary wersja 24.x) + paczki poszło bez większych problemów (pomijam rozłączanie USB, dziś sprawdzę). To co mnie blokowało to ta przygoda z slotem sim (patrz wyżej komenda AT). Po tym zabiegu "dziala". Dlatego pisze ten nie wiele wnoszacy komentarz aby jedna zwrócić uwagę na ten wątek sim.

Hej, mógłbyś opisać jakie paczki dograc do luci opnwrt Cezarego by odplaił ten fibocom po wpieciu do usb routera ?

212

Tak tylko dziś jestem w sumie bez kompa. Jutro odpisze. A na szybko to w "rooter" masz wszystko od strzała. Więc na testy czy śmiga rooter a docelowo oczywiście by Cezary.

213

mvincm napisał/a:

Tak tylko dziś jestem w sumie bez kompa. Jutro odpisze. A na szybko to w "rooter" masz wszystko od strzała. Więc na testy czy śmiga rooter a docelowo oczywiście by Cezary.

ok dziękuje, mam linksysa EA8300 a rooter widze ost soft z 2022 wiec nie wiem czy ma impletacje modemów 5g smile a wolałbym na Cezarego openwrt działac dalej

214

mvincm napisał/a:

Hej i jak sprawa z tutkiem na fibocoma ? smile

215

megalion napisał/a:
mvincm napisał/a:

Witam,
Przyłączam się do prośby.
Kupiłem nowy modem Fibocom FM350-GL i ten dziala na Rooter od strzała z Waveshare 5g m.2.
Mam ruouter Newifi D2 i chcę wymienić na jakiś inny ze wsparciem Openwrt, a nie wszystkie mają wsparcie Rooter.
Na czystym Openwrt od Cezarego nie udało mi się uruchomić.

Pozdrawiam.

216

Jeżeli ktoś ma kilka modemów fm350 i ich nie używa to niech ktoś mi pożyczy jeden modem na kilka tygodni to spróbuję zrobić paczki które działają na czystych openwrt.

217

Cezary napisał/a:

Jeżeli ktoś ma kilka modemów fm350 i ich nie używa to niech ktoś mi pożyczy jeden modem na kilka tygodni to spróbuję zrobić paczki które działają na czystych openwrt.

ja obecnie nie używam, chcesz sam modem czy jeszcze dongla ?

218

W sumie co tam masz, przynajmniej sobie testy zrobię. Napisz do mnie mejla.

219

megalion napisał/a:
mvincm napisał/a:

Witam po przerwie. Pracowite tygodnie przed świętami i dopiero mam chwilę aby prywata się zająć.

Wielki tutorial to to nie będzie gdyż wszystko poszło mega prosto i praktycznie "next... next... next...". Ale oczywiście zawsze to wypadkowa routera, wersji itd.

Tak więc dla dobrego zrozumienia u mnie to było tak:

- architektura x86
- praca na Proxmox
- USB na sztywno przypięte do maszyny wirturlanej (port do którego modem wkładam)
- OpenWRT od Cezarego, wersja 24.x

I tu ekstra kroki:
- doinstalowane dwa pakiety (luci-proto-atc_20230813-0.2_all.ipk, atc-fib-fm350_gl_2024-11-18-0.2_all.ipk)
- konfiguracja WAN na połączeniu ATC

Tu linki do pakietów:
https://github.com/mrhaav/openwrt/tree/ … b-fm350_gl
https://github.com/mrhaav/openwrt/tree/master/atc

UWAGI:
Dodatkowo są dwa skrypty. Jeden do hotplug aby ładował serownik a drugi aby reagował na potencjalny crash modemu.

https://github.com/mrhaav/openwrt/blob/ … 350_driver
https://github.com/mrhaav/openwrt/blob/ … m350_crash

220

Dosłownie "zarąbiście", że trzeba by było robić skrypt bo modem się crashuje.

221

Cezary napisał/a:

W sumie co tam masz, przynajmniej sobie testy zrobię. Napisz do mnie mejla.

Na razie swojej instalacji nie przepiąłem jako głównej na 5G więc modem bardzo chętnie użyczę do testów/implementacji. Uważam, że im więcej rożnych wersji FM350-GL do testów tym lepiej (mój to wersja od HP) ale też i przejściówek na USB. Niby wszystko to samo a jak widać nie zawsze. Już piszę na priv w celu ustalenia odpowiedniego paczkomatu. Wersja by Cezary i eko zawsze lepsza i dla mnie a i od zawsze ze mną wink

Jako extra feature myślę, że można dodać plik konfiguracyjny gdzie można np. sterować pasmami, czy wymuszonym delay pomiędzy komendami AT (nie zawsze wszystkie jedna po drugiej bez sleep/delay modem przyjmuje).

P.S.
OpenWRT by Rooter za każdym razem odblokowuje FCC (czy jest blokada czy nie). Ja odblokowałem sobie na stałe FCC (kombinacja kodów AT + wygenerowanie klucza) aby mi bez problemu pod skryptami pod Windows latało i dopiero ponowne wgranie firmware blokuje go znowu.

222

@megalion użyczył mi swojego modemu i idzie mi paczka. Jak się inpost wyrobi to w poniedziałek pewnie odbiorę to napiszę dokładnie co to za wersja jest. Jeżeli to będzie taki sam to nie ma sensu, ale zobaczymy za parę dni.

223 (edytowany przez mvincm 2024-12-22 12:23:47)

Cezary napisał/a:

Dosłownie "zarąbiście", że trzeba by było robić skrypt bo modem się crashuje.

Prawda, 100% ale moje obserwacje są takie (jak już na forum było parę razy powiedziane), że te "crashe" są w dwóch przypadkach:

- przegrzanie (i tu moim zdaniem przejściówka Waveshare ma przewagę w swojej budowie jak również możliwość dania na górę wiatraka jak by trzeba było, chociaż u mnie radiator robi robotę
- za słabe źródło zasilania, jak jest modem w stanby to luzik, jak w LTE to luzik a jak wskakuje na 5G i jest ciągły transfer to i pobór prądu rośnie (no i oczywiście nagrzewanie wraz z tym w parze).

224

Cezary napisał/a:

@megalion użyczył mi swojego modemu i idzie mi paczka. Jak się inpost wyrobi to w poniedziałek pewnie odbiorę to napiszę dokładnie co to za wersja jest. Jeżeli to będzie taki sam to nie ma sensu, ale zobaczymy za parę dni.

Jasne! Czekam na znak-syganł!

225

Dostałem paczkę, to fibocom fm350-gl, z zamazaną nazwą, na usb przedstawia się jako

P:  Vendor=0e8d ProdID=7127 Rev=00.01
S:  Manufacturer=Fibocom Wireless Inc.
S:  Product=FM350-GL