Temat: BPI-R3 - NordVPN i split tunneling
Przychodzę do Was z prośbą o poradę. Otrzymałem dwuletni pakiet NordVPN i chciałbym z niego jakoś mądrze skorzystać. Posiadam router BPI-R3 i dość sporą siec domową ze smart homne, nasem, kilkunastoma laptopami i telefonami. Aby nie konfigurować VPNa na każdym urządzeniu z osobna ktoś zasugerował mi postawić na routerze split tunneling i ustawić reguły, które urządzenie ma korzystać z VPN a które nie. Czy ktoś z tego korzysta i może podpowiedzieć czy warto i ewentualnie jak to skonfigurować ?
Obecnie mam tylko skonfigurowany WireGuard aby mieć dostęp z zewnątrz do sieci domowej.
Zanim przyszedłem do Was zadałem podobne pytanie ChatGPT ale nie do końca mu wierze i nie chcę niczego zepsuć. Czy takie podejście ma ręce i nogi ?
1. Przygotowanie routera
Zainstaluj OpenWrt na Banana Pi BPI-R3:Upewnij się, że masz najnowszą wersję OpenWrt kompatybilną z Twoim urządzeniem.
Jeśli system jest już zainstalowany, upewnij się, że wszystkie pakiety są zaktualizowane.
Zainstaluj wymagane pakiety VPN:Zaloguj się na router przez SSH:
opkg update
opkg install openvpn-openssl luci-app-openvpn ip-full
Zainstaluj dodatkowe pakiety, takie jak luci-app-vpn-policy-routing, które ułatwiają split tunneling.
2. Konfiguracja OpenVPN
Skopiuj pliki konfiguracyjne VPN:Pobierz pliki OpenVPN (np. z ProtonVPN lub NordVPN).
Skopiuj je na router, np. do /etc/openvpn/:scp config.ovpn root@192.168.1.1:/etc/openvpn/
Edytuj plik konfiguracyjny:Upewnij się, że w pliku .ovpn znajduje się linia z użytkownikiem i hasłem lub wskaż plik z danymi logowania:
auth-user-pass /etc/openvpn/auth.txt
Stwórz plik auth.txt:echo "USERNAME" > /etc/openvpn/auth.txt
echo "PASSWORD" >> /etc/openvpn/auth.txt
chmod 600 /etc/openvpn/auth.txt
Uruchom OpenVPN:Włącz i skonfiguruj usługę:
/etc/init.d/openvpn enable
/etc/init.d/openvpn start
3. Split tunneling z VPN Policy Routing
Zainstaluj VPN Policy Routing:W OpenWrt zainstaluj pakiet:
opkg install luci-app-vpn-policy-routing
Uruchom usługę:/etc/init.d/vpn-policy-routing enable
/etc/init.d/vpn-policy-routing start
Skonfiguruj zasady routingu:Wejdź do Luci Web Interface: System -> Software -> VPN Policy Routing.
Dodaj reguły:
Domyślny ruch (bez VPN): Ustaw na WAN.
Ruch wybranych urządzeń przez VPN: Dodaj adresy IP urządzeń lub określ usługi (np. porty).
Przykładowe reguły:Laptop: cały ruch przez VPN.
Smart TV: bez VPN (dla Netflixa).
Dodaj reguły według IP lub MAC adresów.