1

Temat: Dwa serwery DHCP w sieci, jak to ugryźć ?

A więc jest sobie problem...
Modem - router od operatora ma DHCP właczone ( od swiatłowodu )
Moj router ma tez serwer DHCP

Da sie jakoś zrobić by tylko mój DHCP był brany pod uwagę ??

Od operatora ciezko wymusic wyłączenie DHCP

2

Odp: Dwa serwery DHCP w sieci, jak to ugryźć ?

A jak to połączyłeś? Jeżeli twój jest przez wan to nie ma znaczenia. Jeżeli podłączyłeś przez lan to sam sobie jesteś winien. I wyłącz swój na lanie, bo przecież już jeden jest.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Musiałem przez LAN połaczyc je bo w sumie dwa urządzenia używają dostepu do netu ( bezposredniego )

Wczesniej miałem jedno przez dodatkowy wAN i ocztywiscie nie było problemu.

No ale teraz już jest, to nie da sie tego jakos obejsc inaczej niz wymusic teraz wyłaczenie zdalne DHCP ?

4

Klient wysyła żądanie dhcp, jak masz kilka serwerów to który szybciej odpowie to będzie. Więc - po prostu wyłącz swój.

5 (edytowany przez onken 2019-12-15 14:59:53)

Nie moge swojego bo to inna zakresacja IP i inny routing, inna brama

6

Właściwie dlaczego tak łączysz routery? Jak masz openwrt na drugim to może uda się wszystko ustawić na nim. A modem zostawić w spokoju?

7 (edytowany przez onken 2019-12-15 15:20:15)

własnie nie, bo w sumiem mam 3 WANy
I z jednego musze miec bezposredni dostep do jednego z urzsdzen ,a inne IP z routera głownego idzie juz na 3 WANy

Wczesniej miałem tylko jeden dodatkowy WAN do tego modemu, ale teraz musze ruch puscić bezporednio do Asteriska.

8 (edytowany przez smereka 2024-12-16 11:42:10)

Żeby nie tworzyć oddzielnego wątku bo mój jakby pod ten wpada. W jednej lokalizacji działa x86 na oepnwrt i rozdziela net na vlanach poszczególnym działom. W jednym vlanie mam problem bo najprawdopodobniej jakiś użyszkodnik podpiął swój router i coś spieprzył bo wali mi dhcp w siec na tym vlanie. Wiadomo mogę podjechać i podłączyć się kompem pod poszczególne porty w switchu i sprawdzać. To ostateczność. Czy mogę to jakoś programowo wyczaić na openwrt i w przyszłości zablokować. Są jakieś narzędzia na openwrt na taką okoliczność?

9

Nawet samo openwrt robi to standardowo - przy uruchomieniu odpala się klient dhcp i jak znajdzie coś w sieci to odmawia uruchomienia serwera dhcp w dnsmasq. Może takie coś ci wystarczy?

10

No ale ja chcę właśnie żeby tylko opewnrt dawało server dhcp a obcy server który jest gdzieś wpięty w switcha żeby zablokować. Tak czytam i chyba trzeba to zrobić na poziomie switcha jeśli on to umie.Czyli blokada źródła i przeznaczenia na portach 67 i 68.

11

Wymusić serwer w openwrt możesz - option force 1 w konfig.

Zablokować coś w sieci lan nie możesz - chyba ze go odizolujesz w jakimś vlanie jako jedynego i będziesz ty zarządzał ruchem do niego przechodzącym. Jeżeli po drodze masz niezarządzalne switche to zapomnij, nie masz jak.

12 (edytowany przez smereka 2024-12-16 13:02:54)

A co daje te option force 1?

13

Zawsze uruchamia serwer dhcp bez sprawdzania czy jakiś już jest w sieci czy nie.