76

Odp: OpenWRT i Orange światłowód przez ONT - brak internetu

ZbiG napisał/a:

Tak na  99,9% jestem pewien, że ONT jest od Orange, bo podczas zakładania Internetu technik przyniósł ONT wraz z Fanboxem. Tego życzyłem sobie podczas pierwszej instalacji.

Mnie też technik przyniósł ONT razem z FunBox 6, a niczego wcześniej nie zamawiałem, także upewnij się.

77

Podepnę się pod temat. Jest tu moźe ktoś kto mógłby pomóc w załatwieniu światłowodu od Orange w lubuskim? Dzwoinią co jakiś czas i pytają czy byłbym zainteresowany i mówią, że ktoś się odezwie. I tak już minęło z 2 lata. Mam pociągnięty peszel z pilotem do granicy działki, dosłownie 1 metr dalej jest studzienka Orange. Technicy , którzy czasami coś tu grzebią mówią, że dałoby się bez problemu podłączyć tylko ktoś w systemie musi kliknąć, że się da.

78

U mnie w systemie było “ze się da” a koniecznie było położenie światłowodu, pewnie z 10m lekko do ściany budynku. Technicy z Orange ogarnęli na poczekaniu(rozebrali pozbruk i położyli światło)
O nic nie pytałem

79

I to właśnie o tą informację w systemie się rozchodzi. Jesienią planuje kłaść kostkę na podwórku i nie chciał bym za chwilę ją rozbierać.

80

piotrek1111 napisał/a:

I to właśnie o tą informację w systemie się rozchodzi. Jesienią planuje kłaść kostkę na podwórku i nie chciał bym za chwilę ją rozbierać.

To kup i połóż sobie za wczasu samemu jakiegoś daca 2j i później monterzy się w niego wspawają. Ja przy budowie domu u siebie rzuciłem tak 50m gdy robili fundamenty i wyszedłem w miejscu gdzie mam szafe rack a z 2 strony przy ogrodzeniu. U mnie akurat lokals ale nie orange w 10 minut się dospawał do tego i wszytko działa.

81

Właśnie ruszył IV konkurs z Krajowego Planu Odbudowy w którym operatorzy mogą ubiegać się o dofinansowanie na budowę sieci szerokopasmowych i mój adres znajduje się w bazie. Zanim to się rozstrzygnie i kiedy to wykonają to pewnie minie ze 2 lata. Myślicie, że gdybym sam położył kabel to nie będą robić później problemów? A jak wygląda teraz w Orange sprawa z załatwieniem ONT ?