Temat: Debugowanie niskiej prędkości WiFi -tel Huawei i AP Meraki MR33
Hej
Piszę z prośbą o podpowiedź czy są jakieś dodatkowe opcje znalezienia przyczyny niskiej prędkości połączenia WiFi między AP OpenWRT a konkretnym klientem (telefon komórkowy). Mam taką zagwozdkę:
AP - Cisco Meraki MR33 (mam dwie sztuki - jedna na najnowszej wersji Openwrt 22.03 a drugi 23.05 - oba buildy od Cezarego)
Telefon - Huawei P Smart 2019 - również mam dwie sztuki używane przez dzieciaki.
W przypadku połączenia WiFi między Meraki mr33 (dowolnym z dwoch) a telefonem (również dowolnym z dwóch) - ładnie spina się na 433mbit z pełną jakością sygnału (w telefonie również napisane że jakość sygnału idealna) jednak download ( AP -> Telefon) idzie tragicznie - ledwo osiąga 2-3 mbit i ciągle zrywa, ping wysoki.
Ale upload idzie na pełnej prędkości - jedynie download kuleje
Oba telefony nie mają żadnych problemów z prękością download po połączeniu do innych AP z OpenWRT (TP-Link, Totolink, NewifiD3, Netgear) - tam idzie zawsze prawie pod korek, jedynie konkretne combo Huawei i AP Meraki sprawia problemy.
Inne telefony (a sprawdziłem kilkanaście) i laptopy po połączeniu z Meraki MR33 również nie sprawiają żadnych problemów z prędkością download, idzie praktycznie tyle ile powinno.
Nie jest to krytyczna sprawa, ale nie ukrywam że bardzo mnie ciekawi czemu taka konkretna konfiguracja sprawia kłopoty.
I nie jest to sprawa konkretnego egzemplarza bo jak pisalem mam takie dwa AP Meraki oraz dwa identyczne telefony (sprawdzałem kilka wersji Androida i jest to samo).
Gdzie szukać przyczyny?