1

Temat: Prośba o pomoc w ustawieniu VLAN na chińskim routerze Xiaomi AX6000

Hej smile Dawno nie było mnie na forum, gdyż od dłuższego czasu jestem szczęśliwym posiadaczem chińskiego routera AX6000, który dodatkowo bezproblemowo działa w Meshu.
Niestety, router ten ma chińskie firmware, bez możliwości aktywacji SSH (tak jak to jest możliwe w modelu AX3600).

W chwili obecnej używam switcha TL-SG108E, w którym ustawiłem porty 1 i 2 na VLAN ID "40". Dzięki temu w AX6000 mogę połączyć się z urządzeniem ONT operatora "bezpośrednio", z pominięciem routera ISP. Do tego dochodzi jeszcze "MAC Address Cloning", na szczęście opcja ta znajduje się w tym panelu administracyjnym. Mówiąc krótko - Internet działa przy wybranym trybie DHCP.

Od pewnego czasu męczą mnie myśli, że może istnieje jakiś trick aby ustawić wybrany VLAN ID bezpośrednio w tym routerze. Znalazłem filmik z instrukcją, ale to dla wersji AX3600 (i innych) które można zrootować: https://youtu.be/jdg9KaC4LpY?t=294
Na filmiku edytują plik /etc/config/network i dodają ".500" (czyli VLAN ID 500) do opcji "ifname" w dwóch miejscach.

Panel konfiguracyjny routera ma adres:
http://192.168.1.1/cgi-bin/luci/;stok=X … etting/wan

W związku z tym, że jest to luci które pamiętam kiedyś używałem, zastanawiam się, czy istniała by możliwość edycji kodu HTML pod:

<form action="#" name="dhcp" id="dhcp" class="form form-dhcp" autocomplete="off">

I dodanie jakiegoś inputu, rozumianego przez Luci aby zmienić ifname "eth4" na "eth4.40"? Ewentualnie, może Luci rozumie VLAN ID jako jakąś odrębną opcję w niewykastrowanym firmware?

Czy to w ogóle może zadziałać, czy szanse są marne? Jeśli tak, to czy może ktoś wkleić przykładowy HTML z formy w panelu Luci gdzie ustawia się Vlan ID?

2

Odp: Prośba o pomoc w ustawieniu VLAN na chińskim routerze Xiaomi AX6000

Raczej marne, jeżeli nie masz w gui interfejsu to znaczy że on bierze sobie sobie ze swoich zmiennych, więc jakakolwiek zmiana html nie ma sensu bo on tego nie będzie parsował.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Przmus 2024-12-14 10:14:43)

Cezary napisał/a:

Raczej marne, jeżeli nie masz w gui interfejsu to znaczy że on bierze sobie sobie ze swoich zmiennych, więc jakakolwiek zmiana html nie ma sensu bo on tego nie będzie parsował.

Dzięki za odpowiedź. Tak właśnie myślałem, chociaż szanse że parsują pełen kod, a opcje usunęli tylko z HTML nie są niemożliwe. Jednak dla tych kilku % szansy chyba faktycznie nie ma sensu eksperymentować.

Z drugiej strony, istnieją tricki takie jak pobieranie logów przez wklepanie adresu:

http://192.168.1.1/cgi-bin/luci/;stok=XXX/api/misystem/sys_log

No ale tutaj opiera się po prostu na otworzeniu adresu, bez zmiany parametrów w formie.

Szkoda że tego routera nie da się zrootować. Ale z drugiej strony ogranicza mnie to przed wiecznym modyfikowaniem i rozłączaniem Internetu, więc w domu są zadowoleni smile

4

Takie coś działa tylko dlatego że to specjalnie zrobili. Jeżeli tylko znajdziesz funkcjonalność która pozwoli na ustawienie czegoś przez uci to możesz to zrobić.

Jeżeli tam jest luci to próbowałeś czy rpc/ubus działa? Sprawdź: https://wiki.teltonika-networks.com/vie … dows_RutOS

5

Niestety ubus nie działa, nie znalazłem żadnej strony tego typu, która przyjmowałaby JSON z Postmana.

Ale przy okazji znalazłem coś takiego: https://github.com/geekman/xqrepack/issues/19 czyli niby aktywują SSH na tym routerze. Tylko z tego co zrozumiałem w opisie, to router musi najpierw być exploitowany wcześniej, a takiej instrukcji dla AX6000 nie znalazłem. Ciekawe czy ktoś jeszcze na eko.one.pl używa tego routera i udało mu się włączyć SSH?

6

A to nie da sie innego sofciku wgrać przejściowego żeby wgrać na prawilne openwrt?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

7

A toco jest napisane na TOH nie działa?
https://openwrt.org/toh/xiaomi/redmi_ax6000

8

xury napisał/a:

A toco jest napisane na TOH nie działa?
https://openwrt.org/toh/xiaomi/redmi_ax6000

No właśnie to nie jest ten sam router.
Ten Xiaomi AX6000 to nie jest Xiaomi Redmi AX6000.
On wygląda tak: https://www.ceneo.pl/167758951

Ten Xiaomi AX6000 ma inny procesor niż większość pozostałych, stąd wsparcie dla OpenWRT jest minimalne. Coś tam kiedyś czytałem że ktoś uruchomił ale pełno błędów, wieszające się radio itp. Tak że z praktycznego punktu widzenia nie warto, zwłaszcza że stabilność i Mesh działa naprawdę dobrze. Z tym dodatkowym switchem da się żyć, po prostu szkoda że nie dodali takiej małej opcji do tego sad

9 (edytowany przez Przmus 2025-04-03 11:29:24)

Szkoda że wcześniej się tym nie zainteresowałem, bo myślałem że roota się nie da i już. A okazało się że ten skrypt bez problemu włączył mi SSH: https://github.com/openwrt-xiaomi/xmir-patcher

Mam teraz pytanie jak poprawnie zmodyfikować /etc/config/network
Tak żeby VLAN 40 działał na WANie?

Oryginalny plik wygląda mniej-więcej tak:

config device
    option macaddr 'x'
    option name 'eth0.2'

config interface 'loopback'
    option ifname 'lo'
    option proto 'static'
    option ipaddr '127.0.0.1'
    option netmask '255.0.0.0'

config switch 'switch0'
    option name 'switch0'
    option max_frame_size '1522'

config switch 'switch1'
    option name 'switch1'
    option enable_vlan '1'

config interface 'lan'
    option force_link '1'
    option type 'bridge'
    option proto 'static'
    option netmask '255.255.255.0'
    option multicast_querier '0'
    option igmp_snooping '0'
    option macaddr 'x'
    option ipaddr '192.168.1.1'
    option ifname 'eth0.1 eth1'

config interface 'eth0'
    option ifname 'eth0'

config interface 'miot'
    option ifname 'wl13'
    option type 'bridge'
    option proto 'static'
    option ipaddr '192.168.32.1'

config interface 'guest'
    option ifname ' '
    option type 'bridge'
    option proto 'static'
    option ipaddr '192.168.33.1'

config interface 'wan'
    option proto 'dhcp'
    list dns '1.1.1.1'
    list dns '8.8.8.8'
    option mtu '1500'
    option ipv6 '0'
    option macaddr 'x'
    option peerdns '0'
    option ifname 'eth0.2'

config switch_vlan
    option device 'switch1'
    option vlan '1'
    option ports '2 3 4t'

config switch_vlan
    option device 'switch1'
    option vlan '2'
    option ports '1 4t'

config interface 'eth0_2'
    option ifname 'eth0.2'
    option keepup '1'

config device
    option name 'eth1'
    option macaddr 'x'

Próbowałem zmienić wszystkie: "eth0.2" na "eth0.40", oraz coś w tym stylu:

config switch_vlan
    option device 'switch1'
    option vlan '40'
    option ports '1t 4t'

Ale jakoś nie chciało ruszyć, nie wykrywając Internetu przy bezpośrednim połączeniu z ONT. Coś przegapiłem?
Zmiany w pliku działają, ponieważ tracę wtedy Internet nawet jak idzie VLAN tag za pośrednictwem switcha, tak że coś tam się robi ale nie tak jak trzeba sad

10

Tylko tyle. A że to chiński soft, to nie wiadomo co zmienili.

11

Kurczę, nie chce to działać jakoś.
Ogólnie w tym routerze jest do wyboru działanie WAN po porcie 2.5Gb, jak i po porcie 1Gb/s. Oczywiście mam wybrane 1Gb/s.

Zastanawia mnie dlaczego domyślnie wszystko jest na "eth0.2"? Czyli domyślnie idzie po VLAN ID 2. Myślałem że domyślnie to jest VLAN ID 1. Do tego, zastanawia mnie, dlaczego w pliku konfiguracyjnym są dwie sekcje "config switch_vlan" dla "switch1"? To jest normalne? Na pewno powinienem zmieniać tylko w tej sekcji z "option ports '1 4t'"?

Największy problem jaki mam to testowanie tego rozwiązania. Jak coś zmienię to ONT nie może potem przez około godzinę nawiązać połączenia po IPv4, stąd też wszystko się bardziej komplikuje.

W switchu mam ustawione takie coś:
https://i.imgur.com/yJYoQ0s.png
I to działa prawidłowo, bo podpinam ONT do portu 1, a Internet wychodzi z portu 2.

12

Ahhh, w końcu się udało. Trzeba było podejść do tego z głową.

1. Edytowałem plik: /data/etc/config/network (pogrubione to zmienione/dodane wartości):

config device
    option macaddr 'x'
    option name 'eth0.40'

config interface 'loopback'
    option ifname 'lo'
    option proto 'static'
    option ipaddr '127.0.0.1'
    option netmask '255.0.0.0'

config switch 'switch0'
    option name 'switch0'
    option max_frame_size '1522'

config switch 'switch1'
    option name 'switch1'
    option enable_vlan '1'

config interface 'lan'
    option force_link '1'
    option type 'bridge'
    option proto 'static'
    option multicast_querier '0'
    option igmp_snooping '0'
    option macaddr 'y'
    option ipaddr '192.168.1.1'
    option ifname 'eth0.1 eth1'

config interface 'eth0'
    option ifname 'eth0'

config interface 'miot'
    option ifname 'wl13'
    option type 'bridge'
    option proto 'static'
    option ipaddr '192.168.32.1'

config interface 'guest'
    option ifname ' '
    option type 'bridge'
    option proto 'static'
    option ipaddr '192.168.33.1'

config switch_vlan
    option device 'switch1'
    option vlan '1'
    option ports '2 3 4t'

config switch_vlan
    option device 'switch1'
    option vlan '40'
    option ports '1t 4t'

config interface 'eth0_2'
    option ifname 'eth0.40'
    option keepup '1'

config interface 'eth0_40'
    option ifname 'eth0.40'
    option keepup '1'

config device
    option name 'eth1'
    option macaddr 'y'

config interface 'wan'
    option proto 'dhcp'
    list dns '1.1.1.1'
    list dns '8.8.8.8'
    option mtu '1500'
    option ipv6 '0'
    option macaddr 'x'
    option peerdns '0'
    option ifname 'eth0.40'

2. Ważne: Odłączenie kabelka z WAN i reboot routera przez GUI, bez żadnego wcześniejszego zapisywania zmian przez UI w ustawieniach Internetu.
3. Po reboocie podłączenie kabelka z ONT do WAN bezpośrednio.

Po tym zabiegu w końcu mi ruszyło. Wcześniej problem musiało powodować to, że nie robiłem reboota, a jedynie zastosowywałem zmiany przez UI aby przeładować zmiany w pliku konfiguracyjnym. Przy jakiejś nieprawidłowości, durne ISP blokuje IPv4 na około godzinę, stąd też nie mogłem dojść do tego co się dzieje i czy moja zmieniona konfiguracja działa czy nie. Być może jakieś nieprawidłowe dane wysyłało.

W każdym razie, misja wykonana. Pewnie zero różnicy w działaniu, no ale pomija jednego switcha smile

13

Przmus napisał/a:

Zastanawia mnie dlaczego domyślnie wszystko jest na "eth0.2"? Czyli domyślnie idzie po VLAN ID 2. Myślałem że domyślnie to jest VLAN ID 1. Do tego, zastanawia mnie, dlaczego w pliku konfiguracyjnym są dwie sekcje "config switch_vlan" dla "switch1"? To jest normalne? Na pewno powinienem zmieniać tylko w tej sekcji z "option ports '1 4t'"?

Normalne. I nie jest to tagowany pakietów VLAN ID 2 tylko zwykły podział switcha na logiczne dwie części.