Odp: Netgear LBR20 Orbi
OK, nie rozumiałem komendy AT+QSIMDET? (odpowiedzi) i dzięki że mi wytłumaczyłeś.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Netgear LBR20 Orbi
Strony Poprzednia 1 … 22 23 24 25 26 27 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
OK, nie rozumiałem komendy AT+QSIMDET? (odpowiedzi) i dzięki że mi wytłumaczyłeś.
Tylko jak dołożysz jakąś przejściówkoprzedłóżkę , to ten hotplug i tak do niczego się nie przyda ( bo on reaguje na zwarcie/rozwarcie styku na gnieździe jak się włoży kartę) , i w sumie tą komendą będzie można to wyłączyć ![]()
Teraz "dorwałem" świeżą kartę Virgin Mobile (z Żabki) i działa poprawnie względem wcześniejszej z Play.
Jak można wymusić LTE komendami AT?
Nie chodzi mi o konkretne pasma ale aby modem był "LTE Only". W sensie jak wymuszam słabe LTE2600 to mnie przerzuca do 3G Play a tego nie chcę.
Konkretne pasma LTE mogę wymusić przez easyconfig ale nie działa mi poprawnie wybranie "LTE Only" w Easyconfig
Pewnie coś takiego:
AT+QCFG="nwscanmode",3,1Tylko cudzysłowy popraw , bo przy wrzucaniu robią się ukośne i modem tego nie rozpoznaje.
AT+QCFG="nwscanmode",3
Oczywiście że działa w easyconfig wybór tylko lte, o ile używasz qmi.
Hi to everybody, I am the new guy in town.
I found this forum, when searching for openwrt on the LBR20. Obviously I found the roots here. Looking to use the LBR20 with Verizon in the USA, for high speed, I have to ask, what are the actual experiences with the LBR20 running the "bleeding edge" openwrt images. Any known issues so far ? Or can somebody, by chance, recommend an openwrt router with high speed modem, certified from Verizon, as an alternative ? I do not want to use some tricks in this respect.
Thank you.
No router with openwrt is certified by Verizon. There are probably modems or gl.inet devices themselves.
About LBR20 - it just works.
Miałem zainstalowane luci-23.05-snapshot-r24111-5332351821-ipq40xx-generic-netgear_lbr20-squashfs-sysupgrade.bin/router miał problem z restartem/wchodził w tryb recovery- pomagało jak przy starcie wciskałem ten czarny przycisk z tyłu, wówczas uruchamiało się OpenWRT. Zainstalowałem MiFi i jest to samo, gdzie może być problem?
W pierwszym poście jest tekst: Wyłączanie sprawdzania CRC przez uBoot.
Jak wyjmiesz wtyczkę z LAN2 pewnie wszystko będzie ok...
Zrób to co jest napisane.
Dzięki, czyli jak podłączę do LAN1/to będzie oki? A i jeszcze jedno pytanie- czy MiFi obsługuje SMS w tym modemie?
Tak i tak. To zwykły quectel jest, co najwyżej sobie odpowiednie miejsce wybierz.
Super/działa przez LAN1, SMS również. ![]()
Witam. Panowie proszę o pomoc bo nie wiem jak ruszyć dalej.
Ze strony openwrt.org wgrałem przez przeglądarkę plik openwrt-ipq40xx-generic-netgear_lbr20-squashfs-factory.img. W tej chwili mam dostęp do routera po lan przez putty ssh.
Pojawia mi się coś takiego:
BusyBox v1.36.1 (2024-12-02 12:55:36 UTC) built-in shell (ash)
OpenWRT Wireless Freedom
OpenWrt SNAPSHOT, r28241-5c12fe45b9
Nie wiem jak ruszyć dalej. Jak wgrać plik sysupgrade.bin?
Z góry dziękuję za pomoc.
Jest w faq na górze tej strony. Przez winscp prześlij sobie plik do /tmp i zrób sysupgrade -n /tmp/nazwa-pliku.
PS. Wgrałeś snapshota bez luci. To nie jest wersja dla ciebie, wgraj 23.05.5 lub 24.10-rc2. One mają już luci.
@Cezary dzięki wielkie za pomoc. A podpowiedz czy mogę teraz wrać plik factory ten od Ciebie z Luci?
Jak już masz openwrt to wgrywasz sysupgrade - zawsze, nie factory. Tak, możesz wgrać dowolny, byle byś nie zachowywał konfiguracji (to właśnie po to jest to -n). Tylko wgraj właściwy (z luci w nazwie), bo ja czyste też mam.
Super. Dzięki wielkie.
Znowu zawracam głowę, ale niestety nieruszyłem za daleko do przodu. Przesłałem na router programem WinSCP do /tmp plik luci-24.10-snapshot-r28026-faebcc61eb-ipq40xx-generic-netgear_lbr20-squashfs-sysupgrade.bin, uruchomiłem sysupgrade -n /tmp/nazwa pliku.bin. Polecenie zostało wykonane i teraz nie ma dostępu do routera przez putty ssh. Router odpowiada na ping 192.168.1.1. Karta eth ma ustawiony stały adres ip i bramkę zgodnie z faq. Co dalej Panowie bo czytam i nic mądrego nie przychodzi mi do głowy.
1. Ustaw kartę na dhcp. Już nie musi być na stałe
2. Kabel podłącz do portu lan1 i zrestartuj router
3. Jak wstanie - przerób sobie zmienne środowiskowe bootloadera wg postu 1 w tym wątku
@Cezary dziękuję za dotychczasową pomoc jesteś Wielki. Uruchomiłem LuCI, wchodzę przez przeglądarkę, wszystko działa pięknie i coraz bardziej mi się podoba. Nie mogę jednak połączyć się z internetem. Mam kartę sim Orange FLEX 5G. Karta działała w routerze przed wgraniem OpenWRT. Połączenie ustawiam w opcji Sieć>Interfejsy>Wan. Wybieram protokół: Komórkowy QMI i modem: /dev/cdc-wdm0 i przy takim ustawieniu nie nawiązuje połączenia z netem. Proszę o podpowiedź jak te rzeczy powinny być ustawione dla tego routera i mojej karty. Dziękuję.
Pokaż mi wyniki poleceń
uci show network
Albo od razu doprowadź to do takiej postaci:
config 'interface' 'wan'
option 'proto' 'qmi'
option 'device' '/dev/cdc-wdm0'
option 'apn' 'internet'
Ew jak masz pin na karcie to jeszcze
option 'pincode' '1234'
Po wpisaniu polecenia uci show network na samym końcu mam coś takiego:
network.wan=interface
network.wan.proto='qmi'
network.wan.device='/dev/cdc-wdm0'
network.wan.auth='both'
network.wan.pdptype='ipv4v6'
network.wan.apn='internet'
network.wan.pincode='1234'
Nie wiem czy oto Ci chodziło.
A tak wygląda całość:
root@OpenWrt:~# uci show network
network.loopback=interface
network.loopback.device='lo'
network.loopback.proto='static'
network.loopback.ipaddr='127.0.0.1'
network.loopback.netmask='255.0.0.0'
network.globals=globals
network.globals.ula_prefix='fd24:63c5:291b::/48'
network.@device[0]=device
network.@device[0].name='br-lan'
network.@device[0].type='bridge'
network.@device[0].ports='lan1' 'lan2'
network.lan=interface
network.lan.device='br-lan'
network.lan.proto='static'
network.lan.ipaddr='192.168.8.1'
network.lan.netmask='255.255.255.0'
network.lan.ip6assign='60'
network.wan=interface
network.wan.proto='qmi'
network.wan.device='/dev/cdc-wdm0'
network.wan.auth='both'
network.wan.pdptype='ipv4v6'
network.wan.apn='internet'
network.wan.pincode='1234'
zrób
uci del network.wan.auth
uci del network.wan.pdptype
uci commit
ifup wanI po kilkunastu sekundach
ifstatus wan
Zrobiłem jak podałeś, po ifstatus wan jest coś takiego:
root@OpenWrt:~# ifstatus wan
{
"up": false,
"pending": true,
"available": true,
"autostart": true,
"dynamic": false,
"proto": "qmi",
"data": {
}
}
To pokaż wynik logread I fizycznie zrestartuj router.
Strony Poprzednia 1 … 22 23 24 25 26 27 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Netgear LBR20 Orbi
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc