26

Odp: Sprzęt z modemem LTE obsługującym agregację

Nie wszystkie modemy implementują cały zbiór poleceń i dla niektórych się nie da. Użyj polecenia AT do odczytu tego co potrzebujesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27

Cezary napisał/a:

Nie wszystkie modemy implementują cały zbiór poleceń i dla niektórych się nie da. Użyj polecenia AT do odczytu tego co potrzebujesz.

Pomimo łączenia przez qmi i obecności ttyusb0 zadziałało

# sms_tool -D -d /dev/ttyUSB1 at "AT+ICCID" | grep "ICCID:"

28

Dokładnie to napisałem smile

29 (edytowany przez wisipior 2023-04-22 19:54:23)

Pytanie eksperymentalne. Czy po przełożeniu modemu kat.12 mPCIe z MF286D do DWR960 teoretycznie router na MiFi zaskoczy ?
Czy jakieś paczki trzeba by wcześniej usunąć, a jakieś doinstalować ?? Jak ocenianie ??

30

Teoretycznie zaskoczy. Praktycznie - nie wiem, bo modem tam sobie z i2c poczynia. Możesz spróbować. Nie wiem czy ktoś właśnie tak modemu nie ratował.

31 (edytowany przez smereka 2023-04-22 21:52:45)

Tu masz testowanie przeze mnie na dwr 961 ale to podobna maszyna do dwr960:

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 0&p=16

Poczytaj dokładnie te posty tam Cezary mi pisał co dodać, żeby ruszyło. Ja już tego nie pamiętam ale tam jest napisane i na pewno szło. Prędkość była mniejsza niż w mf286d no bo anten wszystkich nie było. Ja wpiąłem tylko 2 konektory bo dwr 961 ale i dwr960 tez ma tylko 2. Można sobie samemu podorabiać pozostałe ale ja się już w to nie bawiłem. Zależało mi tylko na teście czy zadziała bo nie miałem nic innego co był ten modem odczytało. Docelowo ożywiony umarlak i tak poszedł do oryginalnej puszki i do tej pory śmiga aż miło

32

Cezary napisał/a:

Środkowa jest do karty wifi 5GHz.

Nie, to tylko złącza testowe, nic tam nie przypniesz bo nie ma jak. Oczywiście możesz to wszystko wylutować i przylutować normalnie pigtaila, pewnie będzie nawet działać. Tylko po co...

Czy zna ktoś poleci i czy możliwa byłaby wymiana tego modułu 5GHz na nowszy ? Czy gdyby wstawić tam moduł 5g+2.4g (np.  chiński AX210 na mPCIe ) to czy openwrt ma do tego moduły? Ktoś coś picował już podobnie ?

33

Żaden intel nie nie działa w trybie AP *), więc o takich kartach AX210 zapomnij. Trzeba by poszukać coś innego, połówkowego.
Tylko pytanie po co chcesz wymieniać, te d-linki to staruszki.

*) tak, wiem, niektóre działają w 2.4

34 (edytowany przez wisipior 2024-01-16 17:06:30)

Cezary napisał/a:

Żaden intel nie nie działa w trybie AP *), więc o takich kartach AX210 zapomnij. Trzeba by poszukać coś innego, połówkowego.
Tylko pytanie po co chcesz wymieniać, te d-linki to staruszki.

*) tak, wiem, niektóre działają w 2.4

Ta obecna karta 5GHz rzadko wyciska w praktyce max 300mbps podczas gdy nowe karty 2.4 w standardzie N biorą tyle samo na siebie. Trochę bez sensu jest korzystanie z dwóch takich podobnych kart.

W zasadzie to myślę nawet o 3 interfejsach wifi w tym routerze: b , n oraz ac.

35

Skoro żaden Intel to jedna z tych może:

https://ae01.alicdn.com/kf/Se91653c1677a424caaaad34356e8574cn/RTL8822CE-1200Mbps-2-4G-5Ghz-802-11AC-sie-karta-WiFi-Mini-PCIe-Bluetooth-5-0-obs.jpg
https://ae01.alicdn.com/kf/H746ad072a6f14448948ac106eac03988P/Atheros-AR9382-AR5BHB116-po-owa-Mini-PCI-Express-bezprzewodowa-bezprzewodowa-sie-lan-karta-WIFI-2-4G.jpg

Sorki za skalę obrazów

36

Atheros mógłby być. Realteka sobie daruj.

37

Odświeżam temat, bo nie widze potrzeby/sensu dublować i zakładać nowego.

Potrzebuję modemu 5g/LTE z agregacją pasm, opartego na czymkolwiek (i tak będę go używał jedynie jako bridge, nie jako router), którego mógłbym po kablu wpiąć do WAN w routerze Totolink X5000R (już jest OpenWRT). Czy bylibyście w stanie coś polecić?

38

Mikrotiki mają bridge, więc np. chateau 5G? Temat w ogóle nie na to forum.