1

Temat: Wymiana dysku

Mam mini pc z dyskiem ssd a na nim openwr.
Na tym dysku są 3 partycje, każda ext4.
kernel 16.00 MiB oznaczona jako boot
rootfs 10 GiB
multimedia 228.46 GiB

Chce sklonować ten dysk, czyli przenieś wszystkie dane na nowy większy dysk. A ten stary wykorzystać do innych celów w innym urządzeniu.

Podpiąłem obydwa dyski pod inny komputer, który odpaliłem z jakiejś dystrybucji linux live z pendrive. Przy użyciu gparted skopiowałem partycja po partycji. Wszystko poszło bezbłędnie. Partycja kernel 16.00 MiB również oznaczona jako boot.
Jednak skopiowany system na nowym dysku nie wstaje. Zaraz na początku uruchamiania pojawia się MBR Error.

Spróbowałem innym programem Acronis True Image również uruchamiany z pendrive. Jest tam dosłownie opcja klonuj dysk. Wszystko niby ładnie poszło jednak podczas uruchamiania dostaję ten sam błąd MBR Error.

Wiem co to MBR. Jednak nie wiem jak to obejść i przenieść poprawnie wszystkie dane z starego dysku na nowy, tak żeby z tego nowego komputer startował.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

2

Odp: Wymiana dysku

krynio napisał/a:

Mam mini pc z dyskiem ssd a na nim openwr.
Na tym dysku są 3 partycje, każda ext4.
kernel 16.00 MiB oznaczona jako boot
rootfs 10 GiB
multimedia 228.46 GiB

Chce sklonować ten dysk, czyli przenieś wszystkie dane na nowy większy dysk. A ten stary wykorzystać do innych celów w innym urządzeniu.

Podpiąłem obydwa dyski pod inny komputer, który odpaliłem z jakiejś dystrybucji linux live z pendrive. Przy użyciu gparted skopiowałem partycja po partycji. Wszystko poszło bezbłędnie. Partycja kernel 16.00 MiB również oznaczona jako boot.
Jednak skopiowany system na nowym dysku nie wstaje. Zaraz na początku uruchamiania pojawia się MBR Error.

Spróbowałem innym programem Acronis True Image również uruchamiany z pendrive. Jest tam dosłownie opcja klonuj dysk. Wszystko niby ładnie poszło jednak podczas uruchamiania dostaję ten sam błąd MBR Error.

Wiem co to MBR. Jednak nie wiem jak to obejść i przenieść poprawnie wszystkie dane z starego dysku na nowy, tak żeby z tego nowego komputer startował.

Ja bym użył darmowego oprogramowania Clonezilla:
https://clonezilla.org/downloads.php

Na kompie na którym masz podpięte oba dyski zbootuj się z USB na którym masz clonezillę i wybierz opcję drugą 'device-device'
Poniżej przykład:
https://recoverit.wondershare.com/data- … -disk.html

3

Możesz po prostu zainstalować sobie openwrt na nowym dysku, powiększyć partycję rootfs, skopiować konfigi ze starego i dane  z pozostałej partycji.

Choć klonowanie dysku normalnie działa i też powinno się tak dać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Clonezilla zrobiła robotę smile, działa.
Wiedziałem od dawna o tym programie, jest często dołączany do różnych dystrybucji linux live ale jakoś omijałem bo na pierwszy rzut oka obsługa wydaje się zawiła. A bardzo bałem się żeby nie stracić danych na dysku źródłowym.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270