1

Temat: Openwrt wireguard za fortigate

Cześć, chciałbym dostawać się do mojej sieci z zewnątrz (zew IP mam).
Na brzegu stoi u mnie fortigate z kilkoma vlanami, potem zarządzalne switch i routery z openwrt robiące za ap + mgmt z nimi na oddzielnym vlanie.
Z racji, że fortigate nie posiada openvpn ani wireguard, postanowiłem wykorzystać jako serwer wireguard tego AP z openwrt na pokladzie.
Plan mam taki - na fortigate robię oddzielną zone pod nazwą VPN, w niej VLAN 100 (VPN).
Interes tak - puszczam ten VLAN jako kolejny do AP. Tworze vlan na AP.
I co teraz? Jak zmusić wireguard do korzystania tylko z VLAN VPN do łączenia się z peerami? Pozostałe glany mają być niewidoczne dla VPN z poziomu routera. Caly ruch między vlanami ma się odbywać na fortigate - tam też będą odpowiednie polisy na firewallu.

Jak z adresacja?

Chciałbym coś takiego
Na fortigate VLAN 100 VPN będzie miał 172.0.0.1/29
Na AP druga końcówka VLAN 100 VPN 172.0.0.2\29
Czy klienci mogą mieć adresacje z tej samej klasy, tj. Pierwszy peer będzie miał 172.0.0.3/29?
Nie chciałbym oddzielnej adresacji dla wireguard na AP bo to wiązałoby się chyba z natem a tego za bardzo nie chce - chyba że źle rozumiem?
Nie chce nata bo potem polisy chciałbym tworzyć na fw w oparciu o peera 172.0.0.3/29 do załóżmy internetu, albo do VLAN z serwerami etc.

Nie chciałbym sytuacji jak poniżej:
Na fortigate VLAN 100 VPN będzie miał 172.0.0.1/29
Na AP druga końcówka VLAN 100 VPN 172.0.0.2\29
Potem dla wireguard załóżmy 10.0.0.1/29 i peery kolejno z tej puli adresacje.

Kwestia routingu - zapewne w konfigu wireguarda będę musiał dodać statyczne trasy, chyba że domyślnie cały ruch niech pcha przez tunel łącznie z internetem.
Bo na fortigate będzie wiedział o sieci 172.
Mam nadzieje, że rozumiecie o co mi chodzi. Próbowałem wyjaśnić najprościej jak się da bez gmatwania.
Z góry dziękuję za pomoc.

2

Odp: Openwrt wireguard za fortigate

Wiregaurd robi swój interfejs, L3 routowalny z adresacją. Co dalej z nim zrobisz to już od ciebie zależy, zwykle właśnie robi się maskaradę na lanie żeby był dostęp ze środka lanu do lanu jeżeli robi się to na AP. Jak to pożenić z fortigate tego już nie wiem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki za odpowiedź.
1. Czyli nat będzie potrzebny?
2. Jak zmusić wireguard aby wychodzil vlanem VPN, a nie domowym który ma też dostęp do internetu?

Ewentualnie jak inaczej widzisz możliwość wpięcia się wireguardem w tego typu sieci?

4

Normalnie to zrobił byś jakiś PBR żeby ruch z wg kierować na vlana. Jak to zrobić na forigate tego nie wiem, miałem tylko przelotne spotkania z fortigate i raczej na zasadzie dokonfigurowania czegoś z nie robienia od zera.

Możesz wspiąć router w wg w segment sieci którego ruch domyślnie leci już tym vlanem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Maxik napisał/a:

...
Kwestia routingu - zapewne w konfigu wireguarda będę musiał dodać statyczne trasy, chyba że domyślnie cały ruch niech pcha przez tunel łącznie z internetem.

Musisz podjąć decyzję czy chcesz dostęp tylko do Lan-ów (site to site) czy cały ruch łącznie z Internetem przez 172.0.0.2/29

Jeżeli cały ruch ma iść przez WG to peer o adresie 172.0.0.3/29 nie musi mieć adresu z puli WG pod warunkiem że "bramą" dla niego będzie AP 172.0.0.2/29 z WG lub na Fortigate zrobisz odpowiednie przekierowanie pakietów żeby sieć 172.0.0.0/29 wychodziła w świat przez AP, ale to takie kołowanie bo wszystkie hosty będą atakować 172.0.0.1/29 a ten będzie odbijał do 172.0.0.2/29.

Ten AP będzie odpowiadał za to, żeby cały ruch puścić przez WG ponieważ po podłączeniu z serwerem WG podmieni sobie trasę domyślną na tą z tunelem.
Interfejs WG będzie pseudo-Wanem dla tego AP.

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *