Temat: Dwa routery i dwa WANy
Witam,
Chciałbym połączyć dwa mieszkania przedzielone trzecim (w środku) - niestety nie mogę spiąć się kablem.
Wpadłem na pomysł postawienia 2x WNDR3800 lub 3700v2 - spiąć je kartami na 5Ghz, bo jest szansa że przejdzie przez środkowe mieszkanie. Chciałbym wykorzystać drugi interfejs (2.4) 'lokalnie' i na każdym postawić WiFi jako zwykłą domową sieć.
Każdy router miałby do WANa podłączoną kablówkę (internet). Klienci w każdym z mieszkań łączą się po WiFi i LAN.
Podsumowując - chciałbym mieć standardową sieć w każdym z mieszkań dodatkowo spiętą mostem tak by powstała jedna duża wspólna sieć.
I moje pytania są następujące:
- czy można ustawić te same klasy adresowe na każdym z routerów by stworzyć 'jedną sieć' np. 192.168.0.xxx i każdy z komputerów się widział, ew. jakiś routing ?
- czy jest możliwe odpalenie i współdzielenie połączenia internetowego z dwóch mieszkań na zasadzie 'load-balancingu' i QOSa ?
Domyślam się, że jeden router by chodził jako DHCP, interfejs 'mostu' na 5Ghz by trzeba jakoś powiązać z LANem i WiFi na każdym z routerów + pewnie jakoś mądrze skonfigurować MultiWAN, tylko czy obsłuży połączenie WAN na drugim routerze ??
Pozdrawiam !!