Temat: Problem z kamerami

Witam, proszę o pomoc w nietypowym problemem. Moja sieć wygląda następująco:
Router1(LTE,WIFI) <-wifi->Router2(openwrt)<-LAN-> SwitchPOE<-LAN->KAMERA1,KAMERA2
ROUTER2 na openwrt dostał konfiguracje zgodnie z https://eko.one.pl/?p=openwrt-sta

# uci set network.lan.ipaddr='192.168.2.1'
    # uci -q del network.wan
    # uci -q del network.wwan
    # uci set network.wwan=interface
    # uci set network.wwan.proto=dhcp
    # uci -q del network.bridge
    # uci set network.bridge=interface
    # uci set network.bridge.proto=relay
    # uci add_list network.bridge.network="lan"
    # uci add_list network.bridge.network="wwan"
    # uci commit network
    # uci -q del wireless.radio0.disabled
    # uci -q del wireless.@wifi-iface[1]
    # uci -q del wireless.@wifi-iface[0]
    # uci add wireless wifi-iface
    # uci set wireless.@wifi-iface[-1].device=radio0
    # uci set wireless.@wifi-iface[-1].mode=sta
    # uci set wireless.@wifi-iface[-1].ssid="domowy-internet"
    # uci set wireless.@wifi-iface[-1].encryption=psk2
    # uci set wireless.@wifi-iface[-1].key="12345678"
    # uci set wireless.@wifi-iface[-1].network=wwan
    # uci commit wireless
    # uci set dhcp.lan.ignore=1
    # uci commit dhcp
    # uci -q del firewall.@zone[0].network
    # uci add_list firewall.@zone[0].network="lan"
    # uci add_list firewall.@zone[0].network="bridge"
    # uci add_list firewall.@zone[0].network="wwan"
    # uci commit firewall
    # reboot

Objaw jest nastepujący ze kamery 1 i 2 po pewnym czasie jak sprawdzam przez aplikacje w telefonie idac przez internet wpadaja w offline. Musze się polaczyc wifi i lokalnie robia sie online i potem korzystajac juz z neta sa online. Dodam ze kamery w momencie kiedy sa offline w aplikacji pinguja lokalnie w sieci. Podejrzewam jakis problem w konfiguracji routera openwrt ktory jest w trybie mostu. Pomożecie ?

2

Odp: Problem z kamerami

Czy wiesz jak aplikacja sprawdza że kamera jest online/offiine?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez tomiapage 2024-11-09 20:00:01)

Nie do konca wiem,  zauwazylem ze na routerze głównym obie kamery prezentuja sie jednym mackiem i co chwila zmienia sie wpis na adres z kamery 1 i za chwile adres kamery 2 . Zapewne jest to mack adres routera z openwrt robiacego za most. Kamery są hikvision

4

masz kamerki po p2p ? czy masz vpn do nich ? masz tam wds? działają po onvif?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

5

Więc nie wiesz jak "naprawić" konfigurację jeżeli nie wiesz co jest przyczyną że kamera jest widoczna pod statusem offline.

A jak zrobiłeś relay to tak, widoczny jest adres mac routera.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

ambrozy5 napisał/a:

masz kamerki po p2p ? czy masz vpn do nich ? masz tam wds? działają po onvif?

Kamery mam p2p ide przez serwer hika  onvif nie mam
https://zapodaj.net/plik-bTM2ybuGRS

W kwestii kamer jestem zielony pirerwszy raz mam to w rekach

7

Cezary napisał/a:

Więc nie wiesz jak "naprawić" konfigurację jeżeli nie wiesz co jest przyczyną że kamera jest widoczna pod statusem offline.

A jak zrobiłeś relay to tak, widoczny jest adres mac routera.

Kamera autentykuje sie po "kodzie weryfikacji" na obu kamerach jest taki sam kod weryfikacji

8

rejestrator masz?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

9

Na tą chwilę odłączony bo brak dysku więc w obecnym konfigu nie

10 (edytowany przez ambrozy5 2024-11-09 22:11:14)

A kamerki masz zaktualizowane? Ogólnie to jak masz w sieci lokalnej kamery i rejestrator to przeważnie nie ma problemów, no chyba, że masz.coś.narzeczy z tym połączeniem wifi. Wsadz jakikolwiek dysk i sprawdz.

11

Zacznę od tego że jutro wepnę je bezpośrednio w główny ruter z pominięciem mostu

12

Po wpięciu bezpośrednio w router główny problemu nie ma, chyba coś konfiguracja mostu z openwrt nie podoba się kamerom

13

testowo  ustaw ten drugi router jako 2 podsieć , normalnie  jako router  i na pierwszym zrób odpowiednie wpisy na zaporze   potem zdecydujesz czy "meczyć"  ten relayd lub wds  czy  zostawic   2 podsieć

14

Szkoda życia zamieniłem routery miejscami i jest gitówa