Temat: TP link 1043 - sterowanie obrotnicą

witam,
poszukuje rozwiązania dającego możliwość obrotnicy (chodzi mi np. o takie obrotnice jakie są stosowane do kamer na zewnątrz budynków). Na razie nie zakupiłem jeszcze obrotnicy... zastanawiam się, czy przy stosunkowo niewielkim koszcie takie rozwiązanie da się zaimplementować. Może ktoś z Was przerabiał coś takiego i zechciałby się podzielić.

Pozdrawiam
VV

2

Odp: TP link 1043 - sterowanie obrotnicą

Wszystko zależy przez co jest taka obrotnica sterowana. Coś konkretnego masz na oku?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Nie mam. Obrotnice, które oglądałem np. na allegro albo nie mają opisu dotyczącego sterowania albo jest mowa o sygnale diseq. Mi to akurat niewiele mówi. Wiem do czego diseq w sensie obsługi dwóch konwerterów. Mam takie rozwiązanie ale nie wymaga ono obrotnicy po prostu jest zez.
Ja potrzebuje sterowania dla m.in. dla kamery i co najważniejsze zdalnego dlatego pewnie będzie niezbędny jakiś dodatkowy interfejs.

4

No zależy jak to jest zrealizowane, bo może się okazać że jest to całkowicie niezależne a wykonuje się to przy pomocy apliakacji windowsowej. Wtedy routerowi nic do tego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Czy dobrze rozumiem że chcesz kupić oddzielnie kamerę stacjonarną oraz 'jakąś' obrotnice ?

Bo kamerki IP sterowane są na kilka sposobów, czyli interfejs sieciowy, rs485 (tu mamy całą game protokołów np. PELCO D).
A jeśli chcesz zrobić we własnym zakresie obrotnice to nie jest to strasznie trudne, silnik krokowy, krańcówki, a to wszystko spokojnie da się podpiąć pod 1-wire a to do routera, czyli tylko wystarczy doprowadzić zasilanie, bo sygnał może być przesłany siecią bezprzewodową.

Lub kupić tanią obrotówkę za 600 zł, założyć jej klosz i po sprawie.

6

Znalazłem chyba jakąś alternatywę. Jest trochę więcej opisu i chyba łatwiej wysterować.
http://allegro.pl/silownik-automat-24v- … 24476.html

600 zł to duży koszt. Na tej obrotnicy byłaby nie tylko kamera.
Mam kamerę wifi, która dobrze współpracuje z tym routerem.

7

to kup sobie silnik krokowy - będzie tanio i powinno wystarczyć.
a ten siłownik trochę duży to raz, dwa to musiał byś do tego dorzucić ślimaka oraz koło zębate lub koło (duże) bo wtedy kąt jaki uzyskasz nie będzie zbyt duży chyba że jeszcze dorzucisz drążki (takie jak drążki kierownicze, uciekła mi nazwa) wychylne.
Tak czy jak z siłownikiem będziesz miał trochę zabawy, polecam silnik krokowy.

8

joker77 napisał/a:

to kup sobie silnik krokowy - będzie tanio i powinno wystarczyć.
a ten siłownik trochę duży to raz, dwa to musiał byś do tego dorzucić ślimaka oraz koło zębate lub koło (duże) bo wtedy kąt jaki uzyskasz nie będzie zbyt duży chyba że jeszcze dorzucisz drążki (takie jak drążki kierownicze, uciekła mi nazwa) wychylne.
Tak czy jak z siłownikiem będziesz miał trochę zabawy, polecam silnik krokowy.

A jak zrealizować sterowanie takim silnikiem?