Temat: modem/router + router 1043nd konfiguracja?

Witam.
Jak należy poprawnie skonfigurować modemo-router z routerem tp-link 1043nd? Modem ma adres 192.168.1.254 a tp-link 192.168.1.1. Skonfigurowane mam teraz tak że modem wpięty do lan tplinka komputery mają dostęp do internetu ale sam tp-link już nie. Jak podłącze do wan to znowu tplink ma internet a komputery nie. W chwili obecnej tak namieszałem że nie mam dostępu do tp-linka jutro go ożywię w trybie ratunkowym.

2

Odp: modem/router + router 1043nd konfiguracja?

Albo z modemu robisz bridge i na tplinku ustawiasz pppoe, albo na tplinku ustawiasz całkiem inną klasę adresową (np. 192.168.2.1) i robi się podwójny nat. Albo tplinka podłączasz do prostu lan, wyłączasz dhcp na nim i robi za głupiego ap tylko.

Wybierz sobie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez scalpel 2011-11-13 17:31:58)

Odp: modem/router + router 1043nd konfiguracja?

Właśnie zmiana puli adresowej na tplinku zamknęła mi do niego dostęp, w trybie failsafe poprawiłem zmiany i skonfigurowałem jako opcja druga, a problem dostępu do internetu przez sam tplink okazał się być w braku opcji 'gateway' w sekcji lan. Z chęcią skonfigurowałbym modem jako bridge ale nie mogę znaleźć żadnych funkcji w interfejsie za to odpowiedzialnych. Modem to thomson st536 chyba jeszcze z tele2 mi został.

Ok. Okazało się że jest tryb bridge, jak w takim wypadku powinna wyglądać konfiguracja? Adresy ip itp.?