26

Odp: Nano Pi

Polecam kanał:
https://www.youtube.com/channel/UCczXrZ … CiaipGqbtw

Kiedyś zastanawiałem się nad r4s ale wybralem GL-iNet Flin2 i chyba dobrze zrobiłem.

Na kanale różne test z openwrt.

12 x xiaomi AX3000T
2 x asus TUF-AX4200
2 x GL-iNet Flint 2
2 x redmi AX 6000

27

Zastanawiam się nad przesiadką z Edgerouter-X na R5s właśnie. SQM na 1gbit uciągnie, a i zapas na 2.5 jest na przyszłość.
Wszak nic nie stoi na przeszkodzie by LAN1 był WAN-em. ;-)

28

Przesiadaj się. On następnego wydania stabilnego zamierzam to kompilować, bo wsparcie dla różnych nanopi zostało ładnie rozbudowane.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

29

Ostatnie boje mentalne to jakaś platforma z N100 lub czymś pochodnym i zwirtualizowanie routera + lekki LAB ciut większym kosztem. Ciężkie wybory ;-)
Mam nadzieję że 24.x za rogiem

30

Znalazłem jeszcze konkurenta cenowego dla R5S - R5C, mniejsza wersja (pozbawiona trzeciego portu 1gbit i montażu dysku mvne)

31

andrut napisał/a:

A to między maszyną a r5s nie powinieneś mieć gigabita czy ile tam masz na LAN-ie?

Po Lanie lokalnie jest 1 Gbit. A ja wziąłem właśnie R5S a nie R5C, żeby mieć slot na dysk - będzie taki all-in-one, router, mini nas, bloker reklam, dnssec - wszystko w jednym małym diwajsie.

32

Tak - rozumiem że nie ma problemu z tym żeby WAN i LAN obsłużyć po 2.5 GBit a 1 gigowy port zostawić jako nieużywany.

Zastanawiam się skąd go zamówić - między Ali a stroną producenta (już z wysyłką) jest 100 zł różnicy.
Zamawiałeś może z FriendlyElec?

33

R5C wypada korzystnie cenowo w stosunku do R5S. Można upolować poniżej 70$ z obudową.

34

Moim zdaniem ten R5S nie daje rady w wireguard na FriendlyWRT, oczywiście na czystym openwrt może być inaczej. Sprawdźcie pod koniec filmu.
Dlatego wybrałem mediateka. Chyba R4S lepiej wypada pod tym względem.

https://www.youtube.com/watch?v=Wq3L9qlWSvQ

12 x xiaomi AX3000T
2 x asus TUF-AX4200
2 x GL-iNet Flint 2
2 x redmi AX 6000

35

Mnie przekonały benchmarki późniejsze też z tego kanału do R5C (m.in. https://www.youtube.com/watch?v=KcXsto1nv9Q )
Będę miał za kilka(naście?) dni to potestuję - nie używam/potrzebuję VPN o wysokiej przepustowości, zależało mi głównie na routingu/natowaniu.

36 (edytowany przez kacperr 2024-09-19 09:01:33)

Ktoś testował R3S?
Mój R2S z PPPoE wyciąga Max 350 Mbit.

Ten R3S ma mocniejszy procek i oba ETH bez przelotki USB.

Planuję wymienić ale nie wiem czy pociągnie 500Mbit.

37

Raport z testów (w gałęzi SNAPSHOT) - stabilnie, bez żadnej czkawki i problemów od 2 miesięcy non stop.
Jedynie co zastanawiam się na ile mogę pomóc w identyfikacji i poprawce buga gdzie R5C nie wykorzystuje całego flasha na /overlay a jedynie 88MB - tak by w 24.x już było ok ;-)

38

https://openwrt.org/docs/guide-user/adv … xpand_root

39

Expanda znam, doświadczenia mam takie sobie ;-) bardziej chodziło o to by w obrazie źródłowym już było ok (ew. dostarczyć dane by do tego doszło) - wtedy wszyscy nabywcy R5C skorzystają

40

rootfs w openwrt sam się nie rozszerza - ma określoną wielkość i trzeba to później robić samodzielnie jeżeli chcesz całą przestrzeń wykorzystać. Tak samo jest np. pod x86.

41

kacperr napisał/a:

Ktoś testował R3S?
Mój R2S z PPPoE wyciąga Max 350 Mbit.

Ten R3S ma mocniejszy procek i oba ETH bez przelotki USB.

Planuję wymienić ale nie wiem czy pociągnie 500Mbit.

R3S chyba nie ma wsparcia OpenWRT?

GL.iNet GL-MT6000 + 2x AP_Xiaomi AX3000T

42

artur_n napisał/a:

R3S chyba nie ma wsparcia OpenWRT?

Jeszcze nie ma ale jest PR: https://github.com/openwrt/openwrt/pull/16738

43

A widzisz, nie wiedziałem. Zastanawiałem się nad zakupem do testów albo R2S albo R3S więc chyba jak tak to pójdę w R3S.

44

Panowie, pytanie czy R2S za 200 czy R3S za 235!?

45

r3s lepszy procesor powinien gigabita zamknąć z sqm

46

Cezary napisał/a:

rootfs w openwrt sam się nie rozszerza - ma określoną wielkość i trzeba to później robić samodzielnie jeżeli chcesz całą przestrzeń wykorzystać. Tak samo jest np. pod x86.

Nie chodzi o samoczynne rozszerzanie, a bardziej o deklarację rozmiaru już w parametrach obrazu.
Wydaje mi się, że inne urządzenia z większą pamięcią wbudowaną wykorzystują jej maksimum - ale mogę się mylić.

Przetestuję w okienku serwisowym ;-) skrypt do automatycznego rozszerzania, ale mam obawy co do późniejszych sysupgrade automatycznych (że coś pójdzie nie tak/będą zmiany). ;-)

47

Podczas kompilacji masz możliwość wyboru rozmiaru budowanego obrazu. Jak będziesz aktualizował gotowcem to będzie to co w x86 - zobaczy że partycje się nie zgadzają i przerobi je pewnie do swojego rozmiaru.

48

andrut napisał/a:

Znalazłem jeszcze konkurenta cenowego dla R5S - R5C, mniejsza wersja (pozbawiona trzeciego portu 1gbit i montażu dysku mvne)

Zamówiłeś R5C?

49

Tak, wspominałem wyżej że od 2 miesięcy produkcyjnie utrzymuje moje łącze.

50

Jak u was wygląda kultura pracy na tych platformach? Jako, że nie mają sprzętowego przyśpieszacza nat to wszystko robi procek, czy w połączeniu szybkiego łącza na pppoe plus wireguard i torrentowanie / sqm to daje rady?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .