1

Temat: Mikrotik RBD52G hAP ac2

Witam.

Czy firmware Openwrt 21.02 MikroTik hAP ac2 (Platforma: ipq40xx/mikrotik) jest właściwe do routera Mikrotik RBD52G hAP ac2.
Jeśli tak, może ktoś podzieli się doświadczeniem jak to się sprawuje. Głównie zależy mi na niepogorszonym działaniu WiFi w stosunku do oryginalnego firmware.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

2

Odp: Mikrotik RBD52G hAP ac2

Tak, to to firmware.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ok. Pewnie gdzieś znajdę jak się wgrywa openwrt.
Ale czy później w razie czego można wrócić na oryginalne firmware Mikrotik?,

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

4

Przy pomocy netinstall ze strony mikrotika. Jak każdego mikrotika. Wcześniej zrób sobie tylko kopię licencji na wszelki wypadek.

5

A openwrt wgrywamy za pomocą Tiny PXE Server np. jak tu? https://www.youtube.com/watch?v=48mcR4oGn_0

6

Tak, na każdego mikrotika wgrywa się w taki sposób. Choć soft możesz w sumie użyć dowolny, np. dnsmasq + scp pod linuskem.

7 (edytowany przez intruder 2021-10-14 11:28:08)

Cezary, a wejdzie to na hAp ac3? https://mikrotik.com/product/hap_ac3
I czy planujesz wydać w przyszłości obrazy na Mikrotika z GUI?
@krynio nie wiem jak chodzi Twój ac2, ale mój ac3 to koszmar. Rzuca rate linkiem pomiędzy guard, a short interval,  po wszystkich qam'ach, nie podłącza wybiórczych urządzeń. Router mega niestabilny jeśli chodzi o radio. Na forum Łotyszy mnóstwo narzekań na WiFi. Nie pomaga aktualizacja RouterOs. Planuję się go pozbyć, bo zasięg strasznie słaby. Wszystko co miałem do tej pory było znacznie lepsze. Sprzęt kosztuje sporo, a biją go na głowę proste Asusy, TpLinki czy Netgeary.
Jakbyś ugryzł OpenWRT i był zadowolony daj znać. Może i ja przeskoczę. Chociaż przeraża mnie klikanie w konsoli.

8 (edytowany przez Cezary 2021-10-14 11:37:26)

hap3 nie jest oficjalnie wpisany, został zgłoszony PR ze wsparciem: https://github.com/openwrt/openwrt/pull/4657

Chcesz to skompiluj i zobacz czy i jak ci działa, masz tam w linku instrukcję jak to wgrać. O ile hap2 miałem w ręku i uważam go za dość udany sprzęt (a będzie jeszcze lepiej jak dynamiczne ładowanie dla BDF wejdzie), o tyle hap3 nie miałem jeszcze w ręku i nic o nim nie mogę powiedzieć.

I tak, mam obrazy z gui dla mikrotika, z luci i gargoyle, dla tych modeli które są wspierane. Zawsze miałem.

9

intruder napisał/a:

Cezary, a wejdzie to na hAp ac3? https://mikrotik.com/product/hap_ac3
@krynio nie wiem jak chodzi Twój ac2, ale mój ac3 to koszmar. Rzuca rate linkiem pomiędzy guard, a short interval,  po wszystkich qam'ach, nie podłącza wybiórczych urządzeń. Router mega niestabilny jeśli chodzi o radio. Na forum Łotyszy mnóstwo narzekań na WiFi. Nie pomaga aktualizacja RouterOs. Planuję się go pozbyć, bo zasięg strasznie słaby. Wszystko co miałem do tej pory było znacznie lepsze. Sprzęt kosztuje sporo, a biją go na głowę proste Asusy, TpLinki czy Netgeary.
Jakbyś ugryzł OpenWRT i był zadowolony daj znać. Może i ja przeskoczę. Chociaż przeraża mnie klikanie w konsoli.

A to dziwne, bo już jakiś czas mam AC3 i złego słowa nie mogę powiedzieć na niego. Faktem jest, że jak miałem na klientach karty WIFI AXowe to nie działało to za dobrze - ale teraz mam AC gigabyte sieć działa bardzo stabilne.

10 (edytowany przez dismango 2022-10-20 11:38:39)

Czy dobrze rozumiem że w pierwszej kolejności wgrywamy initramfs a później paczkę sysuppgrade od luci aby mieć OpenWrt z luci na Hap AC2?
Czyli:
1. https://dl.eko.one.pl/firmware/?version … ik_hap-ac2
2. https://dl.eko.one.pl/firmware/?version … ik_hap-ac2

11

Tak, każdego mikrotika tak się instaluje. Najpierw uruchamiasz initramfs w pamięci a jak wstanie system to robisz sysupgrade obrazem którym chcesz.

12 (edytowany przez smereka 2024-10-10 20:38:13)

Cezary wiesz może czy da się w tym modelu na openwrt sterować zasilaniem portu usb? W sensie przez gpio value np?

13

GPIO line 414 (enable USB power) hogged as output/high

Więc tak, jest już przez dts wyeksportowane.

14 (edytowany przez smereka 2024-10-10 20:46:21)

Czyli jak to wyłączyć a potem wyłączyć?

W tej chwili w /sys/calss/gpio mam tylko gpiochip412 co kolwiek to jest

15

Musiał byś pewnie przerobić w dtsie z gpio-hog na zwykły gpio-export żeby pojawiło się w /sys i mógł tym normalnie z userlandu sterować.

16

Słabo to wygląda. Wydaje się podstawowa funkcjonalność z zaniedbali to.

1. Czy zasilanie tego jest w ogóle domyślnie obsługiwane w sensie port jest fizycznie od razu zasilony czy podczas startu systemu domyślnie gpio jest od portu jest włączane?
2. Wiesz czemu nie ma pod opkg usbreset? Wywalili ten pakiet czy jak?