Odp: Zyxel NWA50AX Pro - nieudana instalacja
Masz dostęp do bootloadera cz nie? Jeżeli masz to zrób help, ? czy co tam jest i będziesz wiedział co masz.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Zyxel NWA50AX Pro - nieudana instalacja
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Masz dostęp do bootloadera cz nie? Jeżeli masz to zrób help, ? czy co tam jest i będziesz wiedział co masz.
udalo mi zabutowac ramdysk openwrt ale dd nie czyta 6 bajtow z adresem mac
czyli teraz trzeba zrobic mtd unlock?
czy lock sam sie zrobi po reboot?
co jesli mtd unlock nie odblokuje?
i jak odpalic vi w trybie hex?
Żeby czytać flash nie potrzebujesz odblokowywać pamięci. Pokaż co czytasz i jak czytasz.
dd if=/dev/ntd10 of=/tmp/plikzmac skip=129024 count=2048 bs=2k
Nie za dużo tych bloków skipujesz? 252MB
faktycznie, dzieki, count=6 i bs=1 dziala
czyli teraz robie tylko mtd unlock i dd 6 bajtow w z nowym adresem w druga strone?
a czy mrd zrobi sie locked samo po reboot?
Raczej nie unlock. Jeżeli partycja jest tylko do odczytu to zastosuj to: https://github.com/jclehner/mtd-rw (pakiet jest w repo openwrt, możesz pobrać, rozpakować paczkę i sam moduł przez winscp sobie przesłać do działającego w ramie openwrt). Czytasz całą partycję, w PC zmieniasz mac, zapisujesz całą partycję.
Tylko nie wiem czy tam nie ma jakiś sum kontrolnych, więc po wszystkim musisz sprawdzić czy się uruchamia i ew to też samodzielnie ogarnąć.
No jest ryzyko ![]()
Ale w uboot cos pisalo bad crc, moze nie sprawdza ![]()
Myslalem da sie tylko te 6 bajtow podmienic.
/proc/mtd pisze ze mrd ma size 524288 cos to bez sensu, do /tmp nie zaladuje az tyle
Dużo ubootów pisze o bad crc, więc... chyba się nie przejmuj.
Tam nie ma systemu plików, więc musisz zgrać całą partycję i wgrać ponownie. Jeżeli to co zgrywasz to zmienne środowiskowe uboota (nie wiem, nie sprawdzałem czym jest mtd10 w tym modeli) to przez fw_setenv powinieneś to ustawić. Jak nie - to przez całą partycję.
Dmesg|grep mtd
M.in. pisze
mtdblock: MTD device 'mrd' is NAND, please consider using UBI block devices instead
Fw_printenv pisze
read failed about /sys/bus/nvmem/devices/mtd10/of_node/compatible
Cannot parse config file '/etc/fw_env.config: No such file or directory
Failed to find NVMEM device
wiec fw_setenv jak mam zrobic zeby dzialalo?
Więc zapomnij o tym, zgrywaj partycję i rób co tam chcesz. Ten zyxel ma 256MB flash i 512MB ramu, więc tak, da się zgrać partycję do /tmp.
a nie moge tylko tych 6 bajtow wpisac przez dd?
Mtd-rw ustawilo writeable na wiekszosci partycji
po co mam zgrywac cala partycje?
Dla bezpieczeństwa. Lepiej jak zrobisz sobie to ręcznie niż masz robić przez dd, przeliczać ofsety i zrąbać sobie partycję systemową przez głupi błąd.
czyli robie tak:
dd if=/dev/mtd10 of=/tmp/partycja
wysylam /tmp/partycja do peceta
hexeditem wpisuje nowy mac adres w pliku partycja na pececie
odsylam /tmp/partycja z powrotem
dd of=/dev/mtd10 if=/tmp/partycja
sync
reboot
JClehner pisze "When unloading read-only partitions will be restored"
Rozumiem to tak ze flaga MTD_WRITEABLE zostanie usunieta po reboot, ale co zostalo zapisane to zostamie
Tak, flaga jest dynamicznie ustawiania, więc po restarcie znów istnieje. Ale partycję już zapiszesz przed.
niestety cos skopalem, zrobilem tak:
dd if=/dev/mtd10 of=/tmp/oryginalny.mac skip=131064 count=6 bs=1
xxd /tmp/oryginalny.mac
xxd wyswietlił poprawnie oryginalny mac
dd if=/dev/mtd10 of=/tmp/partycja
Plik partycja ma 524288 bajtow
dd if=/tmp/partycja of=/tmp/oryginalny.mac skip=131064 count=6 bs=1
xxd /tmp/oryginalny.mac
xxd wyswietla poprawnie oryginalny mac
dd of=/dev/mtd10 if=/tmp/partycja
dd if=/dev/mtd10 of=/tmp/oryginalny.mac skip=131064 count=6 bs=1
xxd /tmp/oryginalny.mac
xxd wyswieta teraz jakis inny mac zupelnie nie wiem skad sie tam wzial
Nadal masz oryginał zachowany? To go trzymaj. A teraz weź ten lipny adres MAC który ci się wyświetla i poszukaj we flash. Jak go nie znajdziesz to on odmawia użycia tego co jest zapisane bo coś mu się nie zgadza i np. stosuje losowy.
mam oryginal skoro oryginalny adres w pliku partycja jest, ale musialbym poczytac jak poszukac tego losowego maca w pliku.
jesli wpisuje losowy to reboot moze przywroci oryginal?
zrebootowac?
Śmiało, jak psujesz to na całego.
Witam. Kupiłem używany zyxel NWA50AX PRO... Bo chciałem powiększyć liczbę AP w domu... Niestety urządzenie chyba jest cegłą. Po podłączeniu zasilaczem świeci się zielona dioda i nic innego się nie dzieje. Po połączeniu LAN miga dioda pomarańczowa... Obok jest chyba druga zielona ale się nie świeci.
Po podłączeniu terminala ttl-usb to niestety pusto... Co mogę jeszcze zrobić albo może jesteś w stanie podpowiedzieć co robię źle?
Resety nie pomagają - zero reakcji
30-30-30 też zero reakcji
Jeżeli na serialu nic nie ma (zakładając że serial masz dobry i dobrze podłączyłeś) to masz po prostu uszkodzony sprzęt.
No na innym sprawnym widzę cały proces bootowania itd... a tu nic .. zero.
Czyli złom ? Jest sens coś z tego ratować? Diagnoza naprawy ?
Ledy działają, więc może mieć np. przerwane kulki pod soc'em. Możesz go hotem przygrzać trochę, zalać topnikiem itd, choć pewnie w ogóle należało by zdjąć chipy i przelutować. Jak chce ci się bawić to szukaj przyczyny, jak nie - elektrozłom.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Zyxel NWA50AX Pro - nieudana instalacja
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc