Temat: Sterowanie smart wtyczkami Tuya
Znalazłem sposób na łatwe sterowanie smart wtyczkami typu Tuya z poziomu owrt.
Trik działa bez chmury, ale wtyczka oczywiście musi być skonfigurowana, wystarczy że jest podłączona do naszego wifi. Przetestowałem na 3 smart-wtyczkach różnych marek, wszystkie są na "protokole" Tuya, zachęcam do wypróbowania na innych, np. Zigbee, itd.
Nie potrzeba instalować żadnej paczki, wystarczy wbudowana komenda nc oraz adres IP naszej wtyczki (który zatem wypada ustawić na stały)
Okazuje się, że wtyczki Tuya słuchają grzecznie na porcie 6668/tcp. To co wystarczy zatem zrobić to przechwycić dane wysyłane ze smartfona do wtyczki po wifi. Pakiet przechwycony osobno przy włączaniu i wyłączaniu zapisujemy sobie na dysku i używamy do woli.
Przy wyłączonych danych komórkowych, do przechwycenia użyłem apki "NetCapture". Odpalamy obok apke Smart Life, przechodzimy do naszej wtyczki zaś w NetCapture klikamy Start. Potem w Smart Life włączamy wtyczkę, i kończymy nasłuch. Wybieramy z pozycji IP naszej wtyczki, wtedy na górze widać w jakim katalogu są nasze pakiety. Interesuje nas "request" - ale który - to już sami testujemy (raczej to będzie ten z najwyższym numerem). Przenosimy pliczek na ruter. Powtarzamy to samo dla wyłączania wtyczki.
Dalej już prosta sprawa, włączamy i wyłączamy poleceniem
cat request-on.dat | nc ip_wtyczki 6668 > /dev/null
cat request-off.dat | nc ip_wtyczki 6668 > /dev/nullW Windowsie analogicznie przy użyciu curl'a:
curl -s -T request-on.dat ip_wtyczki:6668
curl -s -T request-off.dat ip_wtyczki:6668Jeśli wtyczki do LuCi pozwalają na przypisanie komendy do własnego buttonu, to mamy szybkie sterowanie domem.
Szkoda że MiFi tego nie umie, albo chociaż jakiś mikro http serwerek.
Tym sposobem mamy narzędzie do lokalnego programu sterowania prądem w domu z poziomu cron'a i własnych skryptów na etapie wcześniej od serwera.
Miłego !