1

Temat: Zyxel NWA50AX Pro - nieudana instalacja

Cześć!

Wgrywałem oprogramowanie openwrt (oczywiście by Cezary) na Zyxel NWA50AX Pro, użyłem tego obrazu factory i niestety AP się już nie pokazuje. Podłączony bezpośrednio do laptopa z włączonym DHCP otrzymuje adres z dziwnej puli - 169.254.225.242 (lub podobny), dioda świeci zielonym ciągłym światłem.

Reset 30-30-30 nie pomógł.

Może ktoś w W-WA jest w stanie mi go unbrickować?

Pomóżcie proszę.

Greff

1x OpenWrt 23.05-SNAPSHOT, r23695-80ef582dee by Cezary

2

Odp: Zyxel NWA50AX Pro - nieudana instalacja

On ma konsolę uart wyprowadzoną na zewnątrz. Podłączyłeś się do niej?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Greff 2024-01-13 17:56:14)

Nie mam w tej chwili możliwości podłączenia się. Spróbuję dorwać kable w tygodniu. Nie ma innego sposobu jak sądzę?

4

Tzn on jest dualboot i jeżeli pierwszy nie wystartował to powinien z drugiego. Ale jeżeli Ci to nie działa to pozostaje serial.

5

Jak nie dasz rady sam to pisz na priv. Jestem z wawy. Mam seriala i inne zabawki. Trzeba pomagać ale najlepiej jak sam sobie dasz rady. Wówczas zyskasz doświadczenie, którego nikt Ci nie odbierze smile

6

No i właśnie popsułeś jego doświadczenie smile

7

Aj tam. Po prostu jak nie da rady to służę pomocą smile Napisał wszakże że będzie szukał przewodów i sam podejmie działania zmierzające ku ożywieniu pacjenta. Ja trzymam kciuki smile

8

Ja też trzymam kciuki, chciałbym zobaczyć jakieś testy big_smile ja dopiero za trzy tygnie swojego wezmę w łapy.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

9 (edytowany przez Greff 2024-01-22 16:10:58)

Cześć,

Mam pytanie jak znaleźć urządzenie do którego mam się podłączyć minicomem? Minicom blika jedynie kursorem, nic się nie pojawia.

podłączyłem kable od Zyxela do RPi:
GND-->GND
TX-->RX
RX-->TX
VCC nie podłączone.
Zasilanie z gniazdka.

ustawienia połączenia zgodnie z tym co pisze producent:
115200 8N1

Dotarłem do informacji, że to powinien być najprawdopodobniej /dev/ttyAMA0 lub /dev/ttyS0
, lub serial0 lub serial1. Minicom pokazuje je wszystkie jako "offline".

[edit]

AP ma złącza ustawione w ten sposób:

[O][ETH][. . . .]

[O]=zasilanie AP
[ETH]= wejście Ethernet
[. . . .]= piny w kolejności od lewej GND/RX/TX/VCC

Tak jak napisał @Cezary jak wyłączone jest BT, to komunikacja jest na /dev/ttyAMA0, jak nie to /dev/ttyS0.

[/edit]
Pomóżcie, utknąłem.

G.

10

Zależy które RPI. /dev/ttyAMA0 jeżeli nie masz lub masz wyłączony BT, /dev/ttyS0 jeżeli masz. Na którymś ci powinno działać.

Kup adapter szeregowy, będzie prościej.

11

Może tak samo podłączyłeś się do konsoli RPI ,ale takiej która wyrzuca logi RPI , i po zalogowaniu da się dostać do konsoli RPI....

12 (edytowany przez Greff 2024-01-22 20:23:14)

Udało się połączyć w końcu na /dev/ttyAMA0. Wymieniłem kable i wszystko podłączyłem od nowa. Kable były złe, lub coś źle podłączyłem. Widzę co robi AP.

[edit]

sprzęt deklaruje się jako:

CPU: Mediatek MT7981
model: mt7981-rfb
DRAM: 512mb
core 38 devices, 16 uclasses

U-Boot 2022.07 rc3 (ze stycznia 2023)

linia poleceń zgłasza się jako MT7981>

Znalazłem skrót poleceń do U-Boot'a, ale nic mi to nie mówi.

https://mediawiki.compulab.com/w/index. … _reference

I co teraz?

13

Odpisałem Ci na priv jakby co. Sprawdź czy doszło bo nie odpisałeś wiec nie wiem.

14

@smereka Dziękuję za odpowiedź. Obecnie nie mogę temu poświęcić czasu. Zresztą nie wiem co mam dalej zrobić i wjaki sposób zapisać init firmware openwrt i na jakiej partycji.

Jeśli ten Zyxel ma 2 partycje z systemem Zyxelowskim, to może jest sposób przełączenia partycji na 2gą i instalacja systemu ponownie z GUI? tylko jak? Mam dostęp do U-Boota, ale nie do FW Zyxela.

Utknąłem.

15

Hej. Jakieś postępy? Zastanawiam się nad zakupem tego AP.

Gateway :Topton Intel Core i3-N305 16GB RAM 6x i226-V 2.5GbE
AP: 3x Netgear WAX220

16

Jest na githubie opisane co mu zrobić, problem zapewne tkwi w slotach. Ja jeszcze nie wgrywalem do swojego, jedno wiem - jest przefajny big_smile

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

17

ambrozy5 napisał/a:

Jest na githubie opisane co mu zrobić, problem zapewne tkwi w slotach. Ja jeszcze nie wgrywalem do swojego, jedno wiem - jest przefajny big_smile

Możesz jakieś screeny zrobić, jak wygląda oryginalny firmware GUI ? Najlepiej na jakiś hosting obrazów, by nie zaśmiecać forum tongue.

Gateway :Topton Intel Core i3-N305 16GB RAM 6x i226-V 2.5GbE
AP: 3x Netgear WAX220

18 (edytowany przez Greff 2024-02-06 11:39:22)

ambrozy5 napisał/a:

Jest na githubie opisane co mu zrobić, problem zapewne tkwi w slotach.

Cześć,
możesz podać linka?

JA spróbuję zrobić to: Access-Point-Recover-a-bricked-AP-via-TFTP-Firmware-Recovery (ze strony Zyxela). Jak nie pójdzie z OpenWrt to może z oryginalnym fw.

19

Witam, moze ktos wie jak zmienic mac adresy?
Tzn bssid, w openwrt wiem, że łatwo ale chciałem w oryginalnym zmienic

20

Mac adres jest w partycji mrd pod adresem 0x1fff8 Zmień sobie dane w partycji.

21

Dzięki wielkie.
A czy znasz może  komendy uboot?
Na forum Zyxela znalazłem tylko trzy atns,atnf i chyba atnr do odceglania.
Samo podłączenie kabelka też niejasne, na razie tyle zrozumiałem żeby czerwonego nie podłączać.
Czy pin oznaczony  trójkątem ma być nie podlaczony?
A pozostałe rx,tx jak pomylę biały z zielonym to chyba nic nie uszkodzę?

22

Nie, nie będziesz miał po prostu transmisji a vcc nigdy nie podłączasz.

Nie wiem jaki tam jest uboot i jakie ma polecenia, na pewno coś do odczytu i zapisu pamięci będzie. Zawsze możesz uruchomić openwrt z initramfs i możesz sobie zgrać/zmienić/wgrać całą partycję.

23

w oryginalnym uboot mozna czytac poleceniem mtd dump.raw mrd po 2 kilobajty minimum, ale nie wiem jak sciagnac te dwa kilobajty do peceta, podmienic mac adres i wyslac z powrotem, no niestety nie znalazlem takich polecen do wysylki kawalka lub  calej partycji przez mtd, tftp.
poza tym mtd dump.raw wyswietla czesto ostatnie linie z błędami, robi sie kaszana na ekranie bo polaczenie przez port szeregowy nie wyrabia, nie wiem moze wina mojego kabelka to moze byc?
jest tez mtd read.raw, write.raw ale to mi nic nie daje bo niby gdzie mam mrd partycje przez read.raw zapisac?

no wiec patrze na twoj pomysl z initramfs czyli z ramdyskiem
niby  jest komenda atnz do odceglania, ktora flaszuje fabryczny firmware.
czy moze orientujesz czy atnz zadziala z ramdyskiem?

wersja zwykla (bez pro) ma inna komende do flaszowania i ramdysk inaczej sie nazywa - ramboot, zostal  chyba specjalnie skompilowany zeby dzialal z  komenda atns

24

Nie używaj żadnego polecenia które coś flashuje. Musisz wczytać obraz do ramu i go uruchomić jakimś odpowiednikiem bootm.

25

uzylem nieswiadomie nand read.raw, podalem jakis przypadkowy adres i 6 bajtow,  nand read.raw flaszuje?

bootm nawet nie wiem jaki jest dla wersji pro wiec nie wiem jak wczytac do ramu

dla wersji nie pro, jest bootm opublikowany